Probiotyki - pożyteczne bakterie dla naszego organizmu
Występują w kefirze, jogurtach i kiszonych ogórkach - probiotyki są niezwykle cenne dla organizmu. Zapobiegają wzdęciom, poprawiają trawienie i podnoszą odporność. Mogą zażywać je dorośli i dzieci. Kiedy powinniśmy stosować probiotyki i w jakich pokarmach się znajdują?
O probiotykach mówi się, że to dobre bakterie. Znajdują się m. in w układzie pokarmowym i wytwarzają zdrową dla organizmu florę bakteryjną.
"Uszczelniają" jelita chroniąc je przed szkodliwymi bakteriami. Przylegają do nabłonka i są odporne na kwas solny w żołądku.
To bakterie niezbędne dla osób, które cierpią na infekcje dróg rodnych i są po kuracjach antybiotykowej. Najbardziej znane bakterie i przebadane to Bifidobactericum oraz Lactobacillus.
1. Jak działają probiotyki?
Zażywanie probiotyków przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim wspomagają one proces trawienia i regulują pracę jelit. Zapobiegają biegunkom infekcyjnym i wzdęciom.
Pomocne są także w zespole jelita drażliwego (IBS). Zażywanie priobiotyków zmniejsza nieprzyjemne objawy u osób cierpiących na to schorzenie.
W czasie kuracji antybiotykowej chronią florę bakteryjną jelit przed wyjałowieniem i zapobiegają biegunkom.
Zwiększają także odporność organizmu przed infekcjami. Dzięki nim szybciej i łatwiej wchłaniają się witaminy. Mają zdolność syntetyzowania niektórych witamin z grupy B, Wit K.
Łagodzą dolegliwości u tych osób które nie tolerują laktozy. Dzieci z astmą, które stosują probiotyki regularnie odczuwają mniejsze dolegliwości choroby. Probiotyki pomagają także zrzucić zbędne kilogramy. Niektórzy lekarze zalecają taką kurację pacjentom z nadwagą. Wspomagają prawidłową pracę mózgu. Poprawiają koncentrację.
2. Kiedy organizm szczególnie potrzebuje probiotyków?
Po pożyteczne bakterie powinniśmy sięgać, gdy mamy problemy z trawieniem lub nasza flora jelitowa jest zaburzona.
Negatywny wpływ na przewód pokarmowy, w szczególności na nasze jelita ma przebyta kuracja antybiotykowa. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, spożywanie zbyt tłustych i ciężkostrawnych potraw. Właściwą florę bakteryjną zaburza także przewlekły stres, picie alkoholu i palenie papierosów.
Probiotyki łagodzą objawy i przywracają prawidłowe trawienie.
3. Naturalne probiotyki
Gotowe probiotyki w postaci zawiesiny czy kapsułek można kupić w aptece. Niektóre zawierają jedną lub więcej rodzajów bakterii. W aptekach dostaniemy także preparaty przeznaczone specjalnie dla dzieci.
Ale można też przygotować własne naturalne produkty zawierające pożyteczne bakterie. Kapusta kiszona fermentuje pod wpływem bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum.Wspaniale wzmacnia organizm.
Zawiera witaminy B12, B6 i PP, i C. Sok z kapusty poprawia trawienie i dezynfekuje nasz żołądek. Najlepsza jest ta przygotowywana w domu.
Probiotyki zawierają także domowe ogórki kiszone. Są źródłem witamin z grupy B. Podobnie jak kapusta poprawiają trawienie, a u osób ciepiących na wrzody łagodzą dolegliwości.
Kopalną dobrych probiotycznych bakterii jest również kwas chlebowy. Produkuje się go na drożdżach i bakteriach kwasu mlekowego. Probiotyki znajdziemy także w jogurcie, kefirze i maślance.
- _Naturalne probiotyki powinny być w codziennej diecie każdego z nas, bez względu na wiek -_tłumaczy Ewa Kozłowska, dietetyczka. - Powinniśmy spożywać kapustę kiszoną, jogurty, kefiry. Zdrowe bakterie zasiedlaja wówczas nasze jelita. Probiotyki jako suplementy stosujemy tylko gdy zażywamy antybiotyki - dodaje.