Wątróbka z grzybami
Kiełbasa chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Często używa się go w krajach latynoamerykańskich do wzbogacenia jajecznicy**.
Składniki:**
- 300 g wątróbki wieprzowej,
- 100 g kiełbasy chorizo,
- 1 średnia cebula,
- 100 g grzybów,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- natka pietruszki,
- 100 ml czerwonego wina.
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, dopóki składniki nie zmiękną. Pokrój w kostkę kiełbasę chorizo i dorzuć na patelnię. Gdy kiełbasa będzie już powoli dochodzić, dodaj grzyby i czerwone wino. Przykryj pokrywą, zmniejsz ogień i duś. Na osobnej patelni rozgrzej trochę masła i usmaż kawałki wątróbki, po kilka minut z każdej strony. Gdy mięso będzie już na pół miękkie, dodaj mieszankę z drugiej patelni, wymieszaj i duś jeszcze przez 10 minut. Podawaj od razu.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 172,75 kcal |
Białka | 12,65 g |
Węglowodany | 2,17 g |
Tłuszcze | 11,46 g |
Błonnik | 0,35 g |
Komentarz:
Wątróbka często uchodzi za rarytas. Ma bardzo specyficzny smak. Mięso z wątróbki to najbogatsze źródło łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Ten rodzaj mięsa ma wpływ na produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu krwionośnego. Z tego powodu szczególnie korzystny okazuje się dla kobiet ze skłonnością do niedoborów żelaza – cierpiącym na anemię i obficie miesiączkującym. Osoby takie powinny rozważyć włączenie wątróbki do swojej diety.