7 z 10Pstrąg
Pstrąg to jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce. Jest chwalony nie tylko za swój smak, ale także za wiele dobrych składników mineralnych. Zaledwie jeden filet o wadze około 150 g tej ryby, zapewni dzienną dawkę kwasów omega-3, którejpotrzebujemy.
- Jest to ryba słodkowodna, która zawiera dużo kwasów omega-3. Jest to więc unikat. To dobra alternatywa dla osób, które nie lubią tłustych ryb morskich obfitujących w kwasy omega-3. Pstrąg zawiera więc mniejsze ilości tłuszczu. W porównaniu do innych nie ma też zbyt dużo zanieczyszczeń - mówi ekspert.
Nie należy obawiać się zakupu tych ryb ze stawów hodowlanych, których jest u nas bardzo wiele. W naszym kraju karmione są one mączką rybną, która pozyskiwana jest ze słonowodnych i zimnolubnych ryb. Sprawia to, że pstrąg ten nie traci swoich walorów prozdrowotnych. Co do zaleceń spożywania, dorośli nie muszą się obawiać, w przypadku dzieci, ekspertka podpowiada, że mogą spożywać nawet 2 razy w tygodniu.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: 20 lat temu przyszły na świat sławne siedmioraczki. Jak wyglądają dzisiaj i czym się zajmują?