Czy nienarodzone dziecko czuje smak potraw zjadanych przez jego mamę? Naukowcy odpowiadają
Czy nienarodzone dziecko czuje smak potraw zjadanych przez jego mamę? Naukowcy nie mają wątpliwości, że tak! Obejrzeli zdjęcia USG ponad 100 kobiet i utrwalili miny maluszków po zjedzeniu marchewki i jarmużu. Które warzywo bardziej im posmakowało?
1. Nowe badania
Smaki zjadanych przez mamę potraw dziecko może degustować poprzez połykanie płynu owodniowego. Zdarza się, że kobiety po zjedzeniu batonika lub kawałka czekolady wyczuwają wzmożoną aktywność malucha.
Badacze z Uniwersytetu w Durham postanowili zbadać, czy płód rzeczywiście może poczuć smak potraw jedzonych przez kobietę.
W tym celu przeprowadzili badania USG u 100 kobiet w ciąży, sprawdzając reakcje płodu na jedzone przez mamę potrawy. Zespół badał matki w wieku od 18 do 40 lat w 32. i 36. tygodniu ciąży. Wnioski były zaskakujące!
- Wiele badań sugeruje, że dzieci mogą smakować i wąchać w łonie matki, nasze badanie jest pierwszym, które pokazuje te reakcje na zdjęciach - powiedziała Beyza Ustun z Uniwersytetu Durham.
Naukowcy podali przyszłym mamom marchewkę i jarmuż. Następnie obserwowali, jak płody reagowały na ich smak.
2. Które warzywo smakowało dzieciom bardziej?
Naukowcy dostrzegli na zdjęciach, że gdy do maluchów docierał smak marchewki, na ich buziach pokazywał się grymas przypominający uśmiech. Natomiast po wyczuciu smaku jarmużu, twarze nienarodzonych dzieci wykrzywiały się jak do płaczu.
No cóż, może nie przepadają za zielonymi warzywami...
Jak wyglądało samo badanie? Kobietom podawano jedną kapsułkę zawierającą około 400 mg marchewki lub 400 mg sproszkowanego jarmużu na około 20 minut przed każdym badaniem. Poproszono je, aby nie spożywały żadnych posiłków ani napojów smakowych na godzinę przed badaniem.
Reakcje nienarodzonych dzieci obserwowane w obu grupach (w porównaniu z tymi z grupy kontrolnej, które nie były narażone na żaden smak) wykazały, że ekspozycja na niewielką nawet ilość marchwi lub jarmużu wystarczyła do wywołania reakcji uśmiechu, lub płaczu.
3. Jak to możliwe, że płód czuje smak potraw?
Nie od dziś wiadomo, że nienarodzone dzieci mają już rozwinięte niektóre zmysły. Wcześniejsze badania sugerowały nawet, że to, co kobieta je w czasie ciąży, nie tylko odżywia jej dziecko w łonie matki, ale może wpływać na preferencje żywieniowe w życiu dziecka po narodzinach.
- To było naprawdę niesamowite widzieć reakcje nienarodzonych dzieci na smak jarmużu lub marchwi podczas badania i dzielić się tymi chwilami z rodzicami maluchów - powiedziała Beyza Ustun z Uniwersytetu Durham.
Naukowcy rozpoczęli dalsze badania z tymi samymi dziećmi po porodzie, by tym razem sprawdzić, czy wpływ smaków, których maluchy doświadczyły w łonie matki, wpływa na ich akceptację różnych pokarmów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl