Eliminacja mleka krowiego z diety może mieć zły wpływ na nasze zdrowie
Pomimo tego, że mleko było podstawą diety człowieka przez miliony lat, w ostatnim czasie zdecydowanie wzrosła popularność roślinnych zamienników, jak np. mleka kokosowego, migdałowego i owsianego.
Najnowsze badania wykazały jednak, że rezygnacja z mleka krowiego może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
W Polsce genetycznie uwarunkowana nietolerancja laktozy, powodująca przykre dolegliwości żołądkowe, może dotyczyć nawet 37 proc. ludzi. Te osoby nie mają wyboru i dla własnego zdrowia powinny zrezygnować z nabiału.
Dr Anne Mullen, dyrektor ds. Żywienia w The Dairy Council, powiedziała, że ludzie powinni pamiętać, że w kwestii odżywiania, czasami należy zachować odrobinę zdrowego rozsądku.
Ekspertka przypomina, że przez wieki mleko stanowiło podstawę diety człowieka, ale obecnie, w erze dziwacznych, modnych diet i samozwańczych dietetyków, którzy z własnej inicjatywy oferują niewłaściwe rady, mleko stało się obiektem ostrej krytyki.
Mimo wszystko należy pamiętać, że produkt ten jest źródłem wielu ważnych dla zdrowia składników odżywczych. W mleku krowim znajdziemy m.in. wapń, jod i białko.
Carolyn Summerbell, profesor odżywiania na Uniwersytecie Durham, powiedziała, że mleko jest ważną częścią zdrowej diety. Wbrew powszechnej opinii, badania wykazały, że spożycie mleka nie jest związane z otyłością.
Wbrew popularnym ostatnio twierdzeniom, mleko jest bogate w białko i wapń, które utrzymują nasze kości i mięśnie w optymalnym stanie. Badania przeprowadzone przez Centre for Medical Gerontology wykazało, że aminokwasy i białka w nabiale chronią ludzi przed utratą mięśni.
Wiele z ostatnich badań wykazało również, że spożywanie mleka mieć ochronny wpływ. Zapobiega m.in. otyłości, chorobom serca i cukrzycy typu 2. Ponadto wykazano, że składniki odżywcze zawarte w mleku wspomagają regenerację mięśni i nawodnienie po wysiłku fizycznym.
Glenys Jones z Britain’s Medical Research Council wyjaśnia, że popularny napój jest źródłem składników, które są konieczne do budowania masy mięśniowej. Dlatego eksperci zalecają pić mleko po ćwiczeniach, ponieważ w prosty sposób pozwala uzyskać takie same efekty jak wiele typowo sportowych napojów.
Mleko jest bardzo ważne dla dzieci i młodzieży. Dla młodszych dzieci istotna jest wysoka zawartość białka, wapnia i jodu. Natomiast dla nastolatków zawartość witaminy B2, która ma zasadnicze znaczenie dla skóry, wzroku i układu nerwowego.
Naukowcy z St. Michael's Hospital i The Hospital for Sick Children w Kanadzie postanowili przeprowadzić nawet badania, mające na celu określenie bezpiecznej dla dzieci dziennej ilości mleka. Ich test objął grupę dzieci w wieku od 2 do 5 lat. Doszli oni do wniosku, że bezpieczna dawka to 2 szklanki dziennie. Taka ilość gwarantuje odpowiednią porcję witaminy D i żelaza.
Jednocześnie zaznaczają, że nie powinno się przekraczać tej ilości. Dlaczego? Chociaż można tak dostarczyć sobie więcej witaminy D, to jednocześnie zbyt wysokie spożycie mleka może doprowadzić do niedoboru żelaza. Naukowcy uczulają jednak, aby nie podawać mleka krowiego dzieciom poniżej 1 roku życia.