Badania pokazują, że gotowanie na parze ryb słodkowodnych zmniejsza obecność cyjanotoksyn

Grupa badaczy z dziedziny toksykologii z Uniwersytetu w Sewilli opublikowała pionierskie badanie, w którym wykazała, że gotowanie na parze ryb słodkowodnych zmniejsza obecność cyjanotoksyn. Badanie opublikowane w "Food Control" koncentruje się na tilapii, gatunku ryby słodkowodnej, natomiast cyjanotoksyna, na której się skupiono, to cylindrospermopsyna.

Nie wiesz jak często należy jeść ryby? Obejrzyj nasz film:

Profesorowie toksykologii z Uniwersytetu w Sewilli, należący do grupy badawczej wyjaśniają, że cyjanotoksyny są wytwarzane przez grupę bakterii o nazwie cyjanobakterie, które znajdują się głównie w rybach słodkowodnych. Obecność cyjanotoksyn w wodzie i żywności jest nadal badana pod kątem szkodliwości dla organizmu człowieka oraz środowiska.

Rocio Valderrama z Uniwersytetu w Sewilli wyjaśnia, że celem badań było odkrycie, co się dzieje z tą toksyną w czasie gotowania.

W badaniu wykazano, że gotowanie ryb słodkowodnych na parze przez ok. 2 minuty zmniejsza zawartość cyjanotoksyn o 26 proc. Naukowcy zauważają równocześnie, że normalne gotowanie zmniejsza ich obecność jedynie o 18 proc. Innym ważnym wnioskiem z badań było to, że biotoksyny, które są szkodliwe dla organizmu człowieka, przechodzą do wody, w której ryba była gotowania. Zatem jeśli gotujemy ryby słodkowodne w wodzie, należy ją wylać po ugotowaniu, ponieważ może ona zawierać cyjanotoksyny z ryb.

W opublikowanym badaniu zaobserwowano również, że stężenie tej cyjanotoksyny po ugotowaniu nie ma wpływu na zdrowie, na podstawie tymczasowo ustalonych przez WHO dziennych limitów ich spożycia.

Wyniki naukowców wskazują, że nie zaleca się spożywania ryb słodkowodnych w postaci surowej. Według naukowców najlepiej jest je gotować właśnie na parze przez minimum 2 minuty.

Cyjanotoksyny to inaczej toksyny sinicowe. Są to toksyny naturalne. Ta grupa toksyn jest mocno zróżnicowana zarówno pod względem chemicznym, jak i toksykologicznym. Choć występują one tylko w zbiornikach wodnych, są one dużo bardziej niebezpieczne dla zwierząt i ludzi, niż dla organizmów żyjących w tym środowisku. Na przykład wykazano, że cyjanotoksyny, które stają się coraz bardziej powszechne, mogą wpływać na takie narządy zwierząt jak wątroba, nerki, serce, jelita, płuca i mózg.

Te ryby warto jeść nie tylko od święta

Ryby królują na polskich stołach zwłaszcza w grudniu. Wtedy kupujemy ich na potęgę. Króluje oczywiście karp, ale sklepy rybne oferują dużo więcej gatunków....

Ponadto cyjanotoksyny można znaleźć również w żywności na bazie roślin podlewanych wodą, która je zawierała. To samo dotyczy zbóż, ryb i skorupiaków, które zostały nimi skażone przed spożyciem. U ludzi efekty spożycia cyjanotoksyn obejmują między innymi zapalenie wątroby i gardła, bóle głowy, biegunkę, odwodnienie i uszkodzenie nerek.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował niedawno raport, w którym zwrócił uwagę na brak badań naukowych dotyczących przenoszenia i bioakumulacji cyjanotoksyn w rybach i innych artykułach żywnościowych, a także brakiem szczegółowej oceny ich toksyczności.

Naukowcy uważają, że zasadnicze znaczenie ma kontynuowanie badań w tym obszarze, ponieważ rzeczywiste ryzyko płynące z ekspozycji na cyjanotoksyny nie jest znane. Przyznali oni, że pracują również nad oceną skuteczności innych technik obróbki termicznej w eliminacji tych toksyn z ryb, takich jak smażenie na patelni, czy gotowanie w kuchenkach mikrofalowych.

Projekt został przeprowadzony przy ścisłej współpracy z Generalną Agencją Badań nad Spektrometrią Mas, która należy do Centrum Badań Naukowych, Technologii i Innowacji na Uniwersytecie w Sewilli (CITIUS).

Marta Pawlak, 3 tygodnie temu

Źródła zewnętrzne

  • news-medical.net

Newsy - planowanie ciąży

Komentarze
Artykuły Newsy - planowanie ciąży
Newsy - planowanie ciąży

Starsze matki mogą wychować grzeczniejsze dzieci

Starsze matki mogą wychować grzeczniejsze dzieci

się danym pochodzącym z losowej próby ponad 4 700 duńskich matek. Wyniki wykazały, że w 2015 r. średni wiek kobiet w ciąży w tej grupie wyniósł około 31 (...) i wad" - powiedział Sommer. * Wiek matki a inteligencja dziecka * Najlepszy...

Newsy - planowanie ciąży

Utrzymując stałą wagę ciała uchronisz się przed cukrzycą typu 2

Utrzymując stałą wagę ciała uchronisz się przed cukrzycą typu 2

Najnowsze badania dowodzą, że utrzymanie stałej wagi przez osoby w średnim wieku może zapobiec cukrzycy, nawet u osób z umiarkowaną nadwagą. Cukrzyca typu 2 jest globalnym problemem zdrowotnym, który dotyka około 414 milionów dorosłych osób na świecie....

Newsy - planowanie ciąży

Małżeństwo może chronić twoje serce

Małżeństwo może chronić twoje serce

Według ekspertów małżeństwo może mieć dobry wpływ na zdrowie i zmniejszać ryzyko śmierci z powodu chorób serca. Zastanawiasz się co stanowi największe zagrożenie dla zdrowia mężczyzn? Obejrzyj nasz film: Wyniki badań zostały zaprezentowane podczas...