Trwa ładowanie...

Na czym polega dieta redukcyjna?

Artykuł sponsorowany
(Materiał Partnera)

Dieta redukcyjna stosowana jest przez osoby, które chcą schudnąć. Utratę nadmiarowych kilogramów umożliwia zmniejszenie ilości przyjmowanych w ciągu dnia kalorii oraz stosowanie się do pewnych zasad. Sama dieta jest prosta, a przy tym zdrowa, warto się więc nią zainteresować.

Co to jest dieta redukcyjna?

Zastanawiasz się co to jest redukcja masy? To nic innego jak zmniejszenie wagi ciała. Aby uzyskać odpowiednie efekty należy jednak stosować pewne zasady w sposobie odżywiania. Dieta redukcyjna wymaga wprowadzenia jadłospisu odchudzającego. Redukcja masy ciała jest możliwa dzięki dostarczaniu organizmowi mniejszej ilości kalorii, niż wynika to z zapotrzebowania na energię. Ważne jest więc określenie całkowitej przemiany materii, która zależy nie tylko od prowadzonego trybu życia, ale też od takich czynników, jak wiek, płeć, stan fizjologiczny czy wydatek energetyczny niezbędny do przeprowadzenia procesów życiowych. Istotne znaczenie ma również aktywność fizyczna, która przyspiesza uzyskanie zamierzonego celu.

(Materiał Partnera)

Redukcja tkanki tłuszczowej jest możliwa dzięki wprowadzeniu jadłospisu odchudzającego.

Jak zaplanować posiłki na redukcję?

Chociaż mogłoby się wydawać, że dieta na redukcję tkanki tłuszczowej jest rygorystyczna i wymaga od stosującej ją osoby wiele wysiłku i samozaparcia, w rzeczywistości dopuszcza ona sporą różnorodność. Przygotowując posiłki na redukcji musisz jednak pamiętać nie tylko o zachowaniu odpowiedniej kaloryczności spożywanych dań, ale też o dostarczeniu organizmowi właściwej ilości składników odżywczych. Przykładowe posiłki na redukcji to m.in. pieczona ryba z pieczarkami, ryżem i surówką lub potrawka z kurczakiem, brązowym ryżem, fetą i fasolką szparagową.

(Materiał Partnera)

Przykładem posiłku na redukcję może być gotowane lub pieczone chude mięso z dodatkiem warzyw.

Jakie produkty można jeść na redukcję?

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej jest dosyć prosta, a przy tym urozmaicona. Ważne jest jednak, aby we właściwy sposób dobierać proporcje makroskładników w jadanych posiłkach. Prawidłowo ułożona i zbilansowana dieta redukcyjna rzadko wymaga suplementacji. Odpowiednie produkty na redukcji to warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym, produkty zbożowe, takie jak razowe pieczywo, płatki owsiane, dziki i brązowy ryż czy gruboziarniste kasze, chude mięso (indyk i kurczak bez skóry, chuda wołowina, królik, cielęcina), ryby i owoce morza, tłuszcze w niewielkich ilościach, najlepiej do doprawiania sałatek, chudy nabiał i napoje bez dodatku cukru. Duży wybór produktów sprawia, że skomponowanie diety na redukcję tkanki tłuszczowej nie powinno być trudne.

(Materiał Partnera)

W diecie na redukcję nie może zabraknąć warzyw i owoców, a także produktów zbożowych.

Co jeść na redukcję, aby uzyskać efekt?

W procesie odchudzania pomocna jest aktywność fizyczna oraz dobrze skomponowana dieta redukcyjna. Co jeść, aby stracić nadmierne kilogramy i uniknąć efektu jo-jo? Menu powinno być różnorodne, ale posiłki należy przygotowywać w odpowiedni sposób. Trzeba unikać smażenia na rzecz gotowania, duszenia, pieczenia i grillowania mięsa oraz ryb. Dieta redukcyjna wyklucza słodycze oraz produkty wysoko przetworzone i słodzone napoje. Jeśli więc zastanawiasz się co jeść na redukcji pomiędzy posiłkami, możesz sięgać po owoce i warzywa, jogurty naturalne czy niewielkie ilości orzechów.

(Materiał Partnera)

Jogurt naturalny z dodatkiem owoców i orzechów idealnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami

Jak komponować jadłospis w diecie na redukcję tkanki tłuszczowej?

Dieta redukcyjna jest skuteczna, o ile dobrze zaplanujemy jadłospis. Zgodnie z jej zasadami w ciągu dnia powinno się spożywać od 4 do 5 lekkostrawnych posiłków. Należy też zadbać o właściwe rozłożenie energii w każdym z nich. Jadłospisy w diecie redukcyjnej mogą być komponowane w taki sposób, aby śniadanie dostarczało 20% energii, drugie śniadanie – 15%, obiad – 30 %, podwieczorek – 15%, zaś kolacja – 20% energii.

(Materiał Partnera)

Warto zadbać, aby poszczególne posiłki na diecie redukcyjnej dostarczały odpowiedniej ilości kalorii.

Proste przepisy w diecie redukcyjnej

Osobom, które nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt wiele czasu, z pewnością przypadnie do gustu dieta redukcyjna. Przepisy na zdrowe posiłki skomponowane zgodnie z jej zasadami wcale nie muszą być skomplikowane. Zaletą jest również fakt, że dieta na redukcję tkanki tłuszczowej to różnorodne potrawy, które można komponować z ulubionych produktów.

Najważniejsze zasady w diecie redukcyjnej Zdarza się, że dieta odchudzająca nie przynosi efektów lub też po początkowej utracie kilogramów osoby ją stosujące wracają do poprzedniej wagi. Czy podobne problemy niesie dieta redukcyjna? Zasady tego sposobu odżywiania są dosyć proste. Regularność posiłków, ograniczenie tłuszczów, rezygnacja z niezdrowych przekąsek czy słodyczy to tylko niektóre z nich. Dieta redukcyjna będzie skuteczna, jeśli wprowadzisz TE zasady.

(Materiał Partnera)

Przepisy na redukcję nie muszą być skomplikowane. Ważne jest jednak, aby przestrzegać zasad diety.

Jak ułożyć dietę redukcyjną?

Chociaż stosowanie diety na redukcję tkanki tłuszczowej nie musi oznaczać wycieńczających głodówek, zaplanowanie zbilansowanego i jednocześnie ciekawego jadłospisu bywa trudne. Podobne problemy dla początkujących może nieść oparta na wartościowych produktach dieta redukcyjna. Jak ułożyć menu? Jeśli nie masz czasu na planowanie posiłków i ich gotowanie, a przy tym lubisz różnorodność na talerzu, dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z diety pudełkowej dostosowanej do konkretnych potrzeb.

(Materiał Partnera)

Odpowiednio dobrana dieta pudełkowa to świetny sposób na zdrowe posiłki sprzyjające zachowaniu szczupłej sylwetki

Jak powinna wyglądać przykładowa dieta redukcyjna?

Jeśli nie masz pomysłu na zbilansowane posiłki, warto sprawdzić jak wygląda przykładowa dieta na redukcję. Jedna z propozycji na spożywane w ciągu dnia potrawy to:

  • grzanki z awokado i twarożkiem oraz pomidorkami koktajlowymi na śniadanie,
  • maślanka z mango i dodatkiem kardamonu oraz migdałów na drugie śniadanie,
  • makaron tagliatelle z kurczakiem i warzywami na obiad,
  • duszone z cynamonem jabłko z dodatkiem jogurtu i granoli na podwieczorek,
  • warzywna sałatka z kaszą bulgur na kolację.
Artykuł sponsorowany
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza