Trwa ładowanie...

Dieta w nadciśnieniu ciążowym

Avatar placeholder
07.10.2020 11:15
Dieta w nadciśnieniu ciążowym
Dieta w nadciśnieniu ciążowym (Zdjęcie talerza / Shutterstock)

Regularna kontrola ciśnienia w ciąży jest jednym z obowiązków przyszłej mamy. Ze względu na fakt, że ciśnienie tętnicze krwi odzwierciedla stan zdrowia serca, należy dbać o zachowanie jego odpowiedniego poziomu.

Wszystkie odstępstwa od normy powinien kontrolować lekarz, ale mile widziane jest także stosowanie się do prostych reguł żywieniowych w leczeniu nadciśnienia. Zatem co powinna zawierać dieta na nadciśnienie ciążowe?

spis treści

1. Co to jest nadciśnienie ciążowe?

Nadciśnienie ciążowe, w uproszczeniu, jest powikłaniem ciąży, występującym u co najmniej 6-8% kobiet w stanie błogosławionym w Polsce. Jest to przekroczenie norm wskaźników ciśnieniowych przed ukończeniem 20. tygodnia ciąży – czyli wartość ciśnienia jest wyższa od 140/90 mmHg.

Przy poziomie ciśnienia wyższym niż 160/110 mmHg zaczyna się stan niebezpieczny, tzw. nadciśnienie ciężkie. Przyczyny wystąpienia nadciśnienia ciążowego są trudne do jednoznacznego określenia. Jest to wspólny objaw chorób ogólnoustrojowych o zróżnicowanym charakterze.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Nieleczone nadciśnienie stanowi poważne zagrożenie nie tylko dla matki, ale i dla płodu. Leczenie nadciśnienia ciążowego wymaga kontroli lekarskiej i przyjmowania lekarstw. Zdarza się, że w niektórych przypadkach już sama specjalna dieta może przywrócić prawidłowe wskaźniki ciśnieniowe.

Czego nie może jeść kobieta ciężarna
Czego nie może jeść kobieta ciężarna [10 zdjęć]

Koniec z miękkimi serami. Spożywanie serwów pleśniowych podczas ciąży może być ryzykowne. Sery te wytworzone

zobacz galerię

2. Dieta na nadciśnienie ciążowe

Kobiety w ciąży uskarżające się na nadciśnienie tętnicze, powinny korzystać z produktów spożywczych, które skutecznie obniżają tętno. Takimi produktami są: seler korzenny i seler naciowy, czosnek, cebula, tłuste ryby, warzywa i owoce.

  • Seler

Już 200 lat przed naszą erą w medycynie ludowej Azji seler był powszechnie uznawany za lek na obniżenie ciśnienia krwi. Zawiera on aktywny składnik 3-n-butyl-ftalid, który obniża jednocześnie ciśnienie i cholesterol. Potrawy z selera będą także wpływały korzystnie na nasze samopoczucie, bowiem obniżają poziom, tzw. hormonów stresowych, wywołujących skurcz naczyń krwionośnych.

Seler korzenny i seler naciowy idealnie pasują zarówno do dań głównych, jak i sałatek czy przekąsek. Ciekawymi i smacznymi propozycjami dań są, m.in. zupa krem z selera, risotto z selera na mleku kokosowym, makaron z wołowiną (duże pokłady żelaza) i selerem naciowym, karp duszony z selerem naciowym, sałatka selera korzennego, jabłek i suszonych moreli.

  • Czosnek i cebula

Czosnek wykorzystywany jest w leczeniu nadciśnienia już od wieków. Powszechnie uznawany jest jako złoty środek na wszystko.

Kobiety ciężarne spożywając dodatkowe ilości czosnku, np. świeży czosnek w potrawach, sosach, w przyprawionym mięsie, rozrzedzają sobie krew, a tym samym zapobiegają wylewom krwi do mózgu, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.

Podobne działanie ma cebula (surowa i gotowana), która działa nie tylko bakteriobójczo, ale i reguluje wskaźniki ciśnieniowe.

  • Tłuste ryby i nasiona lnu

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 skutecznie redukują ciśnienie krwi. Badania wykazały, że spożycie 2000 mg kwasów omega-3 skutkuje znacznym spadkiem ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. W przełożeniu na porcje żywnościowe odpowiada to, np. spożyciu 100 gramów świeżej makreli, 100 gramów łososia z puszki lub 200 gramów sardynek z puszki.

Jak się okazuje, nawet niewielka ilość ryb (makreli, śledzi, łososia, sardynek) może kontrolować stan nadciśnienia. Zaleceniem dietetyków dla ciężarnych z nadciśnieniem tętniczym jest spożywanie niewielkich porcji ryb lub potraw z ryb 3 razy w tygodniu dla uzyskania pożądanego efektu.

Ciekawostką jest, że bardzo duże pokłady kwasów omega-3 znajdują się w nasionach lnu, które z powodzeniem można dodawać do różnych potraw i wypieków.

  • Owoce i warzywa

Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Zawierają substancje włókniste i antyoksydanty, przez co rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi. Tak działa witamina C, stąd proponowane jest spożywanie jak najwięcej cytrusów, malin, truskawek, czarnej porzeczki i agrestu. Warzywa i owoce są także bogate w potas, wapń i magnez, które także pozytywnie wpływają na tętno.

3. Czego unikać przy nadciśnieniu ciążowym?

Oprócz wiedzy na temat produktów znoszących wysoki poziom ciśnienia w ciąży, należy wiedzieć, czego należy unikać, żeby nie mieć problemów z tą dolegliwością. Przede wszystkim ogranicz sól, alkohol, kawę, mocną herbatę oraz spożycie wywarów z kości, mięsa i ryb, potraw powodujących wzdęcia (gotowanej kapusty, ogórków, warzyw strączkowych).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze