Trwa ładowanie...

Kupiłeś? Absolutnie nie jedz. Mięso ze znanej sieci grozi zatruciem

Avatar placeholder
Maja Leśniewska 08.03.2024 14:39
Pilne wycofanie mięsa ze sklepów. Grozi zatruciem
Pilne wycofanie mięsa ze sklepów. Grozi zatruciem (East News)

Sieć sklepów ALDI wycofuje ze sprzedaży metkę cebulową wieprzową. Powodem jest obecność zanieczyszczenia mikrobiologcznego bakteriami Listeria monocytogenes. Produkt należy zwrócić do sklepu.

spis treści

1. Uwaga na metkę

Wycofanie ze sklepów ALDI dotyczy metki cebulowej wieprzowej, której producentem jest ZM HAGA PLUS SP. Z O.O. Kod kreskowy produktu to 28067306, a numer partii - 0911. Wyrób ma datę minimalnej trwałości wyznaczony na 8 marca 2024 roku.

Jak zapewnia ALDI, zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów dostarczonych przez ZM HAGA PLUS SP. Z O.O.

Zobacz film: "Nadwaga i otyłość to coraz powszechniejszy problem"

Wycofany wyrób mięsny należy zwrócić do sklepów ALDI do 20 marca. Sieć zwróci klientom należne pieniądze nawet w przypadku braku paragonu.

Wycofana metka
Wycofana metka (ALDI)

2. Czym jest listerioza?

Bakterie Listeria monocytogenes wywołują potencjalnie groźną chorobę zakaźną listeriozę. Jest ona szczególnie niebezpieczna dla noworodków, kobiet w ciąży i osób o obniżonej odporności.

Objawy choroby mogą pojawić się dopiero po dniu lub dwóch dniach od zjedzenia zakażonej żywności. Są to m.in. gorączka, osłabienie, biegunka, wymioty, dreszcze, bóle mięśniowe, bóle głowy, osłabienie i światłowstręt.

Listeriozę może wywołać zjedzenie surowego mięsa, ryb, owoców morza, gotowych dań, których nie poddano obróbce cielnej oraz niepasteryzowanych produktów mlecznych.

Listeriozę leczy się antybiotykami.

3. Mięso dla dziecka

Warto przypomnieć, że objawy listeriozy u dzieci (a także osób starszych i tych z obniżoną odpornością) są znacznie bardziej nasilone. Między innymi dlatego maluchom nie powinno się podawać mięsa niewiadomego pochodzenia, a to, które decydujemy się dać im do zjedzenia, powinno być dobrej jakości. Dobrze, jeśli pochodzi z hodowli ekologicznej.

A jakie mięso będzie odpowiednie i od kiedy? Powinno zagościć w diecie dziecka od szóstego miesiąca życia. Najlepiej zacząć od świeżego mięsa drobiowego, np. z indyka, kurczaka oraz cielęciny. W kolejnych miesiącach można podawać wołowinę, jagnięcinę i królika.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze