Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa
Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi pomagają zapobiegać nowotworom, obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Szpinak
Warzywo to jest znienawidzone przez dzieci, jednak niezbędne w ich diecie, w szczególności ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia. Do tego szpinak dostarcza witamin C, E, K, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. Z licznych badań wynika, że warzywo to opóźnia proces utraty pamięci i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.
Dynia
Jest bogatym źródłem błonnika i beta-karotenu. Jelita ją uwielbiają, bo podkręca metabolizm. Specjaliści podają, że dynia poprawia funkcje układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko nowotworów oraz chorób serca. Dynia poprawia pracę mózgu - chroni go przed chorobą Alzheimera. Przy użyciu tego warzywa można przyrządzić pyszną zupę lub ciasto dyniowe.
Bakłażan
Jest bogatym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Dostarcza silnych przeciwutleniaczy, które ochraniają lipidy w komórkach mózgu, zapobiegają uszkodzeniom komórkowym prowadzącym do nowotworów i zmniejszają ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.
Fasola
Chociaż nie jest to najpopularniejsze warzywo, jest bardzo zdrowe – przynosi organizmowi szereg korzyści, obejmujących ochronę przed rakiem oraz chorobami serca i regulację poziomu cukru we krwi. Dodatkowo fasola pełna jest przeciwutleniaczy, białka i błonnika.