Schab z porem i soczewicą
Soczewica przebojem zdobywa polską kuchnię. Coraz więcej osób przekonuje się do tego warzywa i słusznie, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale również jest źródłem zdrowia.
Składniki:
- 2 kotlety schabowe,
- 500 ml soku jabłkowego,
- 200 g brązowej soczewicy,
- 3 łyżki słodkiej musztardy,
- 2 średnie pory, drobno posiekane,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Soczewicę wrzuć do zimnej wody i mocz przez co najmniej godzinę. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Kawałki schabu rozbij lekko i natnij z jednej strony. Dopraw solą i pieprzem i wysmaruj z jednej strony musztardą. Rozgrzej dobrze patelnię i wrzuć na nią kotlety. Podsmaż na dużym ogniu z każdej strony przez kilka minut, po czym przykryj i duś przez jakieś 15 minut. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wyłóż na dnie kotlety, a na nie nałóż soczewicę i posiekane pory. Polej wszystko sokiem jabłkowym, przykryj i piecz przez 15 minut. Na następne 5-7 minut zdejmij pokrywę.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 192,4 kcal |
Białka | 13,66 g |
Węglowodany | 28,38 g |
Błonnik | 3,11 g |
Tłuszcze | 1,85 g |
Komentarz:
Warzywo strączkowe, jakim jest soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin. Soczewica jest chyba najbardziej charakterystycznym składnikiem dań wegetariańskiej kuchni. Ponieważ zawiera mnóstwo białka, może spokojnie zastępować mięso w codziennym jadłospisie. A jeśli towarzyszy mięsu, to tym lepiej. Soczewica posiada także kwas foliowy i minerały, takie jak wapń, fosfor czy żelazo. Wszyscy, którzy prowadzą aktywny – zarówno fizycznie, jak i umysłowo – tryb życia, powinni wprowadzić soczewicę do swojego menu.