Trwa ładowanie...

Jak zrobić smaczny rosół?

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jest najczęściej podawaną zupą podczas ważnych uroczystości, stanowi też wspaniałą bazą do innych zup. Jak ugotować rosół, aby był smaczny i zdrowy? Na co szczególnie zwrócić uwagę? Z czym możemy podawać rosół?

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

spis treści

1. Rosół - co to za zupa?

Rosół to niezagęszczany wywar mięsno - warzywny. Zwykle gotujemy go z drobiu (kury lub kurczaka), czasem z baraniny lub wołowiny. Podajemy go z makaronem, z plackami, pierożkami lub ziemniakami. Na Śląsku Cieszyńskim dodawane są czasem kluski wątrobiane.

Jest jedną z narodowych potraw polskich. Dawniej powstawał jako efekt długotrwałego gotowania mięsa w wodzie, konserwowanego przez wysuszenie i zasolenie. Wawer ten nazywany był rozsol lub rozsół, skąd pochodzi współczesna nazwa tej zupy.

W czasie PRL-u rosół uległ upowszechnieniu i od tego czasu stanowi jedno z typowych niedzielnych lub świątecznych dań.

6 sposobów na zdrową zupę
6 sposobów na zdrową zupę [6 zdjęć]

Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze...

zobacz galerię

2. Czy rosół jest zdrowy?

Rosół może być traktowany jak lekarstwo, podajemy go tradycyjnie w czasie osłabienia organizmu i przeziębienia.

Możemy go podawać pomocniczo także w stanach zapalnych organizmu, przy chorobach jelit, lub jeśli cierpimy z powodu słabych kości i stawów. Rosół może działać korzystnie również na skórę.

3. Jak ugotować dobry rosół?

Jaki jest sekret idealnego rosołu? Aby był smaczny, zdrowy i pożywny powinniśmy wziąć pod uwagę kilka rzeczy.

Bardzo ważne jest odpowiednie mięso. Smaczny rosół ugotujemy z kury, ale także z perliczki, kaczego skrzydła lub szyjki indyczej. Jeśli gotujemy rosół z kaczki, pamiętajmy, że jej mięso jest tłuste i przed gotowaniem warto zdjąć skórkę.

Rosół możemy ugotować także na wołowinie lub dziczyźnie, jeśli mamy do niej dostęp. Niezależnie jednak od rodzaju mięsa, zawsze musi być ono świeże i dobrej jakości.

Do ugotowania rosołu potrzebujemy drugiego składnika - włoszczyzny. Nie może być jej zbyt dużo, aby nie zdominowała rosołu, ale warzywa, podobnie jak mięso, powinny być świeże i dobrej jakości. Wrzucamy ją do rosołu razem z przyprawami, po mięsie.

Warto pamiętać, aby cebulę przed wrzuceniem do zupy opalić nad płomieniem lub w piekarniku. Dzięki temu nasz rosół zyska głębię aromatu i smaku.

Co zrobić z mięsa z rosołu? 5 prostych przepisów
Co zrobić z mięsa z rosołu? 5 prostych przepisów

Co zrobić z mięsa z rosołu? Okazuje się, że pomysłów na jego wykorzystanie w kuchni jest tyle, ile przepisów...

przeczytaj artykuł

4. Jak przyprawić rosół?

Ostatnim składnikiem dobrego rosołu są przyprawy. W wywarze powinny znaleźć się:

  • liście laurowe;
  • ziele angielskie;
  • pieprz w ziarenkach;
  • sól;
  • lubczyk;
  • opcjonalnie świeży imbir.

5. Jak długo gotować rosół?

Rosół powinniśmy gotować co najmniej 3 - 4 godziny, pod przykryciem, na najmniejszym możliwym płomieniu. Tylko w ten sposób zyskamy idealny smak, zapach i klarowność.

W czasie długiego gotowania z garnka wyparowuje sporo wody. Możemy uzupełniać ją na bieżąco wrzątkiem. Pamiętajmy, aby nie dolewać zimnej wody, bo w ten sposób możemy zepsuć smak naszego wywaru.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.