Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Co zrobić z mięsa z rosołu? 5 prostych przepisów

 Agnieszka Gotówka
26.03.2021 13:44
Co zrobić z mięsa z rosołu? 5 prostych przepisów
Co zrobić z mięsa z rosołu? 5 prostych przepisów (gettyimages)

Co zrobić z mięsa z rosołu? Okazuje się, że pomysłów na jego wykorzystanie w kuchni jest tyle, ile przepisów na sam wywar. Nie ma bowiem uniwersalnej receptury na esencjonalny bulion. Są osoby, które do zupy dodają różne gatunki mięsa, inni gotują go tylko na drobiu. A jak je później wykorzystać? Oto kilka podpowiedzi.

spis treści

1. Co zrobić z mięsa z rosołu i jak wykorzystać nadmiar bulionu?

Rosół jest niezwykle wdzięczną zupą. Nie tylko doskonale smakuje, zwłaszcza jesienią i zimą, ale też można z niego przygotować całe mnóstwo potraw. Klasyczna jest zupa pomidorowa gotowana na wywarze. To ekspresowy obiad dla całej rodziny. Gorący rosół można też przelać do słoików, a po wystygnięciu, włożyć do lodówki, gdzie może stać ok. 2-3 tygodni. Będzie w sam raz na kryzysowe sytuacje, kiedy nie będziemy mieli gotowego obiadu. Czysty wywar (bez warzyw, mięsa i przypraw) można również zamrozić.

Jak gotować warzywa, by zachować ich wartości odżywcze?
Jak gotować warzywa, by zachować ich wartości odżywcze? [7 zdjęć]

Jaki jest najlepszy sposób na przyrządzanie warzyw dla dziecka? Zazwyczaj je gotujemy, ale czy w ten

zobacz galerię

2. 5 pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

By ugotować dobry rosół potrzeba nie tylko czasu (im dłużej się gotuje, tym lepiej), ale też dobrej jakości warzyw i przypraw. Niezbędne są: marchewka, korzeń pietruszki, seler, biała i zielona część pora, cebula, kilka ząbków czosnku, liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść lubczyku. Smaku zupie dodadzą też liście selera oraz natka pietruszki. Klasyczny rosół przygotowywany jest na mięsie drobiowym (porcje rosołowe, skrzydełka, pierś z kurczaka), ale można dodać do wywaru również wołowinę lub cielęcinę.

6 sposobów na zdrową zupę
6 sposobów na zdrową zupę [6 zdjęć]

Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze

zobacz galerię

Rosół najczęściej podajemy z makaronem oraz niewielką ilością pokrojonej w kostkę marchewki i natką pietruszki. Co zatem z resztą warzyw i z mięsem, które zostało nam po ugotowaniu wywaru. Możliwości jest całe mnóstwo!

2.1. 1. Pasztet

Z mięsa gotowanego w wywarze można przygotować domowy pasztet. Do tego dania wykorzystamy również ugotowane warzywa (pietruszkę, seler, cebulę oraz marchewki). Do zmielonego mięsa i warzyw wystarczy dodać surowe jajka, bułkę tartą, pęczek szczypiorku lub natki pietruszki, przyprawy oraz niewielką ilość rosołu (ok. 100 ml). Po zapieczeniu otrzymamy smaczny i pożywny pasztet dla całej rodziny.

2.2. 2. Sałatka wielowarzywna z mięsem

Nie ma chyba prostszego sposobu na wykorzystanie ugotowanych warzyw i mięsa niż przygotowanie z nich sałatki. Wystraczy wszystko pokroić, dodać kukurydzę, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki oraz ugotowane na twardo jajka i niewielką ilość majonezu. Uwaga na przyprawy! Mięso i warzywa z wywaru są już słone, do sałatki nie trzeba więc ich dodawać. Wystarczy szczypta pieprzu.

2.3. 3. Galarciki

W różnych regionach Polski wytrawne galarciki mają różną nazwę. Są znane jako zimne nóżki lub galarty. I choć tradycyjnie przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, można też zrobić je z mięsa rosołowego. Wystarczy oddzielić je od kości, drobno posiekać i włożyć do odpowiedniej wielkości naczyń. Smak galartów wzbogaci pokrojona w kostkę marchewka, łyżeczka kukurydzy oraz plaster ugotowanego na twardo jajka (dodatki można jednak wybierać według własnego uznania). Całość zalewamy rosołem z niewielką ilością żelatyny.

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa
6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa [7 zdjęć]

Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat

zobacz galerię

2.4. 4. Pasta kanapkowa ze szczypiorkiem

Błyskawicznym daniem, które przygotujemy z mięsa po rosole, jest pasta kanapkowa. Należy oddzielić mięso od kości i bardzo drobno je posiekać (można wykorzystać blender), następnie dodać niewielką ilość świeżej, drobno posiekanej cebuli oraz pęczek szczypiorku. Całość doprawić pieprzem i majonezem.

2.5. 5. Nadzienie do pierogów i krokietów

Mięso z kurczaka może stanowić również bazę do przygotowania nadzienia, którym wypełnimy pierogi, krokiety, naleśniki lub pyzy. Trzeba drobno posiekać mięso (najlepiej zmielić w maszynce do mięsa), następnie dodać podsmażone z cebulą pieczarki lub kapustę kiszoną.

3. Nie marnuj jedzenia!

W Polsce mamy duży problem z marnowaniem żywności. Jeszcze kilkanaście lat temu nie do pomyślenia było, by wyrzucać żywność. Czasy się jednak zmieniły. Nie każdy ma czas, by planować posiłki. Jesteśmy też kuszeni promocjami, co powoduje, że kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. Warto mieć to na uwadze i starać się tak gospodarować produktami, by niczego nie zmarnować. W ten sposób zaoszczędzimy swoje pieniądze i zadbamy o środowisko naturalne.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze