Dieta w karmieniu piersią
Pojawienie się na świecie dziecka jest przełomowym momentem w życiu dla rodziny, w szczególności dla kobiet. Wiele kobiet w czasie ciąży nie czuje się atrakcyjna dla swojego partnera i dlatego po urodzeniu dziecka pragnie jak najszybciej wrócić do dawnej formy. Sposób odżywiania się po porodzie ma duży wpływ zarówno na zdrowie samej kobiety, jak również jej dziecka. Dlatego bardzo ważna jest troska o właściwą, pełnowartościową dietę w okresie laktacji.
Racjonalna dieta w tym okresie powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze, czyli białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne oraz witaminy.
Codzienna dieta kobiety karmiącej powinna być bogatsza pod względem kalorycznym średnio o 500 kcal, w porównaniu do zapotrzebowania energetycznego sprzed ciąży, które średnio wynosi 2500 kcal.
Menu powinno być zróżnicowane pod względem zawartości produktów, ponieważ tylko wtedy będziemy mieć pewność, że organizm ma zapewnioną odpowiednią podaż składników odżywczych. Bardzo ważne jest spożywanie 5 posiłków dziennie, w regularnych 3-4 godzinnych odstępach czasu. Tylko wtedy kobieta nie będzie odczuwała chęci na konsumowanie niezdrowych przekąsek.
Regularność spożywania posiłków, samoistnie zwiększy podstawową przemianę materii, ponieważ organizm nauczy się, że nie warto magazynować energii na "potem". Co więcej należy tak komponować posiłki, aby każdy zawierał produkt białkowy, węglowodany oraz warzywa i owoce.
Dla kobiet karmiących, znacznie wzrasta zapotrzebowanie na białko. Dlatego koniecznie należy zwiększyć podaż produktów zawierających (najlepiej pełnowartościowe) białko, a które jednocześnie są ubogie w tłuszcz. W przeciwnym razie tkanka tłuszczowa, która nagromadziła się w okresie ciąży, nie zostanie wykorzystana przez organizm.
Do takich produktów zaliczamy: chude mięso, najlepiej piersi z indyka, cielęcinę oraz królika. Spośród dostępnych na rynku gatunków ryb warto wybierać te, które są jak najmniej zanieczyszczone. Do nich należą przede wszystkim dorsz, morszczuk, łosoś norweski oraz pstrąg.
Ryby, oprócz pełnowartościowego białka, dostarczają zarówno kobiecie, jak i dziecku nienasyconych kwasów tłuszczowych omega–3, które warunkują prawidłowy wzrost i rozwój. Ponadto, nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do utrzymania korzystnego stanu skóry, działania układu nerwowego oraz poprawiają odporność organizmu.
Do kolejnych produktów, które dostarczają pełnowartościowe białko zaliczamy: jogurty naturalne, sery twarogowe półtłuste, kefiry, maślanki. Jednakże nie należy przesadzać z ilością tych składników w jednym posiłku, ze względu na ryzyko wystąpienia alergii na białko mleka u dziecka.
Nie należy również w ciągu dnia spożywać więcej niż 2 plasterków sera żółtego, który ma wysoką zawartość tłuszczu oraz cholesterolu. Sery żółte są świetnym źródłem wapnia, który jest niezbędny do budowy kości zarówno matki, jak i noworodka, dlatego nie powinno się ich całkowicie wykluczać z diety.
Niedobór w diecie wapnia może być przyczyną pojawienia się w niedługim czasie osteopenii, a następnie osteoporozy. Dla optymalnego przyswajania wapnia należy spożywać produkty zawierające witaminę D. Do nich należą jaja oraz wcześniej wspomniane już ryby.