9 z 10Dorsz
Emilia Kołodziejska wskazuje, że dorsz ma dużo wartości odżywczych a mało zanieczyszczeń. Możemy więc spożywać go nawet 2 razy w tygodniu, tak samo dzieci. Pamiętajmy jednak żeby nie smażyć go na patelni, w dodatku w panierce ponieważ ze zdrowej ryby robi nam się wtedy niezdrowa potrawa. Najlepiej upiec lub ugotować na parze.
Z wątroby dorsza pozyskiwany jest tran. Tran zawiera unikalną kompozycję nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6 oraz witaminy A i D, które są niezbędne w okresie wzrostu organizmu. Dlatego też zalecany jest szczególnie osobom w okresie dojrzewania, czyli dzieciom i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu. Wskazany jest także osobom o osłabionej odporności, czyli tym w podeszłym wieku, chorującym i będącym w okresie rekonwalescencji.
Dorsz sam w sobie jest świetnym źródłem witamin oraz kwasów tłuszczowych. Inną jego zaletą jest stosunkowo niska cena, w porównaniu do jego walorów smakowych.
Zobacz także: 6 składników diety, które pozwolą ci zapobiec wypadaniu włosów