Warzywa podczas karmienia piersią

Warzywa są niezbędnym elementem diety. Zawierają duże ilości witamin, soli mineralnych oraz w przypadku nasion roślin strączkowych (fasola, soja, soczewica) również pełnowartościowe białko. Warzywa są źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Jednakże większość warzyw jest ciężkostrawna i podczas karmienia należy ich unikać, by nie bolał brzuszek niemowlęcia.

Polecane wideo:

1. Warzywa w diecie mamy karmiącej

Warzywa są źródłem wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Zawierają witaminy regulujące przemiany biochemiczne w organizmie, sole mineralne (potas, magnez, wapń, cynk), które nie tylko budują tkanki, np. kość, ale również regulują gospodarkę wodną w organizmie (potas, sód). Zawarty w warzywach błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit, zapobiegając zaparciom oraz otyłości czy nowotworom jelit.

Mimo wielu zalet warzywa mają również wady. Warzywa kapustne (wszystkie odmiany kapusty, kalafior), czosnek, cebula, a także fasola (zwłaszcza jaś, szparagowa) i świeże ogórki są ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Ich spożywanie w okresie karmienia piersią bardzo często powoduje występowanie bólów brzuszka, kolek jelitowych oraz dyskomfortu u niemowląt. Dlatego nie należy jeść tych produktów oraz dań ich zawierających, zwłaszcza do ukończenia 3 miesiąca życia dziecka. Niektóre warzywa, zwłaszcza pomidory, wywołują alergie pokarmowe. Alergeny przechodzą do mleka kobiecego i mogą powodować objawy alergii u maluszka. Z tego powodu kobieta karmiąca piersią nie powinna spożywać więcej niż pół pomidora w ciągu dnia. Z kolei kobiety, w rodzinach których występują przypadki alergii nie powinny ich spożywać do 3 miesiąca życia niemowlęcia.

2. Warzywa dla karmiącej mamy

Spośród dostępnych w sklepach warzyw najlepiej wybierać te pochodzące z uprawy ekologicznej, mające jędrną oraz nieuszkodzoną skórkę. Większość warzyw można spożywać na surowo, po dokładnym umyciu oraz obraniu ze skórki. Warzywa stanowią świetny dodatek do kanapek (ogórek kiszony, papryka czerwona, rzodkiewka, szczypiorek, natka pietruszki). Podawane do dań mięsnych wspomagają wchłanianie żelaza w jelitach, zapobiegając tym samym anemii.

Na deser mogą być podawane w postaci koktajli witaminowych. Jogurt naturalny lub grecki miksuje się z dodatkiem natki pietruszki, selera naciowego, papryki czerwonej, rzepy. Napój ten zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które zapobiegają anemii po ciąży. Do warzyw spożywanych po ugotowaniu należą: pietruszka, seler, ziemniaki, brokuły. Zazwyczaj podaje się je do drugiego dania lub jako samodzielne danie w postaci sałatek. Z marchewki i buraków można przygotować soki będące źródłem witamin, zwłaszcza karotenu, który wzmacnia odporność organizmu, warunkuje prawidłowe procesy widzenia. Ponadto warzywa można spożywać pod postacią zup – ogórkowej, szczawiowej, warzywnej, brokułowej.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry
Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Kompleksowa pielęgnacja to podstawa!

. Preparat ten, jako jedyny na polskim rynku, zawiera polskie szczepy bakterii, które przebadano w kierunku alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (...) życia,...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Rodzina z atopikiem

Objawy atopowego zapalenia skóry (AZS) są niezwykle uciążliwe dla chorego dziecka, ale choroba ma duży wpływ również na jego rodzinę. Rodzice (...) mogą nawracać wiele razy w ciągu roku. Z czasem nawroty...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Zapalenie atopowe skóry

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to choroba, która najczęściej zaczyna się w pierwszym roku życia dziecka. U niemowlęcia pojawia się dotkliwe swędzenie (...) w AZS Skóra niemowlęcia...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Zalecenia dla rodziców dzieci z AZS

się specyficzne i niespecyficzne czynniki nasilające objawy atopowego zapalenia skóry. Do specyficznych czynników należą alergeny wziewne oraz pokarmowe (...) Typowym objawem atopowego...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Atopowe zapalenie skóry niemowląt

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba skóry diagnozowana najczęściej u niemowląt. AZS może rozwinąć się już między trzecim a szóstym (...) miesiącem życia dziecka. Jeśli...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

AZS - choroba XXI w.

Artykuł sponsorowany AZS, czyli atopowe zapalenie skóry, można określić mianem choroby XXI i nie jest to określenie na wyrost (...) . Emolienty - podstawa pielęgnacji przy AZS Pielęgnacja...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Emolienty na wagę złota

. Podstawową dolegliwością w atopowym zapaleniu skóry jest jej suchość i świąd. Skóra chorego jest zaczerwieniona, łuszczy się, mogą się pojawić plamy (...) Artykuł sponsorowany Skóra,...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Pielęgnacja skóry atopowej u dzieci

atopowego zapalenia skóry (AZS) i pozwalają uniknąć nawrotu zmian skórnych. Prawidłowe oczyszczanie i natłuszczanie skóry dziecka z AZS jest kluczowe (...) i świąd skóry...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Błędne koło...

przed gronkowcem. Kompleksowa pielęgnacja w AZS W przebiegu atopowego zapalenia skóry ważne jest, aby działać kompleksowo: Od wewnątrz - na przyczyny (...) zahamować. Atopowe...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Gronkowiec NIEmile widziany!

. Atopowe zapalenie skóry upośledza jej podstawowe funkcje, sprawia, że nie stanowi ona obronnego muru, który powinien chronić organizm przed wnikaniem (...) Artykuł sponsorowany Skóra...