Zbyt dużo napojów gazowanych może zwiększyć ryzyko niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby u dzieci
Naukowcy odkryli, że młodzi ludzie spożywający duże ilości fruktozy, która jest najczęściej stosowana do słodzenia napojów, są bardziej narażone na niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH).
Główny autor badania, dr Valerio Nobili ze Szpitala Gesù Bambino we Włoszech, oraz jego koledzy opublikowali swoje odkrycie w czasopiśmie "Journal of Hematology".
NASH jest stanem charakteryzującym się nagromadzeniem tłuszczu w obrębie wątroby, który nie jest spowodowany spożyciem alkoholu. U chorego występują także stan zapalny i uszkodzenie komórek wątroby, co mogą powodować bliznowacenia lub zwłóknienia. NASH może doprowadzić do poważnych powikłań, w tym do marskości i raka wątroby.
Nadwaga jest głównym czynnikiem ryzyka NASH. Według dr Nobili i jego współpracowników szacunki wskazują, że aż 9,6 proc. wszystkich dzieci i 38 proc. malców otyłych w krajach zachodnich cierpi na jakąś formę choroby wątroby.
Według badaczy wcześniejsze analizy wykazały, że spożycie fruktozy prowadzi do wzrostu poziomu kwasu moczowego we krwi, a wysoki poziom obydwu związków został zidentyfikowany u ludzi z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD).
W najnowszym badaniu dr Nobili i jego zespół postanowili zbadać, czy fruktoza i kwas moczowy mogą być niezależnie związane z NASH.
"Liczne badania wykazały, że wysoki poziom kwasu moczowego jest związany z zespołem metabolicznym i NAFLD, ale do tej pory nie przeprowadzono badań, które przeanalizowały niezależność związków między stężeniami kwasu moczowego, konsumpcją fruktozy i NASH potwierdzonym biopsją" - zauważa dr Nobili.
W ramach badania poddano analizie 271 otyłych dzieci i nastolatków ze stłuszczeniami. Wszyscy uczestnicy przeszli biopsję wątroby.
Uczestnicy wypełniali również kwestionariusz częstotliwości spożywania określonej żywności, który ujawnił, które pokarmy uczestnicy badania najchętniej jedli, jak często oraz w jakich ilościach.
Korzystając z tych danych, zespół określił spożycie fruktozy wśród uczestników. Okazało się, że napoje gazowane i inne słodzone napoje były głównym źródłem fruktozy. Prawie 90 proc. badanych zgłosiło, że konsumuje je conajmniej raz w tygodniu.
ZOBACZ TAKŻE:
Zespół wskazuje również, że poranne i popołudniowe przekąski, składające się z pizzy, krakersów, jogurtów i słonych przekąsek, były na porządku dziennym wśród prawie 95 proc. uczestników.
Na podstawie biopsji wątroby naukowcy stwierdzili, że 37,6 proc. dzieci i młodzieży cierpiało na niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby. 47 proc. spośród nich miało wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, w porównaniu z 29,7 proc. młodych ludzi bez NASH.
Co ważne, zespół odkrył, że spożycie fruktozy jest niezależnie związane z wysokimi stężeniami kwasu moczowego i jest znacznie częstsze wśród uczestników z NASH.
"W nowym badaniu autorzy po raz pierwszy wykazali, że stężenie kwasu moczowego i obecność fruktozy w diecie są niezależnie i dodatnio związane z NASH" - twierdzi Nobili.
"Rozwój niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby może znacząco wpłynąć na długość i jakość życia dotkniętych chorobą osób i dlatego ważne jest, aby zrozumieć czynniki ryzyka NASH u dzieci i młodzieży w celu opracowania skutecznych metod interwencji, które można bezpiecznie stosować w leczeniu tej młodej grupy pacjentów" - dodał.
Naukowcy podkreślają również, że należy dołożyć większych starań w celu zmniejszenia spożycia słodzonych napojów, zawierających szkodliwe ilości fruktozy.