8 z 10Łosoś, makrela oraz śledź
Te trzy gatunki ryb są najzdrowszymi, które mogą trafić na nasze stoły. Nie należą one do tanich, ale z pewnością warto zapłacić za nie więcej i cieszyć się wspaniałym smakiem oraz ich prozdrowotnymi właściwościami. Wszystkie zawierają duże ilości kwasów omega-3, są również świetnym źródłem witamin z grupy A, D, E oraz B. Dodatkowo zawierają w sobie potrzebny jod, potas, a także pełnowartościowe białka.
Zalecenia dietetyk Emilii Kołodziejskiej co do spożywania tych ryb, są różne. Wskazuje ona:
- Najwięcej toksyn znajduje się w łososiu atlantyckim a najmniej w dzikich łososiach pacyficznych. Ale zawiera on znaczne ilości kwasów omega-3 i białka więc należy go spożywać raz na jakiś czas. Kobiety w ciąży i dzieci mogą spożywać go okazjonalnie. W przypadku śledzi, zazwyczaj jemy je w postaci marynat, które mogą zawierać dużo soli oraz konserwanty. Jedzmy z umiarem, to samo dotyczy dzieci.
Ekspertka opisując zalecenia, co do spożywania makreli zaznacza, że najczęściej spożywane są w postaci wędzonej, a produkty wędzone powinny być w naszej diecie bardzo rzadko. Raz na jakiś czas jednak nie zaszkodzi. Mów dalej także, że makrela kumuluje rtęć, więc nie jest za bardzo zalecana dzieciom i kobietom w ciąży.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Zlew i przedmioty kuchenne stwarzają poważne zagrożenie infekcjami. Eksperci ostrzegają