Najważniejsze składniki odżywcze dla brzuszka dziecka
Układ pokarmowy dziecka na etapie życia płodowego rozwija się bardzo intensywnie. Około 36. tygodnia ciąży jest już gotowy, aby rozpocząć trawienie i wchłanianie niezbędnych dla dalszego rozwoju składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że na tym jego dojrzewanie się kończy. Układ pokarmowy rozwija się nawet do 5.-7. roku życia dziecka, dlatego niezwykle ważna jest zbilansowana dieta i stopniowe wprowadzanie posiłków stałych. Dzięki małym krokom podejmowanym podczas rozszerzania diety niemowlęcia będziemy mogli zaobserwować reakcję brzuszka na nowy produkt.
1. Mleko i białko na zdrowy start
Głównym źródłem pożywienia dla noworodków i niemowląt jest mleko matki. Pokrywa ono 100 proc. zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. W tym czasie zalecane jest stopniowe rozszerzanie diety przy kontynuacji karmienia piersią lub odpowiednim mlekiem modyfikowanym. To właśnie w tym pożywieniu zawarta jest największa ilość białka i tłuszczów niezbędnych zarówno do prawidłowego rozwoju dziecka, jak i właściwej pracy układu pokarmowego.
Białko znajdujące się w mleku kobiecym ma łatwo strawną strukturę. Jego zawartość dostosowywana jest do możliwości trawiennych i metabolicznych niemowlęcia. Jest głównym składnikiem budulcowym zapewniającym wzrost dziecka.
2. Dobre tłuszcze i węglowodany
Ważną rolę w rozwoju dziecka odgrywają tłuszcze. Wspomagają one rozwój mózgu i tkanek nerwowych. Ich optymalna podaż korzystnie wpływa np. na rozwój wzroku u dziecka. Składniki te dostarczają także energii. Tłuszcze występujące w mleku mamy dostarczają nawet połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego niemowlęcia. Tłuszcze, które trafiają do brzuszka dziecka, wspomagają wchłanianie niektórych witamin w organizmie.
Węglowodany odgrywają wiele ról, jedną z nich jest wspomaganie mikrobioty układu pokarmowego malucha. Głównym cukrem w mleku mamy jest laktoza, ale oprócz niej istotne są oligosacharydy, które mają działanie prebiotyczne. Prebiotyki odżywiają mikrobiotę jelitową, co wspomaga utrzymanie jej prawidłowego składu, który z kolei jest niezwykle istotny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego, a także odpornościowego. Bakterie jelitowe tworzą naturalną barierę ochronną przed infekcjami oraz wspomagają trawienie składników pokarmowych.
3. Niezbędne witaminy i składniki mineralne
Pokarm kobiecy zawiera w odpowiedniej ilości niemal wszystkie witaminy niezbędne do prawidłowego rozwoju noworodka i niemowlęcia. Zarówno dla brzuszka, jak i całego organizmu małego dziecka niezbędne są witaminy. W przypadku mam karmiących naturalnie należy suplementować maluchowi witaminę D3. Zapobiega ona m.in. krzywicy, a także wspiera prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Kobiety, które nie jedzą mięsa, powinny suplementować także witaminę B12. Natomiast wszystkie noworodki w ciągu pierwszych 6 godzin życia powinny otrzymać witaminę K, aby zapobiec chorobie krwotocznej noworodków.
Warto pamiętać także o składnikach mineralnych. Do najważniejszych z nich należą żelazo, jod, cynk, wapń oraz magnez. Żelazo wpływa na rozwój funkcji poznawczych oraz na wytwarzanie czerwonych krwinek. Jod wpływa na prawidłowe działanie tarczycy, zaś wapń jest niezbędny do budowy zębów i kości.