Odkwaszanie organizmu – objawy, produkty zakwaszające organizm

Co znaczy, że organizm jest zakwaszony? Na czym polega odkwaszanie organizmu i czy jest to konieczne? Przede wszystkim należy wiedzieć, jakie są objawy takiego stanu i jakie mogą być tego skutki. Zbytnie zakwaszenie organizmu to znaczne zaburzenie równowagi w gospodarce kwasowo–zasadowej. Organizm jest zakwaszony w momencie, kiedy jest w nim zbyt dużo produktów o odczynie kwasowym i nie jest w stanie ich zminimalizować ani zlikwidować. Wtedy potrzebne jest odkwaszanie organizmu.

spis treści

1. Odkwaszanie organizmu – objawy

Jakie są typowe objawy zakwaszenia i kiedy należy zdecydować się na odkwaszenie organizmu? Przede wszystkim trzeba przez pewien czas obserwować swój organizm. Do najczęstszych objawów zakwaszenia należą bardzo częste wzdęcia, stale powracająca zgaga. Osoba, u której konieczne jest odkwaszanie organizmu, pojawia się ból głowy, słabnie koncentracja i pamięć.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Odkwaszanie organizmu to przede wszystkim właściwie zbilansowana dieta
Odkwaszanie organizmu to przede wszystkim właściwie zbilansowana dieta

Inne objawy, które powinny niepokoić to ból mięśni, stawów, wypadanie włosów. Odkwaszanie organizmu jest konieczne, gdy w codziennym funkcjonowaniu pojawia się nerwowość, brak efektów przy stosowaniu diety i ćwiczeń. W takim przypadku pojawia się również osłabienie odporności, ciągle nawracające przeziębienie i inne infekcje.

To też warto wiedzieć

Przy podejrzeniu, że osłabienie organizmu wynika z jego zakwaszenia, należy wykonać morfologię. Jeśli wyniki nie wykraczają poza normy, a mimo to odczuwamy zmęczenie, mamy problemy trawienne, może być to sygnał, że dla poprawy samopoczucia konieczne jest odkwaszanie organizmu.

2. Odkwaszanie organizmu – produkty zakwaszające organizm

Zaczynając odkwaszanie organizmu, trzeba na początek przyjrzeć się, jak wygląda nasz codzienny jadłospis. Jeśli znajduje się w nim mało produktów alkalizujących, a dużo zakwaszających to wynikiem tego może być znaczne zakwaszenie. Jakie produkty spożywane w zbyt dużej ilościach mogą wpływać negatywnie na organizm?

Najdziwniejsze owoce i warzywa świata
Najdziwniejsze owoce i warzywa świata [10 zdjęć]

Ten owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała...

zobacz galerię

Odkwaszanie organizmu może być konieczne przy spożywaniu większych ilości wędlin, mięsa zwłaszcza wieprzowego. Ryby i drób powodują zakwaszanie organizmu, ale w mniejszym stopniu. Do produktów zakwaszających należą także słodycze, makarony, jaja, a nawet ryż. Jedzone w dużych ilościach fasola, szpinak, rabarbar czy żurawina również mogą powodować negatywne efekty w postaci zakwaszania organizmu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.