5 dziwnych cech, które odziedziczyłaś po rodzicach
Czy zastanawiałaś się, dlaczego tak źle czujesz się dzień po imprezie? A może wyglądasz i czujesz się jak milion dolarów, podczas gdy wszyscy znajomi nie mogą wstać z łóżka? Okazuje się, że objawy kaca w dużej mierze (w niemalże 45%) uwarunkowane są genetycznie. Tak więc za ból głowy możesz winić mamę i tatę. Jakie inne, dziwne cechy dziedziczymy od rodziców i dziadków? Poznaj 5 spośród nich!
Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"
- 1. Poglądy polityczne
- 2. Odczuwanie smaków
- 3. Odruch kichania spowodowany światłem słonecznym
- 4. Popularność
- 5. Mocz o zapachu szparagów
1. Poglądy polityczne
Według specjalistów, lewicowcy i prawicowcy różnią się pod względem genetycznym. Podczas gdy jedni uwarunkowani są do tego, by cenić sobie harmonię społeczną, geny drugich sprawiają, że na pierwszym miejscu stawiają rodzinę i małe grupy społeczne. Prawicowcy posiadają czulsze ciało migdałowate, które aktywowane jest w sytuacjach zagrożenia, a mózgi lewicowców lepiej radzą sobie z niepewnymi sytuacjami.
2. Odczuwanie smaków
Ok. 70% ludzi na świecie posiada gen pozwalający im poczuć gorzki smak. Pozostałe 30% go nie rejestruje. Zdaniem specjalistów, umiejętność doświadczania tego smaku pomagała naszym przodkom rozpoznać trujące rośliny.
3. Odruch kichania spowodowany światłem słonecznym
Ok. 20-30% ludzi reaguje na słońce w ten sposób, za co odpowiedzialne są geny. Kichasz gdy twoje oczy mają kontakt z nagłym, jasnym światłem? Jesteś „nosicielką” tego niezwykłego genu!
4. Popularność
Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Stanowego Michigan, osoby posiadające wysoko rozwinięte zdolności interpersonalne wyróżniają się wspólną cechą, dzięki której częściej „łamią zasady”. Jeżeli za młodu wymykałaś się z domu, żeby spotkać się z przyjaciółmi lub bez skrupułów przekraczasz prędkość, najprawdopodobniej odziedziczyłaś po rodzicach gen „popularności”.
5. Mocz o zapachu szparagów
Po spożyciu szparagów w toalecie wyczuwasz dziwny zapach? Należysz do 20% ludzkości, która dzięki szczególnej mutacji genetycznej wyczuwa związki siarki produkowane w procesie trawienia tej rośliny.
Komentarze