Rodzaj miodu a choroba. Jaki miód wybrać?

Lipowy, spadziowy, gryczany, rzepakowy. Miód – najstarsze naturalne lekarstwo o wielu właściwościach. Ale który miód wybrać? Jaki jego rodzaj będzie odpowiedni w leczeniu grypy, a jaki wspomoże pracę układu oddechowego?

Miód jest naturalnym antybiotykiemMiód jest naturalnym antybiotykiem
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

Jak wybrać miód?

Przed zakupem miodu warto zastanowić się, w jakim celu chcemy go spożywać. Każdy bowiem miód posiada inne właściwości i smak. Możemy zatem wybierać spośród miodów o smaku delikatnym, ostrym, a nawet z nutką goryczki.

Miody różnią się też zapachem i kolorem. Te delikatniejsze pachną zazwyczaj pszczelim woskiem i mają jasnożółty lub złotożółty kolor. Natomiast miody, które są bardziej wyraźne w smaku, jednocześnie wyróżniają się charakterystyczną wonią.  

Kupując miód należy przede wszystkim zwrócić uwagę na datę produkcji. Nie powinna być ona dłuższa niż kilka miesięcy od daty zakupu. W innym przypadku, niektóre z właściwości płynnego złota mogą się ulotnić.

Dobrze też, jeśli miód jest zamknięty w słoiku wykonanym z ciemnego szkła. Zapobiega to utlenianiu się prozdrowotnych związków.

Jak rozpoznać dobry miód?

Miód można zrobić niemalże z każdej miododajnej rośliny. Najczęściej spotykamy się z miodem wielokwiatowym, lipowym czy gryczanym, ale niektórzy sprzedawcy w swojej ofercie mają także miód faceliowy, wrzosowy, lawendowy czy fasolowy.

Oto najbardziej popularne rodzaje:

  • Wielokwiatowy – o delikatnym, jasnokremowym lub nawet żółtobrązowym kolorze, pachnie pszczelim woskiem.
  • Lipowy – w kolorze bardzo jasny (złoty lub żółty), w zapachu – intensywny, lipowy, a w smaku – ostry, czuć nutkę goryczy.
  • Spadziowy – ma kolor brunatnozielony, zapach przypomina przyprawy korzenne, a smak – łagodny, choć delikatnie cierpki.
  • Wrzosowy  - ma kolor jasno- lub ciemnobrązowy, czasem czerwonobrunatny, jest łagodny w smaku, przypomina ciągnącą się galaretkę.
  • Gryczany – kolorem przypomina herbatę, pachnie gryką, smakuje ostro, zdecydowanie.
  • Akacjowy – bardzo delikatny miód – o jasnym, kremowym kolorze, lekkim zapachu akacji i mdławym smaku.
  • Rzepakowy – choć ma jasny kolor i smak, pachnie zdecydowanie, rzepakiem.Wielokwiatowy - dodaje energii

Jeden z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych miodów. Choć jest wysokokaloryczny, to lekkostrawny. W okresach wzmożonej zachorowalności na choroby wirusowe, pomaga wzmocnić organizm, dodaje energii i siły do działania.

Będzie odpowiedni dla osób korzystających z porad kardiologa – wspomaga pracę najważniejszego mięśnia w organizmie człowieka, pomaga obniżać ciśnienie. Ale to nie wszystko. Dzięki właściwościom pochodzącym w dużej mierze z kwiatów mniszka, koniczyny, malwy i innych roślin – wspomaga pracę układu pokarmowego.

Łagodzi także dolegliwości żołądkowe i jelitowe, jak również te związane z alergią: katar sienny, łagodną postać astmy, opuchliznę. Polecany przy silnych stresach – działa uspokajająco.

Miód lipowy – na kaszel

Dzięki zawartym w nim śluzom pochodzącym z kwiatu lipy, miód ten ma właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe (działa wykrztuśnie). Może być traktowany jak wspomaganie leczenia grypy i przeziębienia. Działa napotnie, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami dolnych dróg oddechowych, łagodzi nawet objawy zapalenia płuc.

Ale to nie wszystko. Miód lipowy polecany jest także dla cukrzyków. Oprócz tego leczy stany depresyjne, koi niepokój i przeciwdziała bezsenności.

Miód gryczany – dla kobiet w ciąży

8 milionów - tyle kwiatów muszą "odwiedzić" pszczoły, by zebrać jeden kilogram miodu gryczanego. A ten jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, szczególnie dla kobiet w ciąży. Dlaczego? Miód gryczany polecany jest w przypadku niedoborów żelaza w organizmie, a to dotyczy w dużej części właśnie przyszłych mam.

Ten rodzaj płynnego złota jeść lub pić powinny także osoby zestresowane - dzięki wysokiej zawartości magnezu miód łagodzi niepokój. Ciśnieniowcy i chorzy na cukrzycę nie powinni unikać miodu gryczanego.

Miód gryczany działa też moczopędnie, dzięki czemu pomaga w oczyszczaniu nerek i pęcherza. Poleca się go także diabetykom i osobom z innymi chorobami metabolicznymi.

Miód spadziowy – naturalny antybiotyk

Miód spadziowy jest bardzo charakterystyczny. Powstaje ze spadzi, czyli lepkiej substancji, która występuje na drzewach. Możemy wyróżnić miód spadziowy iglasty – robiony z takich drzew jak sosna, jodła, świerk i modrzew, a także miód spadziowy liściasty – robiony z lip, klonów, dębów. Ma cechy antybiotyków – działa silne przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Z tych właściwości miodów spadziowych korzystają producenci syropów wykrztuśnych. Ale miód spadziowy stosowany jest także w nieżytach dróg oddechowych, przy zaparciach, astmie, chorobach wątroby. Ten ze spadzi iglastej będzie naturalnym lekiem na anemię, szczególnie dla dzieci.

Miód malinowy - polecany dzieciom

Jest drogi, nieczęsto się go spotyka, ale warto go kupić. Miód malinowy ma takie same właściwości jak sok z malin. Doskonały dla dzieci – działa napotnie, przez co naturalnie walczy z gorączką, rozgrzewa organizm. Pszczelarze polecają go także przy niedokrwistości, nieżycie żołądka. Dorosłym polecany jest ze względu na działanie przeciwmiażdżycowe.

Miód rzepakowy - dla sercowców

Ten delikatny w smaku miód polecany jest szczególnie osobom z chorobami serca i tym, które skarżą się na nawracające zapalenia dróg oddechowych. Miód z rzepaku powinni jeść także chorzy na wątrobę i drogi żółciowe. Szczególnie polecany jest pacjentom po usunięciu woreczka żółciowego. U dzieci świetnie wspomaga odporność.

Warto pamiętać, że miód mogą jeść dzieci powyżej pierwszego roku życia. U niemowląt może on wywołać silną reakcję alergiczną.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące