Trwa ładowanie...

Nestle pracuje nad dietetycznym cukrem

 Ewa Rycerz
05.12.2016 10:52
Nestle jest producentem m.in. batonów KitKat
Nestle jest producentem m.in. batonów KitKat (123RF)

Nestle, szwajcarski gigant w produkcji artykułów spożywczych, pracuje nad opatentowaniem dietetycznego cukru. Wprowadzenie go do produkcji słodyczy ma zmniejszyć ogólne zużycie słodzika.

1. Nowa struktura

Nestle opracowuje nową strukturę cząsteczki cukru. Jej "tradycyjna" forma to kula. Teraz producent stworzył cząsteczkę, która wyglądem przypomina piłkę plażową. Nadal jest kulista, jednak pusta w środku.

Taki zabieg ma służyć przede wszystkim szybszemu rozpuszczaniu się cukru. Dzięki temu odczuwany będzie jako równie słodki, jak w normalnych słodyczach, jednocześnie będzie bardziej dietetyczny. Koncern szacuje, że w ten sposób obniży zawartość cukru w słodyczach aż o 40 proc.

 

Zobacz film: "Jakie umiejętności powinno posiadać dziecko, które idzie do przedszkola?"

Przeczytaj koniecznie

Jak podaje "New York Times", szwajcarski producent chce teraz opatentować swoje odkrycie. Właśnie trwają prace nad tym procesem. Nestle planuje, że produkty, w których nowe rozwiązania zostaną zastosowane, pojawią się w sprzedaży już w 2018 roku.

2. Światowe zalecenia

Praca nad nowym procesem produkcji szwajcarskich słodyczy to odpowiedź Nestle na zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia. WHO zaleca, by dzienne spożycie cukru nie przekraczało 10 proc. kalorii zalecanych do konsumpcji. Mowa tu o 5 łyżeczkach od herbaty lub – w przeliczeniu na kalorie – 200 kaloriach.

Dlaczego warto odzwyczaić dziecko od jedzenia cukru?
Dlaczego warto odzwyczaić dziecko od jedzenia cukru? [5 zdjęć]

Cukier, podobnie jak narkotyki, silnie oddziałuje na mózg. Amerykańscy naukowcy stwierdzili niedawno,

zobacz galerię

Co więcej WHO stoi na stanowisku, że spożycie cukru na świecie może ograniczyć wprowadzenie podatków od napojów zawierających cukier. Po ogłoszeniu tej informacji na forum światowym, ilość cukru w swoich produktach zmniejszyła już PepsiCo.

Z cukrem walczą też mniejsi producenci, zastępując biały proszek daktylami, stewią, syropem klonowym czy ksylitolem.

Nestle to właściciel takich marek, jak: Nesquik, KitKat, Lion, Gerber, NAN czy Aero.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze