Jak zrobić smaczny rosół?
Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jest najczęściej podawaną zupą podczas ważnych uroczystości, stanowi też wspaniałą bazą do innych zup. Jak ugotować rosół, aby był smaczny i zdrowy? Na co szczególnie zwrócić uwagę? Z czym możemy podawać rosół?
1. Rosół - co to za zupa?
Rosół to niezagęszczany wywar mięsno - warzywny. Zwykle gotujemy go z drobiu (kury lub kurczaka), czasem z baraniny lub wołowiny. Podajemy go z makaronem, z plackami, pierożkami lub ziemniakami. Na Śląsku Cieszyńskim dodawane są czasem kluski wątrobiane.
Jest jedną z narodowych potraw polskich. Dawniej powstawał jako efekt długotrwałego gotowania mięsa w wodzie, konserwowanego przez wysuszenie i zasolenie. Wawer ten nazywany był rozsol lub rozsół, skąd pochodzi współczesna nazwa tej zupy.
W czasie PRL-u rosół uległ upowszechnieniu i od tego czasu stanowi jedno z typowych niedzielnych lub świątecznych dań.
2. Czy rosół jest zdrowy?
Rosół może być traktowany jak lekarstwo, podajemy go tradycyjnie w czasie osłabienia organizmu i przeziębienia.
Możemy go podawać pomocniczo także w stanach zapalnych organizmu, przy chorobach jelit, lub jeśli cierpimy z powodu słabych kości i stawów. Rosół może działać korzystnie również na skórę.
3. Jak ugotować dobry rosół?
Jaki jest sekret idealnego rosołu? Aby był smaczny, zdrowy i pożywny powinniśmy wziąć pod uwagę kilka rzeczy.
Bardzo ważne jest odpowiednie mięso. Smaczny rosół ugotujemy z kury, ale także z perliczki, kaczego skrzydła lub szyjki indyczej. Jeśli gotujemy rosół z kaczki, pamiętajmy, że jej mięso jest tłuste i przed gotowaniem warto zdjąć skórkę.
Rosół możemy ugotować także na wołowinie lub dziczyźnie, jeśli mamy do niej dostęp. Niezależnie jednak od rodzaju mięsa, zawsze musi być ono świeże i dobrej jakości.
Do ugotowania rosołu potrzebujemy drugiego składnika - włoszczyzny. Nie może być jej zbyt dużo, aby nie zdominowała rosołu, ale warzywa, podobnie jak mięso, powinny być świeże i dobrej jakości. Wrzucamy ją do rosołu razem z przyprawami, po mięsie.
Warto pamiętać, aby cebulę przed wrzuceniem do zupy opalić nad płomieniem lub w piekarniku. Dzięki temu nasz rosół zyska głębię aromatu i smaku.
4. Jak przyprawić rosół?
Ostatnim składnikiem dobrego rosołu są przyprawy. W wywarze powinny znaleźć się:
- liście laurowe;
- ziele angielskie;
- pieprz w ziarenkach;
- sól;
- lubczyk;
- opcjonalnie świeży imbir.
5. Jak długo gotować rosół?
Rosół powinniśmy gotować co najmniej 3 - 4 godziny, pod przykryciem, na najmniejszym możliwym płomieniu. Tylko w ten sposób zyskamy idealny smak, zapach i klarowność.
W czasie długiego gotowania z garnka wyparowuje sporo wody. Możemy uzupełniać ją na bieżąco wrzątkiem. Pamiętajmy, aby nie dolewać zimnej wody, bo w ten sposób możemy zepsuć smak naszego wywaru.
Smacznego!