Napar z gruszek na przeziębienie dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis
Gruszki to owoce bezpieczne dla dzieci. Można je włączyć (w postaci musu lub soku) do diety nawet 7-miesięcznych niemowląt. Jeśli naszą pociechę męczy kaszel, na ich bazie możemy przygotować napar, który pomoże zwalczyć tę uporczywą dolegliwość. Dorośli też mogą go stosować, gdy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia.
Już w starożytności napój z gruszek był stosowany w celu zwalczania gorączki i kaszlu. Pomagał on w leczeniu choroby przeziębieniowej. Z kolei po usmażeniu te owoce wykorzystywano jako naturalny środek na wzmocnienie organizmu.
1. Napar z gruszek — przepis
Lista składników:
- 3 garście suszonych gruszek (najlepiej przygotować je samodzielnie, gdyż te sprzedawane w sklepach są konserwowane dwutlenkiem siarki),
- 1 l wody,
- 2 goździki (opcjonalnie),
- pół laski cynamonu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Wrzucamy suszone owoce do garnka. Zalewamy je wodą i ustawiamy naczynie na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy jeszcze przez 45 min. Na kwadrans przed zdjęciem garnka z gazu możemy dodać goździki i cynamon.
Napój ten nie tylko pomoże zwalczyć uporczywy kaszel. Ma właściwości przeciwgorączkowe. Można go pić jeszcze po zakończeniu choroby jako środek wzmacniający i podnoszący odporność organizmu. Warto go też stosować zewnętrznie. W formie okładów na czoło zwalcza bóle głowy i migrenę (żeby zadziałał, musimy przygotować bardzo mocny napój).
W celu poprawy stanu zdrowia możemy też pić napar z liści gruszy. Garść ziela (świeżego lub suszonego) zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie odstawiamy na kwadrans pod przykryciem, aby oddało prozdrowotne właściwości. Odcedzamy. Możemy dodać odrobinę substancji słodzącej — miodu lub stewii.
Napar z liści gruszy dobrze gasi pragnienie, dlatego warto go stosować, gdy temperatura ciała znacząco się podnosi. Latem można go pić na zimno z dodatkiem liści melisy.
Przeczytaj też:
2. Właściwości gruszek
Owoce te dostarczają takich witamin jak A, C, PP i z grupy B. Są bogate w składniki mineralne. Zawierają potas, żelazo, magnez, wapń oraz jod (pierwiastek ten korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy) i bor (wpływa na pracę mózgu, poprawia zdolność koncentracji uwagi i procesy myślowe). W ich składzie występują też kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy), olejki eteryczne i błonnik rozpuszczalny w postaci pektyn.
Wbrew powszechnie znanej opinii gruszki nie są ciężkostrawne. Mogą je jeść osoby z wrażliwym żołądkiem (muszą tylko pamiętać, aby każdy kawałek dobrze przeżuć). Co więcej, owoce te wykazują działanie detoksykujące. Żeby oczyścić organizm z toksyn, warto pić sok wyciśnięty z gruszek.
Sok z tych owoców łagodzi też ból gardła i pomaga oczyścić drogi oddechowe z nadmiaru śluzu. W tym celu możemy również pić napar z gruszek z dodatkiem miodu.