Co zrobić z mięsa z rosołu? 5 prostych przepisów
Co zrobić z mięsa z rosołu? Okazuje się, że pomysłów na jego wykorzystanie w kuchni jest tyle, ile przepisów na sam wywar. Nie ma bowiem uniwersalnej receptury na esencjonalny bulion. Są osoby, które do zupy dodają różne gatunki mięsa, inni gotują go tylko na drobiu. A jak je później wykorzystać? Oto kilka podpowiedzi.
1. Co zrobić z mięsa z rosołu i jak wykorzystać nadmiar bulionu?
Rosół jest niezwykle wdzięczną zupą. Nie tylko doskonale smakuje, zwłaszcza jesienią i zimą, ale też można z niego przygotować całe mnóstwo potraw. Klasyczna jest zupa pomidorowa gotowana na wywarze. To ekspresowy obiad dla całej rodziny. Gorący rosół można też przelać do słoików, a po wystygnięciu, włożyć do lodówki, gdzie może stać ok. 2-3 tygodni. Będzie w sam raz na kryzysowe sytuacje, kiedy nie będziemy mieli gotowego obiadu. Czysty wywar (bez warzyw, mięsa i przypraw) można również zamrozić.
2. 5 pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu
By ugotować dobry rosół potrzeba nie tylko czasu (im dłużej się gotuje, tym lepiej), ale też dobrej jakości warzyw i przypraw. Niezbędne są: marchewka, korzeń pietruszki, seler, biała i zielona część pora, cebula, kilka ząbków czosnku, liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść lubczyku. Smaku zupie dodadzą też liście selera oraz natka pietruszki. Klasyczny rosół przygotowywany jest na mięsie drobiowym (porcje rosołowe, skrzydełka, pierś z kurczaka), ale można dodać do wywaru również wołowinę lub cielęcinę.
Rosół najczęściej podajemy z makaronem oraz niewielką ilością pokrojonej w kostkę marchewki i natką pietruszki. Co zatem z resztą warzyw i z mięsem, które zostało nam po ugotowaniu wywaru. Możliwości jest całe mnóstwo!
2.1. 1. Pasztet
Z mięsa gotowanego w wywarze można przygotować domowy pasztet. Do tego dania wykorzystamy również ugotowane warzywa (pietruszkę, seler, cebulę oraz marchewki). Do zmielonego mięsa i warzyw wystarczy dodać surowe jajka, bułkę tartą, pęczek szczypiorku lub natki pietruszki, przyprawy oraz niewielką ilość rosołu (ok. 100 ml). Po zapieczeniu otrzymamy smaczny i pożywny pasztet dla całej rodziny.
2.2. 2. Sałatka wielowarzywna z mięsem
Nie ma chyba prostszego sposobu na wykorzystanie ugotowanych warzyw i mięsa niż przygotowanie z nich sałatki. Wystraczy wszystko pokroić, dodać kukurydzę, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki oraz ugotowane na twardo jajka i niewielką ilość majonezu. Uwaga na przyprawy! Mięso i warzywa z wywaru są już słone, do sałatki nie trzeba więc ich dodawać. Wystarczy szczypta pieprzu.
2.3. 3. Galarciki
W różnych regionach Polski wytrawne galarciki mają różną nazwę. Są znane jako zimne nóżki lub galarty. I choć tradycyjnie przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, można też zrobić je z mięsa rosołowego. Wystarczy oddzielić je od kości, drobno posiekać i włożyć do odpowiedniej wielkości naczyń. Smak galartów wzbogaci pokrojona w kostkę marchewka, łyżeczka kukurydzy oraz plaster ugotowanego na twardo jajka (dodatki można jednak wybierać według własnego uznania). Całość zalewamy rosołem z niewielką ilością żelatyny.
2.4. 4. Pasta kanapkowa ze szczypiorkiem
Błyskawicznym daniem, które przygotujemy z mięsa po rosole, jest pasta kanapkowa. Należy oddzielić mięso od kości i bardzo drobno je posiekać (można wykorzystać blender), następnie dodać niewielką ilość świeżej, drobno posiekanej cebuli oraz pęczek szczypiorku. Całość doprawić pieprzem i majonezem.
2.5. 5. Nadzienie do pierogów i krokietów
Mięso z kurczaka może stanowić również bazę do przygotowania nadzienia, którym wypełnimy pierogi, krokiety, naleśniki lub pyzy. Trzeba drobno posiekać mięso (najlepiej zmielić w maszynce do mięsa), następnie dodać podsmażone z cebulą pieczarki lub kapustę kiszoną.
3. Nie marnuj jedzenia!
W Polsce mamy duży problem z marnowaniem żywności. Jeszcze kilkanaście lat temu nie do pomyślenia było, by wyrzucać żywność. Czasy się jednak zmieniły. Nie każdy ma czas, by planować posiłki. Jesteśmy też kuszeni promocjami, co powoduje, że kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. Warto mieć to na uwadze i starać się tak gospodarować produktami, by niczego nie zmarnować. W ten sposób zaoszczędzimy swoje pieniądze i zadbamy o środowisko naturalne.