Dieta lekkostrawna dla dzieci [zasady i propozycje dań]
Dieta lekkostrawna w praktyce niewiele różni się od żywienia podstawowego. Dostarcza taką samą ilość energii i składników odżywczych, ale jadłospis zawiera produkty nieobciążające układu pokarmowego. Kiedy należy ją stosować? Co wówczas jeść? I jakie pieczywo jest lekkostrawne?
1. Dieta lekkostrawna dla dzieci. Kiedy jest zalecana?
Z pojęciem diety lekkostrawnej spotkał się chyba każdy rodzic. Najczęściej zalecenie takie otrzymujemy od lekarza, gdy nasze dziecko gorączkuje, wymiotuje, ma nudności lub biegunkę.
W takich przypadkach dieta małego pacjenta powinna być delikatna dla żołądka i łatwa w trawieniu. Stąd potrzeba wyeliminowania z jadłospisu produktów i dań, które powodują nadmierne wydzielanie soków trawiennych (tłustych, smażonych, ostrych), a także zawierających duże ilości błonnika pokarmowego. Zrezygnować też trzeba z warzyw kapustnych i strączkowych.
Dieta lekkostrawna dla dziecka zalecana jest również w przypadku chorób żołądka i jelit (np. w chorobie Leśniowskiego-Crohna, zapaleniu błony śluzowej jelit, nieżycie żołądka) oraz w czasie rekonwalescencji (zwłaszcza po zabiegach chirurgicznych).
2. Jakie jedzenie jest lekkostrawne?
Wiele osób zastanawia się, co jeść na diecie lekkostrawnej. Lista zalecanych produktów jest długa. Znajdziemy wśród nich:
- mleko (2 proc. tłuszczu)
- nabiał: jogurt, kefir, maślankę, chudy twaróg
- chleb i bułki pszenne
- serek homogenizowany
- gotowane mięso
- chude wędliny, np. polędwica z drobiu
- ryby
- kaszę manną i jęczmienną
- ryż
- ziemniaki
- kluski i makaron
A jakie warzywa są lekkostrawne? Delikatne dla układu pokarmowego są: dynia, cukinia, pietruszka, seler i pomidory bez skórki. W ograniczonej ilości można spożywać szpinak, kalafior, brokuły, zielony groszek i sałatę.
Dieta lekkostrawna dla dzieci obejmuje też napoje. Zaleca się podawać wodę niegazowaną, słabe napary ziołowe, np. miętową herbatę, kawę zbożową.
Pamiętajmy jednak, że sama lista składników nie wystarczy. By ugotować lekkostrawny obiad na chory żołądek trzeba też wiedzieć, jak to zrobić. Oto kilka wskazówek:
- serwowane potrawy powinny być świeże,
- gotujemy je na parze i w wodzie lub dusząc bez tłuszczu (podlewając wodą),
- dozwolone jest też pieczenie w folii, pergaminie, naczyniach ceramicznych,
- lekkostrawne jedzenie dla dziecka nie może być smażone ani pieczone,
- dozwolone są tłuszcze dodawane do potraw na surowo,
- nie należy zagęszczać zup śmietaną (nie wolno też stosować zasmażek!),
- potrawy powinny być dobrze rozdrobnione (zaleca się ich przecieranie i miksowanie); można też je spulchniać przez dodatek ubitych białek jaj lub namoczonej w wodzie lub mleku bułki pszennej.
3. Co jest lekkostrawne? Przykładowy jadłospis
Lekkostrawne śniadanie dla dziecka to m.in.:
- bułka graham z masłem, plasterkiem wędliny z piersi indyka i świeżym ogórkiem bez skórki
- zupa mleczna z lanymi kluskami
- kaszka manna z jagodowym musem
- pieczywo pszenne lub graham z pastą z gotowanego kurczaka i świeżą natką pietruszki
- owsianka na mleku z dodatkiem pieczonego jabłka
- jajecznica gotowana na parze z dodatkiem niewielkiej ilości masła i posypana rzeżuchą
Na lekkostrawne śniadanie dla dzieci można też podać sok warzywno-owocowy, mus, kisiel albo budyń.
Obiadowe dania lekkostrawne dla dzieci to np.
- krem z dyni podany z grzankami
- kurczak pieczony w folii z przyprawamin + biały ryż gotowany
- zupa krem z zielonych warzyw
- gulasz z mięsa wołowego z marchewką i kaszą jaglaną
- ryba gotowana na parze (np. łosoś) + marchew i ziemniak z wody
- krupnik
- zupa pomidorowa bez śmietany
- pierogi leniwe
- rosół gotowany na warzywach