Żywność dla niemowląt
Jest to temat bardzo kontrowersyjny. Część z nas uważa, że karmienie dziecka komercyjnymi daniami w słoiczku jest świetną alternatywą dla domowych posiłków. Wierzymy producentom, którzy zapewniają nas, że do przygotowania takich dań korzystają tylko z ekologicznych upraw i zdrowej żywności. Druga część nie wyobraża sobie karmienia dziecka żywnością, której pochodzenia nie zna. Prawda tym razem nie leży po środku. Prawda jest taka, że u po jednym i po drugim rodzaju posiłków dzieci rozwijają się tak samo dobrze. Wybierz więc sposób odżywiania, który będzie z pożytkiem dla Ciebie i dziecka.
1. Gotowe dania dla niemowląt
Gotowe potrawy są odpowiednio dobrane i jednorodne pod względem smaku i wartości odżywczych. Są bezpieczne z punktu widzenia mikrobiologicznego, ponieważ cały proces produkcji odbywa się w warunkach sterylnych. Do momentu otwarcia słoiczka nie potrzebują przechowywania w lodówce.
Jeśli kupujesz dziecku produkty słoiczkowe przestrzegaj następujących zasad:
- Czytaj etykietki – produkty często zawierają cukier lub wypełniacze.
- Unikaj gotowych słodkich deserów – często zawierają nadmiar cukru.
- Unikaj nadmiaru soków owocowych.
- Gdy po raz pierwszy otwierasz słoiczek z potrawą dla dziecka, środek wieczka powinien wyraźnie odskoczyć po przełamaniu hermetycznego zamknięcia. Jeśli tak się nie stało, nie podawaj dziecku zawartości słoiczka.
2. Domowa kuchnia dla niemowlaka
Potrawy przygotowywane w domu są niewątpliwie znacznie tańsze od gotowych i mają ponadto zaletę, że od początku przyzwyczajają dziecko do domowej kuchni. Jeśli sama przygotowujesz posiłki dla swojego malucha, pamiętaj o przestrzeganiu zasad:
- Pamiętaj o umyciu rąk wodą i mydłem.
- Utrzymuj w czystości naczynia i przybory kuchenne.
- Nie podawaj dziecku niepasteryzowanego soku, mleka, surowych jajek czy mięsa.
- Gotuj mięso do wewnętrznej temperatury co najmniej 70°C, a drób do 75°C. Mięso powinno być brązowe, a nie różowe, na całym przekroju, drób biały z przejrzystym sokiem.
- Po przygotowaniu potrawy, przechowuj ją w lodówce.
- Niezjedzoną potrawę wyrzuć po dwóch dobach, nawet jeśli była przechowywana w lodówce, chyba że włożysz ją do zamrażalnika.
- Sprawdzaj ważność do spożycia wszystkich produktów z których przygotowujesz dziecku posiłek.
Gotowe, przeznaczone dla dzieci przetwory niektórych warzyw, takich jak: buraki, szpinak, rzepa czy kapusta, bywają bezpieczniejsze niż ich odpowiedniki ugotowane w domowej kuchni.
Warzywa te zawierają niekiedy znaczne ilości azotanów, które u niektórych niemowląt mogą prowadzić do niedokrwistości. Producenci żywności badają surowce pod kątem stężenia azotanów, czego nie możesz zrobić w domu.