Trwa ładowanie...

Zupa z soczewicy

Avatar placeholder
17.03.2017 13:39
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy (Zdjęcie zupy / Shutterstock)

Pożywna, ale nie tucząca zupa. Jej podstawowym składnikiem jest soczewica. Soczewica jest rośliną znaną i cenioną już od najdawniejszych czasów. Uprawia się ją na smaczne i pożywne nasiona, które spożywa się po ugotowaniu. Jej nasiona

zawierają większość witamin, błonnik i bogactwo składników mineralnych. Szybki czas wykonania to nie jedyne zalety zupy z soczewicą, jest przede wszystkim zdrowa i polecana jako danie wegetariańskie.

Składniki:

  • soczewica - 1 i 1/2 szklanki,
  • Rosół wołowy Knorr - 4 kostki,
  • marchew - 2 sztuki,
  • pietruszka - 2 sztuki,
  • cebula - 1 sztuka,
  • seler - 1/2 sztuki,
  • ząbek czosnku - 3 sztuki,
  • sok z cytryny - 2 łyżki,
  • pieprz,
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki,
  • pokruszony ser feta - 10 dekagramów.
Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Sposób przygotowania:

  • Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 min, a następnie ugotuj do miękkości w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr oraz obranych jarzyn i czosnku.

  • Usuń ugotowane jarzyny z wyjątkiem marchwi i czosnku. Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, resztę zupy zmiksuj. Dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.

  • Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta. Doprawić do smaku.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie147,6 kcal
Białka11,6 g
Węglowodany23,19 g
Tłuszcze3,48 g
Błonnik5,29 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze