Trwa ładowanie...

Różnorodność diety dziecka w praktyce

Avatar placeholder
04.11.2016 10:36
Różnorodność diety dziecka w praktyce
Różnorodność diety dziecka w praktyce (akpa.pl)

Jak skomponować menu dziecka, aby było zdrowo i różnorodnie? Nie jest to proste zadanie. W diecie dziecka powinny bowiem znaleźć się niezbędne dla jego rozwoju witaminy i składniki mineralne, a nie każde dziecko przychylnie patrzy na zieleń na talerzu. O tym, jak układać dietę dziecka w rozmowie z aktorką, a także młodą mamą, Anną Guzik.

W jaki sposób stara się Pani, komponując codzienny jadłospis, dbać o różnorodność składników w diecie dzieci? Czy to trudne?

Anna Guzik: Jestem obecnie na etapie wprowadzania do diety dzieci nowych produktów, co wiąże się oczywiście z obserwacją maluchów i potrzebą kilkukrotnego powtarzania danego smaku. Komponowanie jadłospisu dzieci wymaga chwili zastanowienia i przemyślenia tematu, w końcu chodzi o to, żeby posiłki były odpowiednio zbilansowane, urozmaicone, bezpieczne, a przy tym dopasowane do wieku oraz umiejętności maluszka.

Jak poprzez różnorodność diety dzieci mogą pokochać zdrowe jedzenie? Dlaczego Pani zdaniem zapewnienie najmłodszym różnorodnej diety jest tak istotne?

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"
Anna Guzik
Anna Guzik

Anna Guzik: Tylko poprzez różnorodne jedzenie możemy poznać pełnię smaków i móc kształtować prawidłowe preferencje żywieniowe. To, że dziecko początkowo odrzuca jakiś produkt, to nie znaczy, że należy z niego zrezygnować. Czasem trzeba go podać kilka lub nawet kilkanaście razy, aż dziecko się do niego przekona. Zresztą z nami, dorosłymi, jest podobnie – czasem musimy przełamać swoje zahamowania i „dojrzeć”, żeby spróbować czegoś nowego. Różnorodność to moim zdaniem jedzenie z przyjemnością i możliwość odpowiedniego skomponowania diety malucha.

Czym Pani się kieruje, wybierając produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci?

Anna Guzik: Staram się pamiętać, że kubki smakowe dziecka jeszcze się rozwijają, ma ono inne preferencje smakowe niż dorosły, co oznacza, że mogę jeszcze kształtować jego prawidłowe nawyki żywieniowe. Przede wszystkim zwracam jednak uwagę na wartości odżywcze, bezpieczeństwo podawanych produktów i to, by oferować dziecku bogactwo różnych smaków. Dlatego właśnie uzupełniam dietę dzieci również produktami przeznaczonymi dla niemowląt i małych dzieci, bo wiem, że podlegają one wyjątkowo restrykcyjnym normom, a składniki tych posiłków pochodzą od sprawdzonych dostawców.

Jaka zasada przyświeca Pani na co dzień w kwestii żywienia dzieci?

Anna Guzik: Ma być zdrowo i różnorodnie. Liczę na to, że wysiłek, który wkładam dzisiaj w żywienie dzieci, przyniesie wymierny rezultat. Mam nadzieję, że kiedy dzieci usiądą już z nami do stołu, będą otwarte na nowe, smaki i będą jadły z przyjemnością.

To musisz wiedzieć

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze