Trwa ładowanie...

Popularne przekąski dla dzieci. Skład nas rozczarował

Popularne przekąski dla dzieci. Skład nas rozczarował
Popularne przekąski dla dzieci. Skład nas rozczarował

Początek września to również początek nowego roku szkolnego. W ciągu kilku godzin intensywnej nauki i fizycznej aktywności dzieci głodnieją i sięgają po małe co nieco. Niestety, to co reklamowane jest jako smaczne i pożywne - nie zawsze jest zdrowe. Porównujemy składy najpopularniejszych przekąsek.

1. Serki

Miami z Biedronki to wyjątkowo kusząca propozycja, serek homogenizowany w formie jajka-niespodzianki. Ilość serka jest śladowa (75 g), jednak nie ma to znaczenia w obliczu atrakcyjności formy podania i zabawki gratis. Co znajdziemy w tym przysmaku? W wariancie o smaku truskawkowym truskawki stanowią tylko 5,9 proc.

Oprócz nich znajdują się w składzie: mleko, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, skrobia modyfikowana, białka mleka, cytryniany wapnia, skoncentrowany sok z cytryny, koncentrat soku z buraka czerwonego, żywe kultury bakterii jogurtowych, naturalny aromat truskawkowy, witamina D. Zawartość cukru w 100 g produktu to 13 g, w 75-gramowej porcji to prawie 10 g. Łyżeczka cukru to ok. 5 g, więc w malutkim serku kryją się aż 2 łyżeczki

Danone reklamowany jest jako serek bez barwników, konserwantów, sztucznych aromatów i syropu glukozowo-fruktozowego. Jednak zawartość cukru jest niewiele mniejsza, to 11,6 g na 100 g produktu. W jednym 90-gramowym serku znajdziemy więc 10,4 g cukru czyli ponad 2 łyżeczki.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Skład: Brzoskwinia-Gruszka: twarożek odtłuszczony (z mleka), śmietanka (z mleka), cukier, brzoskwinie (2,8 proc. - puree), gruszki (2,8 proc. - puree), skrobia modyfikowana, białka mleka, wapń, aromat naturalny, witamina D, Jagoda: twarożek odtłuszczony (z mleka), śmietanka (z mleka), cukier, jagody (6 proc. - puree), białka mleka, skrobia modyfikowana, wapń, aromat naturalny, koncentraty z czarnej marchwi, marchwi, i hibiskusa; witamina D

Monte jako deser mleczny ma podobny skład. W dużym stopniu składa się z mleka, choć z dodatkiem zagęstników. Reklamowanie produktu jako czekoladowego wydaje się przesadzone, ponieważ kakao nie stanowi nawet 1 proc. zawartości. Cukier w 100 g to aż 13,7 g.

Skład: mleko (49 proc.), śmietanka, cukier, skrobia modyfikowana, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (0,8 proc.), zmielone orzechy laskowe (0,5 proc.), czekolada w proszku (0,5 proc.), substancje zagęszczające: karagen, mączka chleba świętojańskiego, wapń, aromat.

- Proces homogenizacji polega na tym, że z płynnego produktu robimy stały. I tak jak dotyczy to cząsteczek mleka, tak samo dotyczy bakterii i wszelkich zanieczyszczeń produktu. Problem z produktami homogenizowanymi nie polega na tym, co jest do niego dodane tylko na tym, w jaki sposób ten produkt powstał. Homogenizacja jest procesem szkodliwym dla organizmu, gdyż rozbijanie wszelkich cząstek powoduje, że to, co nie powinno przeniknąć przez błony komórkowych robi to. W wyniku tego procesu cała zawartość produktu jak, witaminy, minerały i zanieczyszczenia osiągają tak mikroskopijną wielkość, że są w stanie przenikać do organizmu stwarzając mnóstwo problemów w procesach metabolicznych. Nie ma znaczenia, czy jelita są szczelne czy nie. Homogenizacja dba o to, by wszystko, co jest składem produktu było jak najmniejsze, co w konsekwencji wpływa na jego przyswajalność i zagrożenia jedocześnie - tłumaczy Magdalena Dorko-Wojciechowska, dietoterapeutka i edukatorka żywienia.

2. Mleczne kanapki

Dla współczesnych dzieci kanapki z chleba z serem i wędliną nie są najbardziej pożądanym posiłkiem. Chętniej sięgają po kanapki mleczne. Co tak naprawdę się w nich kryje? Na pewno mnóstwo cukru, nawet po 2-3 łyżeczki na porcję, a także pszenica i jej pochodne, mogące powodować reakcje alergiczne organizmu na gluten.

Mikuś z Bakomy to mleczna przekąska w której znajduje się: cukier, tłuszcze roślinne (palmowy; kokosowy), mleko pełne 25,7 proc., mąka pszenna, białka mleka, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko pełne w proszku 2,3 proc., jajko w proszku, skrobia ziemniaczana, aromaty, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych lecytyny sojowe), substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (0,4 proc.), sól, serwatka w proszku (z mleka), laktoza.

Kinder mleczna kanapka kryje w sobie następujące składniki: pasteryzowane mleko (40 proc.), olej palmowy, cukier, mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku, miód 5 proc., masło odwodnione, jaja w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, otręby pszenne drobne, substancje spulchniające (difosforan disodowy, wodorowęglan sodu, węglan amonu), emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471), aromaty, sól.

Milk Snack firmy Dairy 4 Fundostępny w sieci Biedronka, to biszkopt z kremowym nadzieniem z mleka i miodu i mleka. Składniki: mleko pełne 26 proc., cukier, mąka pszenna, jajka, tłuszcz roślinny, mleko zagęszczone słodzone (10,2 proc.), sacharoza; mleko pełne (7,6 proc.), miód (5,4 proc.), skrobia ziemniaczana, jogurt (3,7 proc.), żółtko jaja, kakao niskotłuszczowe w proszku (2,6 proc.), woda, białko mleka, odtłuszczone mleko w proszku, oliwa z oliwek, emulgator: E 471, skrobia z manioku, masło, substancje spulchniające: E 450i, E 500ii, E 503ii, aromaty, sól.

- W przypadku mlecznych kanapek największym problemem jest syrop glukozowy, fruktozowy lub glukozowo-fruktozowy. Oczywiście możemy przyczepić się jeszcze do cukru, glutenu, aromatów czy emulgatorów natomiast syrop powoduje mnóstwo dysfunkcji, chociażby w gospodarce cukrowej. Czyli mówimy o cukrzycy w życiu dorosłym, insulinooporności i problemach hormonalnych. Co prawda Kinder nie zawiera syropu w żadnej postaci natomiast bogaty jest w emulgatory i spulchniacze. To drugie po syropie składniki powodujące zaburzenia w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek. To prosta droga do chorób układu krążenia chociażby -dodaje Dorko-Wojciechowska.

3. Wody smakowe

Wody smakowe kuszą słodkimi różnorodnymi smakami i wygodnymi opakowaniami. Mają nawadniać, orzeźwiać oraz dodawać energii. Zamiast wody smakowej lepiej dać dziecku wodę z dodatkiem owoców.

3.1. Kubuś Waterrr cytrynowy

Skład: woda, cukier trzcinowy, sok cytrynowy (2 proc.), aromat. W szklance napoju są 2 łyżki cukru.

3.2. Polaris Kid Aqua Fun

Napój o smaku malinowym w atrakcyjnym dla młodego człowieka opakowaniu zawiera następujące składniki. Są tam: woda, cukier trzcinowy, sok malinowy z zagęszczonego soku malinowego (0,1 proc.), sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, aromat, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, biotyna, witamina B12. W szklance jest łyżeczka cukru.

3.3. Żywiec Zdrój cytrynowy

W przypadku tego napoju myląco działa na wyobraźnię nazwa kojarząca się z wodą źródlaną. Pełny skład to: woda źródlana 95 proc., cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, sok truskawkowy z zagęszczonego soku (0,1 proc.) Każda szklanka jest bogata w cukier, w 200 ml znajdziemy 2,5 łyżeczki.

- Wody smakowe to zabójstwo dla organizmu. Tak naprawdę nie mają nic wspólnego z wodą. Są bogate w cukier, syntetyczne aromaty, regulatory kwasowości i inne laboratoryjne wynalazki. Tego typu napoje nie spełniają swojej roli, gdyż zamiast nawadniać organizm i dostarczać niezbędnych elektrolitów, bardzo obciążają układ pokarmowy, zaburzając florę jelitową, co z kolei przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu. Wody smakowe to jedna z głównych przyczyn otyłości wśród dzieci - komentuje dietoterapeutka.

Zobacz też: Woda dla dziecka - która woda jest dobra dla malucha?

4. Musy w tubkach

Na tle dotychczas prezentowanych przekąsek, musi owocowe wypadają wspaniale. Wiele z nich dedykowanych jest już niemowlętom. Zawartość cukru wynika z naturalnej obecności cukru w owocach.

4.1. Kubuś Mus

O smaku jabłko-banan zawiera wyłącznie przeciery z jabłek (88 proc.) i bananów (6 proc.), sok jabłkowy (6 proc.) z zagęszczonego soku i witaminę C.

4.2. Gerber Organic

Jabłkowy mus Gerbera zawiera w 99,7 proc. jabłka i witaminę C jako naturalny przeciwutleniacz.

4.3. Baby Dream

Mus z Rossmanna o smaku jabłkowo-bananowym składa się w 80 proc.z jabłek, w 19 proc. z bananów z dodatkiem koncentratu soku z cytryny i witaminy C.

- Musy owocowe wydają się najrozsądniejszym rozwiązaniem jest jednak mały haczyk. Każdy z przedstawionych produktów jest wzbogacany witaminą C. W dodatku możemy także znaleźć zagęszczony sok tudzież koncentrat. Wydaje się, że wszystko jest zdrowe i żaden z tych składników nie wpływa negatywnie na organizm. Tak naprawdę nic nie wiemy o źródle witaminy C. Nie łudźmy się, że pozyskiwana jest z acceroli lub płatków róży. Wtedy ten produkt kosztowałby krocie. Jeśli naprawdę myślimy o zdrowiu naszych dzieci, warto samemu zmiksować owoce. To wersja tańsza i z pewnością naturalna - podsumowuje nasz ekspert.

Zobacz też: "Gotuj zdrowo dla dzieci. 85 przepisów na zdrowe dania dla najmłodszych!"

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze