Zbyt dużo napojów gazowanych może zwiększyć ryzyko niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby u dzieci
Naukowcy odkryli, że młodzi ludzie spożywający duże ilości fruktozy, która jest najczęściej stosowana do słodzenia napojów, są bardziej narażone na niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH).
Zobacz film: "Jak dzieci tracą odporność?"
Główny autor badania, dr Valerio Nobili ze Szpitala Gesù Bambino we Włoszech, oraz jego koledzy opublikowali swoje odkrycie w czasopiśmie "Journal of Hematology".
NASH jest stanem charakteryzującym się nagromadzeniem tłuszczu w obrębie wątroby, który nie jest spowodowany spożyciem alkoholu. U chorego występują także stan zapalny i uszkodzenie komórek wątroby, co mogą powodować bliznowacenia lub zwłóknienia. NASH może doprowadzić do poważnych powikłań, w tym do marskości i raka wątroby.
Nadwaga jest głównym czynnikiem ryzyka NASH. Według dr Nobili i jego współpracowników szacunki wskazują, że aż 9,6 proc. wszystkich dzieci i 38 proc. malców otyłych w krajach zachodnich cierpi na jakąś formę choroby wątroby.
Według badaczy wcześniejsze analizy wykazały, że spożycie fruktozy prowadzi do wzrostu poziomu kwasu moczowego we krwi, a wysoki poziom obydwu związków został zidentyfikowany u ludzi z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD).
W najnowszym badaniu dr Nobili i jego zespół postanowili zbadać, czy fruktoza i kwas moczowy mogą być niezależnie związane z NASH.
"Liczne badania wykazały, że wysoki poziom kwasu moczowego jest związany z zespołem metabolicznym i NAFLD, ale do tej pory nie przeprowadzono badań, które przeanalizowały niezależność związków między stężeniami kwasu moczowego, konsumpcją fruktozy i NASH potwierdzonym biopsją" - zauważa dr Nobili.
W ramach badania poddano analizie 271 otyłych dzieci i nastolatków ze stłuszczeniami. Wszyscy uczestnicy przeszli biopsję wątroby.
Uczestnicy wypełniali również kwestionariusz częstotliwości spożywania określonej żywności, który ujawnił, które pokarmy uczestnicy badania najchętniej jedli, jak często oraz w jakich ilościach.
Korzystając z tych danych, zespół określił spożycie fruktozy wśród uczestników. Okazało się, że napoje gazowane i inne słodzone napoje były głównym źródłem fruktozy. Prawie 90 proc. badanych zgłosiło, że konsumuje je conajmniej raz w tygodniu.
ZOBACZ TAKŻE:
Zespół wskazuje również, że poranne i popołudniowe przekąski, składające się z pizzy, krakersów, jogurtów i słonych przekąsek, były na porządku dziennym wśród prawie 95 proc. uczestników.
Na podstawie biopsji wątroby naukowcy stwierdzili, że 37,6 proc. dzieci i młodzieży cierpiało na niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby. 47 proc. spośród nich miało wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, w porównaniu z 29,7 proc. młodych ludzi bez NASH.
Co ważne, zespół odkrył, że spożycie fruktozy jest niezależnie związane z wysokimi stężeniami kwasu moczowego i jest znacznie częstsze wśród uczestników z NASH.
"W nowym badaniu autorzy po raz pierwszy wykazali, że stężenie kwasu moczowego i obecność fruktozy w diecie są niezależnie i dodatnio związane z NASH" - twierdzi Nobili.
"Rozwój niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby może znacząco wpłynąć na długość i jakość życia dotkniętych chorobą osób i dlatego ważne jest, aby zrozumieć czynniki ryzyka NASH u dzieci i młodzieży w celu opracowania skutecznych metod interwencji, które można bezpiecznie stosować w leczeniu tej młodej grupy pacjentów" - dodał.
Naukowcy podkreślają również, że należy dołożyć większych starań w celu zmniejszenia spożycia słodzonych napojów, zawierających szkodliwe ilości fruktozy.
Komentarze