Schab z porem i soczewicą

Soczewica przebojem zdobywa polską kuchnię. Coraz więcej osób przekonuje się do tego warzywa i słusznie, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale również jest źródłem zdrowia.

Schab z porem zobacz galerię
Schab z porem

Składniki:

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

  • 2 kotlety schabowe,
  • 500 ml soku jabłkowego,
  • 200 g brązowej soczewicy,
  • 3 łyżki słodkiej musztardy,
  • 2 średnie pory, drobno posiekane,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Soczewicę wrzuć do zimnej wody i mocz przez co najmniej godzinę. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Kawałki schabu rozbij lekko i natnij z jednej strony. Dopraw solą i pieprzem i wysmaruj z jednej strony musztardą. Rozgrzej dobrze patelnię i wrzuć na nią kotlety. Podsmaż na dużym ogniu z każdej strony przez kilka minut, po czym przykryj i duś przez jakieś 15 minut. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wyłóż na dnie kotlety, a na nie nałóż soczewicę i posiekane pory. Polej wszystko sokiem jabłkowym, przykryj i piecz przez 15 minut. Na następne 5-7 minut zdejmij pokrywę.  

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 192,4 kcal
Białka 13,66 g
Węglowodany 28,38 g
Błonnik 3,11 g
Tłuszcze 1,85 g

Komentarz:

Warzywo strączkowe, jakim jest soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin. Soczewica jest chyba najbardziej charakterystycznym składnikiem dań wegetariańskiej kuchni. Ponieważ zawiera mnóstwo białka, może spokojnie zastępować mięso w codziennym jadłospisie. A jeśli towarzyszy mięsu, to tym lepiej. Soczewica posiada także kwas foliowy i minerały, takie jak wapń, fosfor czy żelazo. Wszyscy, którzy prowadzą aktywny – zarówno fizycznie, jak i umysłowo – tryb życia, powinni wprowadzić soczewicę do swojego menu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.