Trwa ładowanie...

Schab z porem i soczewicą

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 13:28
Schab z porem i soczewicą
Schab z porem i soczewicą (Zdjęcie autorstwa Beck / CC BY 2.0)

Soczewica przebojem zdobywa polską kuchnię. Coraz więcej osób przekonuje się do tego warzywa i słusznie, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale również jest źródłem zdrowia.

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe,
  • 500 ml soku jabłkowego,
  • 200 g brązowej soczewicy,
  • 3 łyżki słodkiej musztardy,
  • 2 średnie pory, drobno posiekane,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Soczewicę wrzuć do zimnej wody i mocz przez co najmniej godzinę. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Kawałki schabu rozbij lekko i natnij z jednej strony. Dopraw solą i pieprzem i wysmaruj z jednej strony musztardą. Rozgrzej dobrze patelnię i wrzuć na nią kotlety. Podsmaż na dużym ogniu z każdej strony przez kilka minut, po czym przykryj i duś przez jakieś 15 minut. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wyłóż na dnie kotlety, a na nie nałóż soczewicę i posiekane pory. Polej wszystko sokiem jabłkowym, przykryj i piecz przez 15 minut. Na następne 5-7 minut zdejmij pokrywę.  

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie192,4 kcal
Białka13,66 g
Węglowodany28,38 g
Błonnik3,11 g
Tłuszcze1,85 g

Komentarz:

Warzywo strączkowe, jakim jest soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin. Soczewica jest chyba najbardziej charakterystycznym składnikiem dań wegetariańskiej kuchni. Ponieważ zawiera mnóstwo białka, może spokojnie zastępować mięso w codziennym jadłospisie. A jeśli towarzyszy mięsu, to tym lepiej. Soczewica posiada także kwas foliowy i minerały, takie jak wapń, fosfor czy żelazo. Wszyscy, którzy prowadzą aktywny – zarówno fizycznie, jak i umysłowo – tryb życia, powinni wprowadzić soczewicę do swojego menu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze