2 z 7Najzdrowsze rodzaje serów - mozzarella
Ser mozzarella kojarzy się głównie z kuchnią włoską. W oryginale wytwarzany jest z mleka bawolego pozyskiwanego od określonego gatunku bawolic. W sklepie częściej możemy spotkać mozzarellę wyprodukowaną z mleka krowiego.
Oryginalna mozzarella jest bardziej kremowa, miękka i delikatniejsza niż ta z mleka krowiego. Mozzarella należy do zdrowszych serów.
Zawiera 15 g tłuszczu w 100 g, przez co jest dość kaloryczna. Podstawą są jednak mocno zróżnicowane kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy. Wspomaga on spalanie tkanki tłuszczowej i budowanie tkanki mięśniowej. Ma też działanie antybakteryjne.
Mozzarella zawiera też niewiele sodu, za to jest dobrym źródłem wapnia, potasu, magnezu, fosforu, cynku i selenu.
Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, D i E.
Zobacz też: Sery nie zawsze są zdrowe. Zwróć uwagę na skład