Alergia na gluten u niemowląt
Alergia na gluten u niemowląt (celiakia) występuje najczęściej jako efekt zbyt wczesnego wprowadzenia do diety dziecka tego składnika. Uczulenie na gluten u niemowląt objawia się przede wszystkim zmianami skórnymi (pokrzywka, atopowe zapalenie skóry), rzadziej zaś reakcją ze strony układu pokarmowego bądź oddechowego. Leczenie alergii pokarmowej opiera się przede wszystkim na wyeliminowaniu z diety produktów zawierających alergen i zastąpienie go produktami niepowodującymi reakcji alergicznej.
1. Uczulenie na gluten u niemowląt
Alergie u niemowląt są obecnie czymś powszechnym. Zanieczyszczenie środowiska powoduje, że niewykształcony jeszcze w pełni układ odpornościowy dziecka musi się zmagać z substancjami, z którymi nie miał do czynienia jeszcze kilkanaście lat temu.
Jednym z produktów powodujących alergię u niemowląt jest gluten. Może ona wystąpić jako natychmiastowa reakcja w ciągu godziny od spożycia pokarmu bądź opóźniona, pojawiająca się po 24-48 godzinach.
Uczulenie na gluten u niemowląt jest jedną z najczęstszych alergii i dotyczy od 10 do 25 proc. wszystkich alergii pokarmowych. Pojawia się ona zazwyczaj, gdy zbyt wcześnie wprowadzimy do diety dziecka produkty zawierające ten składnik, czyli np.: bułeczki, biszkopty czy kaszę mannę. Gluten w diecie niemowląt może pojawić się także w takich produktach, jak: wędliny, parówki, słodycze, serki czy desery.
2. Objawy alergii na gluten
Objawy alergii na gluten są niemal identyczne jak w przypadku innych alergii pokarmowych. Należą do nich:
- pokrzywka skórna i inne zmiany skórne przypominające atopowe zapalenie skóry, pojawiające się na policzkach, rączkach lub nóżkach dziecka;
- wymioty;
- biegunka;
- wodnisty katar;
- bóle brzucha;
- duszność i zatkanie nosa bez kataru (tzw. sapka), będące efektem skurczu oskrzeli.
Objawy uczulenia na gluten są uzależnione od wieku. W przypadku małych dzieci dotyczą przeważnie atopowego zapalenia skóry, rzadziej zaś reakcji ze strony układu pokarmowego czy oddechowego. Zdiagnozowanie tych objawów u swojego dziecka wymaga wizyty u pediatry, który skieruje dziecko na fachowe badania. Rozpoznane objawy alergii na gluten mogą być bowiem potwierdzone tylko w trakcie specjalnych testów alergicznych. Wynik badań w kierunku alergii umożliwia podjęcie właściwego leczenia opierającego się na diecie eliminacyjnej.
3. Leczenie celiakii
Leczenie alergii na gluten to przede wszystkim wyeliminowane z diety produktów, które zawierają składnik, a więc wszystkich produktów powstałych na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia, tłustych mięs (np. parówek), produktów w proszku, produktów zawierających słód i ekstrakt słodowy. Aby całkowicie wyeliminować gluten z diety swojego dziecka, należy dokładnie czytać etykiety na opakowaniach.
Czasem, nie przypuszczając, że dany produkt zawiera gluten, możemy nieświadomie narazić swoje dziecko na niepotrzebny ból i cierpienie. Celiakia u niemowląt nie oznacza jednak całkowitej rezygnacji z tradycyjnego odżywiania. Produkty zawierające gluten można bowiem zastąpić mąkami i kaszami: jaglaną, sojową, gryczaną, kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną.
Obecnie nie ma też problemu z zakupem żywności bezglutenowej. Istnieją specjalne sklepy oferujące produkty bezglutenowe, a niemal w każdym supermarkecie znajdziemy stoisko bądź półki z taką żywnością.
Alergia na gluten u niemowląt dotyczy 10-25 proc. wszystkich alergii pokarmowych i jest efektem zbyt wczesnego wprowadzenia do diety tego składnika. Uczulenie na gluten objawia się zmianami skórnymi.