Nawyki żywieniowe, które osłabiają odporność dorosłych i dzieci
Ludzka odporność jest wypadkową tego, jaki styl życia prowadzimy. Wśród nawyków, które mają wpływ na to, jak nasz organizm broni się przed zagrożeniem z zewnątrz, są: odpowiedni odpoczynek, ruch fizyczny i odpowiednia dieta. Niektóre nawyki żywieniowe mogą szczególnie negatywnie wpływać na układ odpornościowy zarówno dorosłego, jak i dziecka.
1. Spożywanie alkoholu obniża odporność
W czasie epidemii koronawirusa z półek sklepowych znikają środki ochrony osobistej takie jak maseczki ochronne, czy rękawiczki lateksowe. Co więcej, znikają również środki na bazie alkoholu. I choć alkohol faktycznie jest dobrym środkiem do odkażania, to wykazuje wyłącznie działanie powierzchniowe.
Spożywanie napojów alkoholowych (szczególnie w izolacji) może drastycznie osłabiać naszą odporność. Według amerykańskiego National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism regularne spożywanie alkoholu może prowadzić do wystąpienia zespołu ostrej niewydolności oddechowej (ARDS). Warto zaznaczyć, że choroby płuc zwiększają ryzyko śmierci w przypadku zarażenia koronawirusem. Więc jeśli szukaliśmy powodu do abstynencji, to jest go mamy.
2. Nadmiar soli w diecie
Na nadmiar soli w diecie powinny uważać przede wszystkim osoby starsze, które są podatne na występowanie kamieni nerkowych. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyny skutek wywoływany przez zbyt dużą podaż chlorku sodu. Według naukowców z Fort Worth w Teksasie nadmiar soli może prowadzić również do zaburzenia funkcji poznawczych (orientacji w terenie, skupienia uwagi i zapamiętywania), a także obniżenia odporności organizmu.
Ten związek chemiczny wpływa przede wszystkim na podwyższenie ciśnienia tętniczego, co może prowadzić do zawałów serca. Po czterdziestym roku życia powinny z soli zrezygnować w pierwszej kolejności osoby, które mają dużo stresu na co dzień. W połączeniu z niewłaściwą dietą może to mieć bardzo negatywne konsekwencje.
3. Jak ograniczyć cukier?
O negatywnym wpływie cukru na zdrowie człowieka napisano już wiele. Poza kłopotami z uzębieniem, otyłością i cukrzycą cukier może być zgubny również dla naszego systemu odpornościowego.
Czasopismo medyczne "The American Journal of Clinical Nutrition" opublikowało badania, które pokazują, że nawet niewielka ilość cukru może powodować spadek odporności organizmu. W opublikowanym badaniu, grupie osób podano na czczo 100 g cukru, by sprawdzić, jak cukier wpłynie na komórki organizmu. Po zbadaniu próbek pobranych od ochotników odkryto, że komórki odpowiedzialne za likwidację bakterii w organizmie nie działają prawidłowo. Taki efekt utrzymywał się nawet do pięciu godzin po spożyciu cukru.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.