Odkwaszanie organizmu – objawy, produkty zakwaszające organizm

Co znaczy, że organizm jest zakwaszony? Na czym polega odkwaszanie organizmu i czy jest to konieczne? Przede wszystkim należy wiedzieć, jakie są objawy takiego stanu i jakie mogą być tego skutki. Zbytnie zakwaszenie organizmu to znaczne zaburzenie równowagi w gospodarce kwasowo–zasadowej. Organizm jest zakwaszony w momencie, kiedy jest w nim zbyt dużo produktów o odczynie kwasowym i nie jest w stanie ich zminimalizować ani zlikwidować. Wtedy potrzebne jest odkwaszanie organizmu.

1. Odkwaszanie organizmu – objawy

Jakie są typowe objawy zakwaszenia i kiedy należy zdecydować się na odkwaszenie organizmu? Przede wszystkim trzeba przez pewien czas obserwować swój organizm. Do najczęstszych objawów zakwaszenia należą bardzo częste wzdęcia, stale powracająca zgaga. Osoba, u której konieczne jest odkwaszanie organizmu, pojawia się ból głowy, słabnie koncentracja i pamięć.

Odkwaszanie organizmu to przede wszystkim właściwie zbilansowana dieta
Odkwaszanie organizmu to przede wszystkim właściwie zbilansowana dieta

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Inne objawy, które powinny niepokoić to ból mięśni, stawów, wypadanie włosów. Odkwaszanie organizmu jest konieczne, gdy w codziennym funkcjonowaniu pojawia się nerwowość, brak efektów przy stosowaniu diety i ćwiczeń. W takim przypadku pojawia się również osłabienie odporności, ciągle nawracające przeziębienie i inne infekcje.

To też warto wiedzieć

Przy podejrzeniu, że osłabienie organizmu wynika z jego zakwaszenia, należy wykonać morfologię. Jeśli wyniki nie wykraczają poza normy, a mimo to odczuwamy zmęczenie, mamy problemy trawienne, może być to sygnał, że dla poprawy samopoczucia konieczne jest odkwaszanie organizmu.

2. Odkwaszanie organizmu – produkty zakwaszające organizm

Zaczynając odkwaszanie organizmu, trzeba na początek przyjrzeć się, jak wygląda nasz codzienny jadłospis. Jeśli znajduje się w nim mało produktów alkalizujących, a dużo zakwaszających to wynikiem tego może być znaczne zakwaszenie. Jakie produkty spożywane w zbyt dużej ilościach mogą wpływać negatywnie na organizm?

Najdziwniejsze owoce i warzywa świata
Najdziwniejsze owoce i warzywa świata [10 zdjęć]

Ten owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała...

zobacz galerię

Odkwaszanie organizmu może być konieczne przy spożywaniu większych ilości wędlin, mięsa zwłaszcza wieprzowego. Ryby i drób powodują zakwaszanie organizmu, ale w mniejszym stopniu. Do produktów zakwaszających należą także słodycze, makarony, jaja, a nawet ryż. Jedzone w dużych ilościach fasola, szpinak, rabarbar czy żurawina również mogą powodować negatywne efekty w postaci zakwaszania organizmu.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.