Trwa ładowanie...

Pulpety z halibuta

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 12:00
Pulpety z halibuta
Pulpety z halibuta

Podany przepis na danie z ryby jest pomysłem dobrym nie tylko ze względu na walory smakowe. Jest to także zdrowy i pełnowartościowy posiłek.

Składniki:

  • 450 g fileta z halibuta,
  • 200 g fileta z łososia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka nektaru z agawy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki świeżo posiekanego koperku,
  • 1 szklanka startej marchewki,
  • 1/2 filiżanki posiekanej pietruszki.

**Przygotowanie:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Filety z halibuta i łososia umyj, osusz i pokrój w kawałki, po czym wrzuć do blendera i zmiel na purée. Rozgrzej olej na patelni. Cebulę obierz ze skórki, umyj i drobno posiekaj. Następnie wrzuć na gorący tłuszcz i podsmażaj, aż się zeszkli, to jest przez około 10 minut. W misce połącz cebulę, surowe jajka, pieprz, sól, nektar z agawy, sok z cytryny i dołóż zmielone ryby. Mieszaj, najlepiej ręką, a gdy mieszanka zacznie nabierać jednolitej konsystencji, dołącz marchew, koperek i pietruszkę. Dokładnie zmieszaj wszystkie składniki, całość przykryj i schowaj w zimne miejsce na kilka godzin. W garnku doprowadź do wrzenia wodę. Z masy formuj niewielkie pulpety rybne i wrzucaj do gorącej wody na 10-15 minut. Możesz podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno z chlebem.

Komentarz:
Mięso ryby zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze. To ponadto ciekawa forma podania ryby, która cieszy się popularnością również wśród dzieci!

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie163,44 kcal
Białka14,39 g
Węglowodany11,28 g
Tłuszcze6,58 g
Błonnik0,82 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze