Pulpety z halibuta
Podany przepis na danie z ryby jest pomysłem dobrym nie tylko ze względu na walory smakowe. Jest to także zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Składniki:
- 450 g fileta z halibuta,
- 200 g fileta z łososia,
- 2 łyżki oleju,
- 1 duża cebula,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1 łyżka nektaru z agawy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/4 szklanki świeżo posiekanego koperku,
- 1 szklanka startej marchewki,
- 1/2 filiżanki posiekanej pietruszki.
**Przygotowanie:
Filety z halibuta i łososia umyj, osusz i pokrój w kawałki, po czym wrzuć do blendera i zmiel na purée. Rozgrzej olej na patelni. Cebulę obierz ze skórki, umyj i drobno posiekaj. Następnie wrzuć na gorący tłuszcz i podsmażaj, aż się zeszkli, to jest przez około 10 minut. W misce połącz cebulę, surowe jajka, pieprz, sól, nektar z agawy, sok z cytryny i dołóż zmielone ryby. Mieszaj, najlepiej ręką, a gdy mieszanka zacznie nabierać jednolitej konsystencji, dołącz marchew, koperek i pietruszkę. Dokładnie zmieszaj wszystkie składniki, całość przykryj i schowaj w zimne miejsce na kilka godzin. W garnku doprowadź do wrzenia wodę. Z masy formuj niewielkie pulpety rybne i wrzucaj do gorącej wody na 10-15 minut. Możesz podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno z chlebem.
Komentarz:
Mięso ryby zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze. To ponadto ciekawa forma podania ryby, która cieszy się popularnością również wśród dzieci!
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 163,44 kcal |
Białka | 14,39 g |
Węglowodany | 11,28 g |
Tłuszcze | 6,58 g |
Błonnik | 0,82 g |