Przejdź na WP

Dobre bakterie w probiotykach

Dobre bakterie znajdujące się w organizmie człowieka odpowiadają za prawidłową regulację działania całego organizmu. W ciele każdego człowieka jest dziewięćdziesiąt bilionów dobrych i pożytecznych bakterii. Zawierają one w sumie sto razy więcej genów niż ma ich ludzki genom. Ich ciężar w każdym organizmie to prawie dwa kilogramy. Bez nich niemożliwe jest życie w dobrym zdrowiu. Dobre bakterie to także probiotyki – cena ich nie jest wygórowana. Pomimo że dobre bakterie są tak ważne, nie każdy wie, które chronią przed chorobami.

Zobacz film: "Jak przewijać niemowlę?"

Określenie dobre bakterie oznacza drobnoustroje żyjące w organizmie każdego człowieka. Większość z nich ma pozytywny wpływ na organizm i chronią go przed działaniem bakterii chorobotwórczych. Odpowiadają też za to, aby złe bakterie napotykały barierę podczas rozmnażania.

spis treści

1. Kwas mlekowy a bakterie

Powszechnie wiadomo, że najwięcej bakterii znajduje się w jelicie grubym. Najważniejsze, a co za tym idzie, najbardziej pożyteczne bakterie to bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Bardzo pożyteczne są także bakterie Bifidobacterium, a także bakterie Saccharomyces boulardii, reprezentujące drożdżaki. One i inne bakterie odpowiadają za szczelne pokrycie nabłonka jelitowego. Dzięki temu pojawia się bariera dla bakterii chorobotwórczych i substancji szkodliwych. Substancje szkodliwe docierają do jelit wraz z pokarmem.

Probiotyki należy przyjmować przed antybiotykami
Probiotyki należy przyjmować przed antybiotykami (123RF)

Organizm człowieka przez wieki ewolucji wytworzył z bakteriami równowagę. Kiedy dojdzie do jej zaburzenia, zazwyczaj rozwija się choroba. Na szczęście, organizm został wyposażony przez naturę w mechanizm zwany probiozą. Jest ona zdolnością do tego, aby zwiększać liczebność bakterii probiotycznych obecnych w przewodzie pokarmowym.

2. Najpopularniejsze funkcje zdrowych bakterii

Badania naukowe na wymienionych powyżej bakteriach dowodzą, że:

  • produkują one witaminy z grupy B;

  • odpowiadają za obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL);

  • poprzez utrzymanie odpowiedniego poziomu kwasowości jelita ułatwiają wchłanianie wapnia, żelaza i cynku;

  • dpowiadają za usprawnianie ruchów robaczkowych jelit; jest to bardzo korzystne dla przemiany materii, a także doskonale zapobiega zaparciom;

  • pomagają w procesie leczenia wrzodów żołądka;

  • produkują przeciwciała, które należą do naturalnych przeciwciał;

  • w stanie łagodzić ból, świąd, którego powodem może być grzybica pochwy mogąca wystąpić po antybiotykoterapii;

  • chronią śluzówkę przed działaniem szerokiej gamy patogenów;

  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy;

  • zapobiegają także procesowi powstawania nowotworów, ze szczególnym uwzględnieniem jelita grubego;

  • wpływają na poprawę flory bakteryjnej, która może się pogorszyć w wyniku biegunek i zatruć pokarmowych;

  • odpowiadają za obniżenie ciśnienia tętniczego;

  • chronią zęby przed próchnicą.

Zaskakujące źródła probiotyków
Zaskakujące źródła probiotyków [6 zdjęć]

Mianem probiotyków określamy zawarte w niektórych produktach żywnościowych żywe kultury bakterii lub...

zobacz galerię

3. Skład produkty probiotycznego

W sklepach można znaleźć wiele produktów, które przez producentów określane jako probiotyczne. W dużej liczbie przypadków tak niestety nie jest. O tym, czy produkt spożywczy jest probiotyczny, decyduje obecność informacji o tym, jaki szczep został użyty do jego wytworzenia. Na etykiecie koniecznie musi znaleźć się: nazwa rodzaju, gatunek i szczep bakterii. Brak takiej informacji świadczy o tym, że nie jest on probiotyczny. Wzbogacenie produktu o probiotyk nie jest drogie. Kiedy do produktu dodawane są probiotyki, cena nie musi być wyższa w porównaniu do takiego samego produktu bez dodanych probiotyków.

Warto pamiętać, że do tego, aby bakterie miały dobry wpływ na organizm, produkt, w którym się znajdują, musi zawierać przynajmniej dziesięć milionów żywych komórek bakteryjnych ma ml. Często stosowany przedrostek „bio”, który najczęściej umieszczany jest w nazwie produktu, niestety nie jest gwarantem tego, że produkt został wzbogacony o bakterie probiotyczne.

4. Otyłość i cukrzyca a dobre bakterie

Odpowiedni poziom dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym ma decydujące znaczenie dla prawidłowego przebiegu trawienia. Chroni też przed drobnoustrojami, które mogą powodować pojawienie się chorób. Dzięki nim kwasy żółciowe, które są wytwarzane przez zdrową wątrobę, rozpuszczają tłuszcz w górnym odcinku jelita. Bakterie jelitowe ograniczają skuteczność działania tych kwasów. Warto wiedzieć, że bakterie trawią włókna błonnika. Z im większą skutecznością to następuje, tym więcej jest wchłanianych kalorii.

Każdy z nas dysponuje innym zestawem mikroorganizmów. Dlatego niektóre osoby lepiej radzą sobie z tłuszczem, ich trawieniem, a inne gorzej. To właśnie może być przyczyną pojawienia się nadwagi. Może też odpowiadać za pojawienie się cukrzycy. Bakterie, które żyją w naszych organizmach, wpływają na to, że wchłaniane jest więcej substancji odżywczych z jedzenia. U osób otyłych zauważono większą ilość bakterii Firmicutes, które odpowiadają za zwiększenie wchłaniania ilości substancji odżywczych z pożywienia. Przeciwdziałać temu może dieta niskokaloryczna, szczególnie taka, która bogata jest w warzywa. Przyczyni się ona do zmiany proporcji między bakteriami. Taka zmiana jest dobra, w momencie kiedy zachodzi na korzyść Bacteroidetes, która sprzyja utrzymaniu szczupłej i zdrowej sylwetki.

5. Flora bakteryjna w pochwie

Estrogeny odpowiadają za niczym niezakłócony rozwój mikroflory chroniącej pochwę. Mikroflora po menopauzie niestety nie zawiera już zbyt dużo dobrych bakterii. Na ilość dobrych bakterii wpływ może mieć kuracja antybiotykami, przebyta ciąża czy stosowane środki antykoncepcyjne. Zaburzona równowaga mikrobiologiczna pochwy wiąże się z nieprzyjemnymi infekcjami. Dlatego kobiety powinny zażywać probiotyki, które przywrócą równowagę mikrobiologiczną. Odpowiednie preparaty dostępne są w aptece. Kobiety często kupują tam probiotyki – cena ich jest bardzo przystępna.

Musisz to wiedzieć

6. Różnica między probiotykiem a prebiotykiem

Aby probiotyki wykonały swoje zadanie, muszą być odpowiednio odżywiane. Niezwykle pomocne są prebiotyki, które są składnikami odżywczymi. To właśnie te substancje odżywcze zawarte w prebiotykach sprawiają, że bakterie probiotyczne są odpowiednio odżywione. Na dodatek te składniki pokarmowe nie są trawione przez soki żołądkowe. Takie działanie mają frakcje błonnika pokarmowego, które nie są rozpuszczalne. Są nimi inulina i oligofruktoza. Można je spotkać w roślinach, np. pomidorach, porach, orzechach ziemnych, cebuli, czosnku, a nawet bananach.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.