Co to jest tran?
Tran to koncentrat oleju, jaki otrzymuje się z wątroby dorsza i ryb dorszowatych oraz tych z rodziny dorszowatych. To preparat polecany zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wspiera odporność i pozytywnie wpływa na pracę mózgu.
Ojczyzną tranu jest Norwegia, gdzie produkuje się go od stuleci . Co ciekawe, na początku stosowano go w celach użytkowych: konserwowano nim skórę i deski podłogowe, używano również w lampach oliwnych. Dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku zauważono, że przyjmowanie tranu korzystnie wpływa na zdrowie. Problemem jednak był jego zapach i smak.
Na szczęście dzisiaj środek ten pozbawiony jest tych nieprzyjemnych cech przy zachowaniu swoich wyjątkowych właściwości prozdrowotnych.
1. Co zawiera dobry tran?
Kupując ten specyfik, koniecznie trzeba brać pod uwagę jego skład. Wielu producentów bowiem nieco go modyfikuje. Najlepiej jest zwrócić się ku produktom obecnym na rynku farmaceutycznym od wielu lat. One bowiem cieszą się dużym zaufaniem wśród klientów i są polecane przez szerokie grono pediatrów.
Tran to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin A i D. Wszystkie te składniki aktywnie uczestniczą w procesie budowania odporności. Istotna jest w tym przypadku zwłaszcza witamina A, która uszczelnia i regeneruje błony śluzowe. Sprawny system odpornościowy stanowi skuteczną broń przeciwko bakteriom i wirusom.
Kwas DHA wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, z kolei witamina D, której Polakom, często brakuje, ze względu na aurę – wiele ciemnych, zimowych dni – zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Jest zatem konieczna, by kości i zęby były mocne i zdrowe.
W tranie niezwykle ważne jest stężenie kwasów EPA i DHA. Jest ono tym większe, im produkt jest lepszej jakości.
2. Jak stosować tran?
Po tran sięgać mogą dzieci powyżej 3. roku życia oraz osoby dorosłe. W obu grupach wiekowych zaleca się dawkę 5 ml dziennie, której nie wolno przekraczać (grozi to hiperwitaminozą, a więc przedawkowaniem witamin). Z tego samego powodu nie powinno się stosować tranu i suplementów witaminowych jednocześnie, zwłaszcza jeśli w swoim składzie zawierają one witaminy A i D.
Dla dzieci odpowiedni jest tran w płynie. By zachęcić malucha do jego przyjmowania, warto podawać mu produkt wzbogacony owocowym smakiem.
Najważniejsze jednak, by suplement ten odpowiednio przechowywać. Po otwarciu musi on znajdować się w lodówce, w oryginalnej butelce (trzeba chronić go przed działaniem promieni słonecznych). Należy też zużyć go w ciągu trzech miesięcy od daty otwarcia.
Tran warto podawać w czasie posiłku, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na zakup środka o neutralnym smaku.
Nie powinno się ponadto stosować tego suplementu przez cały rok. Kuracja powinna uwzględniać przerwę, którą najlepiej zaplanować na okres wiosenno-letni. Częściej wówczas przebywamy na świeżym powietrzu i korzystamy z kąpieli słonecznych, łatwiej też o świeże warzywa i owoce.
Jeszcze kilka lat temu tran, choć zdrowy, nie był specjalnie lubiany. Dzisiaj producenci suplementów diety pokonali tę przeszkodę. Warto więc zapomnieć o dawnych urazach i włączyć do codziennego jadłospisu specyfik, który jest prawdziwą witaminową bombą.
Warto jednakże pamiętać o tym, iż pacjenci uczuleni na alergeny ryb nie mogą stosować preparatów zawierających tran rybi.