Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

Zdrowe przepisy, które pokochasz ty i twoje dziecko

 Ewa Rycerz
Ewa Rycerz 28.07.2016 15:33
Zdrowe przepisy, które pokochasz ty i twoje dziecko
Zdrowe przepisy, które pokochasz ty i twoje dziecko (Źródło: 123RF)

Twoje dziecko nie chce jeść? A może ciągle wybrzydza i kręci nosem? Jeśli chcesz, by to się zmieniło, wypróbuj nasze przepisy.

Jeśli przygotujecie te potrawy razem, nie dość, że spędzicie wspólnie czas, to dziecko na pewno zgłodnieje, patrząc na smakowite składniki. Te pyszne, aromatyczne i bardzo różnorodne potrawy przypadną do gustu nie tylko małym niejadkom. Zakochają się w nich także dorośli smakosze.

1. Paprykowe łódeczki z sosem czosnkowym

Chrupie i smakuje. Paprykowa przystawka z sosem czosnkowym na pewno zdobędzie podniebienia dzieci i dorosłych.

Składniki:

Zobacz film: "Jak skomponować zdrową dietę malucha?"
  • 1 średniej wielkości zielona papryka,
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka,
  • 1 średniej wielkości żółta papryka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • jogurt naturalny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • delikatny serek kremowy,
  • sok z cytryny.

Wykonanie:

Paprykę myjemy i kroimy w niewielkie kawałki - łódeczki. Dwie łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dwiema łyżkami serka, łyżeczką soku z cytryny, solą oraz pieprzem. Mieszamy. Sos kładziemy na kawałeczki papryki. Możemy posypać pokrojonym drobno koperkiem i na wierzch położyć plasterek oliwki.

2. Pieczone chipsy ze słodkich ziemniaków

Zapiekane chipsy z batatów, czyli słodkich ziemniaków, to doskonała kolacja dla tych młodszych i trochę starszych.

Do ich wykonania potrzebne będą:

  • 2 spore bataty,
  • 1 papryka czerwona,
  • ser żółty (starty na dużych oczkach),
  • ćwierć szklanki sosu pomidorowego,
  • jogurt naturalny,
  • kilka listków sałaty lodowej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Wykonanie:

Bataty dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra i delikatnie skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym. Wstawiamy na około 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

W tym czasie kroimy paprykę w drobną kosteczkę, dodajemy sos pomidorowy, szczyptę soli (lub pomijamy), pieprz. Całość wykładamy na plastry batatów i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy do momentu, aż ser delikatnie zbrązowieje. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Na jeszcze ciepłe chipsy nakładamy kroplę jogurtu naturalnego.

3. Cesserole z zielonej fasolki szparagowej

Casserole to nic innego, jak danie jednogarnkowe. Można do niego dodać praktycznie każde warzywo. My dzisiaj proponujemy casserole z fasolki szparagowej.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej, zielonej, może być cięta,
  • 1 duży kubek śmietany,
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • mała cebula,
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 2 woreczki ryżu.

Wykonanie:

Wysyp fasolkę do naczynia żaroodpornego, dodaj do niej śmietanę i jogurt. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę tak, by powstały plastry.

Obtocz je w mące i podsmaż na małym ogniu, aż się zarumienią. Do posolonej, wrzącej wody włóż ryż i gotuj około 10 minut. Po tym czasie wyjmij. Gdy po 15 minutach wyjmiesz casserole, posyp je podsmażoną cebulką i jeszcze na około 5-7 minut wstaw do piekarnika. Podawaj z ugotowanym ryżem.

4. Pierś z kurczaka z fasolką szparagową

Dobrze przyrządzona pierś z kurczaka jest soczysta i krucha. Gdy włożymy ją w marynatę, a później położymy na patelni grillowej, będzie dodatkowo bardzo aromatyczna.

Składniki:

Marynata:

  • litr wody,
  • łyżka sosu sojowego,
  • listek laurowy,
  • trzy ziarenka ziela angielskiego.

Reszta:

  • jedna podwójna pierś z kurczaka,
  • przyprawy: bazylia suszona, tymianek, pieprz ziołowy,
  • 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej,
  • sok z cytryny,
  • ziemniaki.

Wodę, sos sojowy i przyprawy łączymy. Wkładamy mięso i odkładamy je na dobę. Po tym czasie wyjmujemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w przyprawach. Patelnię grillową nagrzewamy bez oleju. Grillujemy pokrojoną pierś. W tym samym czasie wstawiamy do gotowania ziemniaki. Fasolkę rzucamy na gorącą wodę i gotujemy około 5-7 minut.

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz
10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz [10 zdjęć]

Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna

zobacz galerię

5. Pełnoziarnista pizza

Fast food, ale zdrowy - z pomidorami, serem mozzarella i świeżymi ziołami. Palce lizać.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku.

Farsz:

  • 2-3 dojrzałe, słodkie pomidory,
  • 2 kulki sera mozzarella,
  • świeża bazylia,
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • kilka oliwek.

Wykonanie:

Wymieszaj dwa rodzaje mąki potrzebne do wyrobu ciasta. Dodaj cukier, sól, przyprawy. Znowu dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto delikatnie, ale stanowczo, przez około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być już dobrze wymieszane.

Uformuj z niego kształt przypominający okrągłą pizzę. Mozzarellę pokrój w plastry, pomidory umyj i też pokrój. Do koncentratu pomidorowego dolej wodę i wymieszaj. Powstałym sosem posmaruj ciasto.

Wyłóż na nie pokrojone w plasterki (lub całe, jak wolisz) oliwki, ser i pomidory. Wstaw do nagrzanego na około 180 stopni piekarnika na 25 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy pizza jest gotowa. Dla lepszego efektu jedną kulkę mozzarelli możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać pizzę w połowie czasu pieczenia. Smacznego!

6. Jagodowa granita

Deser doskonały na lato. Orzeźwia bardziej niż lody i do tego nie zawiera konserwantów. Samo zdrowie.

Do jego wykonania potrzebne będą:

  • około 300 gramów jagód,
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub pół łyżeczki stewii w proszku.

Wykonanie:

Jagody (w zimie mogą być mrożone) podgotuj, aż się rozpadną. Posłódź i odstaw do wystygnięcia. Następnie przełóż do miski i wstaw do zamrażarki.

Gdy minie pół godziny, owoce wyjmij i rozkrusz, znowu wstaw do zamrażarki. To samo wykonaj od 3 do 5 razy. Deser musi być zamarznięty, ale powinien mieć konsystencję "kruszonki". Można go również wykonać w inny sposób. Jagody zamróź i zblenduj. Gotowe.

7. Pudding z chleba z owocami

Pożywny i smaczny. Taki jest deser z chleba. Spróbuj go zrobić w domu, a nie pożałujesz.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1 białko,
  • 1 kubek mleka,
  • 2 łyżeczki syropu klonowego zamiast cukru,
  • ziarenka z jednej laski wanilii,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 6 grubo pokrojonych kromek chleba,
  • garść rodzynek,
  • świeże lub mrożone owoce jagodowe.

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj wszystko: całe jajko, białko, mleko, syrop klonowy, ziarenka wanilii, cynamon, pokrojony w kosteczki chleb i rodzynki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

Masę z miski przelej do keksówki (wcześniej nasmaruj ją masłem). Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż deser zrobi się lekko brązowy. Po wyjęciu posyp owocami. Możesz też zrobić z nich mus. Rozgotuj je i posłodź. Polej nimi zapiekany chleb. Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze