Trwa ładowanie...

Potrzeby żywieniowe mamy w czasie ciąży i dziecka. Rozwiąż quiz i odbierz przepisy na pyszne dania

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 19.12.2013 14:58
Potrzeby żywieniowe mamy w czasie ciąży i dziecka. Rozwiąż quiz i odbierz przepisy na pyszne dania
Potrzeby żywieniowe mamy w czasie ciąży i dziecka. Rozwiąż quiz i odbierz przepisy na pyszne dania

Podczas ciąży dziecko czerpie z twojego organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze – przez to, co jesz, masz realny wpływ na jego rozwój. Poznaj potrzeby żywieniowe podczas ciąży, rozwiąż quiz i wygraj wyjątkowe przepisy i porady dla przyszłych mam. [kliknij tutaj, aby rozwiązać quiz].

Już w twoim łonie dziecko doświadcza tzw. programowania żywieniowego, czyli kształtowania metabolizmu poprzez żywienie. Jeśli twoja dieta podczas ciąży będzie zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana, korzystnie wpłyniesz na zdrowie i kondycję maluszka w przyszłości.

Zwróć uwagę na zawartość witamin i minerałów w twojej codziennej diecie. Na przykład zapotrzebowanie na żelazo w ciąży wzrasta o połowę – znajdziesz je m.in. w czerwonym mięsie, drobiu czy tłustych rybach. Wchłanianie żelaza zwiększają produkty bogate w witaminę C, dlatego np. duszoną pierś indyka podawaj z sałatą, papryką z dodatkiem soku z cytryny i natką pietruszki.

Jak odżywiać się w ciąży?
Jak odżywiać się w ciąży? [2 zdjęcia]

Podczas ciąży należy dostarczać sobie i dziecku niezbędnych witamin i minerałów. *Żródło zdjęć: materiały

zobacz galerię
Zobacz film: "Dieta kobiety w ciąży"

Gdy planujesz ciążę, zadbaj też o odpowiednią ilość

jodu , magnezu oraz wapnia w organizmie – ich niedobory mogą być przyczyną wielu schorzeń u ciebie i dziecka. Jod znajdziesz w rybach morskich, glonach i zalecanych ilościach soli jodowanej. Dobrym źródłem magnezu są m.in. orzechy, kiełki, pestki dyni, gorzkie kakao. Z kolei mleko i produkty mleczne dostarczą ci wapnia. Pamiętaj też, że w naszej strefie klimatycznej kobiety w ciąży powinny przyjmować preparaty z witaminą D3 – skonsultuj suplementację z lekarzem prowadzącym ciążę.

Na co najmniej 6 tygodni przed poczęciem zaleca się także przyjmowanie kwasu foliowego, suplementację należy kontynuować do końca II trymestru ciąży. Kwas foliowy znajdziesz w roślinach strączkowych, warzywach (np. sałata, szpinak, brokuły, brukselka). Dieta kobiety w ciąży powinna też zawierać odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których bogatym źródłem są przede wszystkim tłuste ryby, jak makrela, śledź, łosoś.

Chcesz wiedzieć więcej na temat odżywiania w ciąży? Wejdź na stronę 1000 Pierwszych dni dla zdrowia, rozwiąż quiz i wygraj wyjątkowe przepisy wraz z poradami dla przyszłych mam! Ze strony 1000 Pierwszych dni dla zdrowia możesz też pobrać bezpłatny „Poradnik żywienia kobiet w ciąży” opracowany przez ekspertów Instytutu Matki i Dziecka, który powstał w ramach partnerstwa przy programie edukacyjnym „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze