Trwa ładowanie...

Mączka chleba świętojańskiego. Właściwości, zastosowanie dla niemowląt

 Ewa Rosiecka
08.07.2023 18:45
Mączka chleba świętojańskiego znajduje zastosowanie jako zagęszczać produktów spożywczych
Mączka chleba świętojańskiego znajduje zastosowanie jako zagęszczać produktów spożywczych (Adobe Stock)

Mączka chleba świętojańskiego to naturalny emulgator, stosowany w przemyśle spożywczym. Znajdziemy go lodach, dżemach, doskonale zagęszcza także mleko modyfikowane dla niemowląt. Co to jest mączka chleba świętojańskiego? Czy mączka chleba świętojańskiego jest zdrowa? Mączka chleba świętojańskiego - czy ma gluten? Sprawdź!

spis treści

1. Mączka chleba świętojańskiego - co to jest?

Mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa) pozyskiwana jest z nasion szarańczynu strąkowego - wiecznie zielonego drzewa, które rośnie w basenie Morza Śródziemnego, a także w Australii i w Indiach. Ma charakterystyczny smak oraz zapach czekolady, stąd też jest stosowana zamiast niej lub kakao.

Guma karobowa jest hipoalergiczna i ma niską zawartość tłuszczu, nie zawiera kofeiny. Czy mączka chleba świętojańskiego jest zdrowa? W swoim składzie ma wiele substancji odżywczych, takich jak:

Zobacz film: "Poznaj fakty o rozwoju dwulatka"

Jest również cennym źródłem błonnika. Nie zawiera także glutenu, dlatego jest bezpieczna dla osób, które nie tolerują tej substancji.

Mleko mamy i mleko modyfikowane pod mikroskopem. Widać wszystkie różnice
Mleko mamy i mleko modyfikowane pod mikroskopem. Widać wszystkie różnice [5 zdjęć]

Już od dłuższego czasu toczą się dyskusje nad różnicami i podobieństwami miedzy mlekiem matki a mlekiem

zobacz galerię

2. Mączka chleba świętojańskiego dla niemowląt

Mączka chleba świętojańskiego to naturalny środek zagęszczający, często dodawany do specjalistycznego mleka podawanego niemowlętom, u których obserwowane jest nadmierne ulewanie lub do kaszek dziecięcych.

3. Mączka chleba świętojańskiego - szkodliwość?

Guma karobowa używana jest jako zagęstnik i stabilizator, możemy znaleźć ją w wielu produktach. Nie ma żadnych ograniczeń w jej stosowaniu. Mimo iż jest oznaczona jako emulgator (E410), nie jest szkodliwa.

Spożywana w zbyt dużych ilościach może jedynie powodować wzdęcia, jednak nie istnieją przeciwskazania do jej stosowania.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze