Zupa z soczewicy
Pożywna, ale nie tucząca zupa. Jej podstawowym składnikiem jest soczewica. Soczewica jest rośliną znaną i cenioną już od najdawniejszych czasów. Uprawia się ją na smaczne i pożywne nasiona, które spożywa się po ugotowaniu. Jej nasiona
zawierają większość witamin, błonnik i bogactwo składników mineralnych. Szybki czas wykonania to nie jedyne zalety zupy z soczewicą, jest przede wszystkim zdrowa i polecana jako danie wegetariańskie.
Składniki:
- soczewica - 1 i 1/2 szklanki,
- Rosół wołowy Knorr - 4 kostki,
- marchew - 2 sztuki,
- pietruszka - 2 sztuki,
- cebula - 1 sztuka,
- seler - 1/2 sztuki,
- ząbek czosnku - 3 sztuki,
- sok z cytryny - 2 łyżki,
- pieprz,
- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki,
- pokruszony ser feta - 10 dekagramów.
Sposób przygotowania:
Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 min, a następnie ugotuj do miękkości w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr oraz obranych jarzyn i czosnku.
Usuń ugotowane jarzyny z wyjątkiem marchwi i czosnku. Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, resztę zupy zmiksuj. Dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.
Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta. Doprawić do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 147,6 kcal |
Białka | 11,6 g |
Węglowodany | 23,19 g |
Tłuszcze | 3,48 g |
Błonnik | 5,29 g |