Alergia na gluten u niemowląt

Alergia na gluten u niemowląt (celiakia) występuje najczęściej jako efekt zbyt wczesnego wprowadzenia do diety dziecka tego składnika. Uczulenie na gluten u niemowląt objawia się przede wszystkim zmianami skórnymi (pokrzywka, atopowe zapalenie skóry), rzadziej zaś reakcją ze strony układu pokarmowego bądź oddechowego. Leczenie alergii pokarmowej opiera się przede wszystkim na wyeliminowaniu z diety produktów zawierających alergen i zastąpienie go produktami niepowodującymi reakcji alergicznej.

1. Uczulenie na gluten u niemowląt

Alergie u niemowląt są obecnie czymś powszechnym. Zanieczyszczenie środowiska powoduje, że niewykształcony jeszcze w pełni układ odpornościowy dziecka musi się zmagać z substancjami, z którymi nie miał do czynienia jeszcze kilkanaście lat temu.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Alergia u dzieci"

Jednym z produktów powodujących alergię u niemowląt jest gluten. Może ona wystąpić jako natychmiastowa reakcja w ciągu godziny od spożycia pokarmu bądź opóźniona, pojawiająca się po 24-48 godzinach.

Uczulenie na gluten u niemowląt jest jedną z najczęstszych alergii i dotyczy od 10 do 25 proc. wszystkich alergii pokarmowych. Pojawia się ona zazwyczaj, gdy zbyt wcześnie wprowadzimy do diety dziecka produkty zawierające ten składnik, czyli np.: bułeczki, biszkopty czy kaszę mannę. Gluten w diecie niemowląt może pojawić się także w takich produktach, jak: wędliny, parówki, słodycze, serki czy desery.

2. Objawy alergii na gluten

Objawy alergii na gluten są niemal identyczne jak w przypadku innych alergii pokarmowych. Należą do nich:

Objawy uczulenia na gluten są uzależnione od wieku. W przypadku małych dzieci dotyczą przeważnie atopowego zapalenia skóry, rzadziej zaś reakcji ze strony układu pokarmowego czy oddechowego. Zdiagnozowanie tych objawów u swojego dziecka wymaga wizyty u pediatry, który skieruje dziecko na fachowe badania. Rozpoznane objawy alergii na gluten mogą być bowiem potwierdzone tylko w trakcie specjalnych testów alergicznych. Wynik badań w kierunku alergii umożliwia podjęcie właściwego leczenia opierającego się na diecie eliminacyjnej.

3. Leczenie celiakii

Leczenie alergii na gluten to przede wszystkim wyeliminowane z diety produktów, które zawierają składnik, a więc wszystkich produktów powstałych na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia, tłustych mięs (np. parówek), produktów w proszku, produktów zawierających słód i ekstrakt słodowy. Aby całkowicie wyeliminować gluten z diety swojego dziecka, należy dokładnie czytać etykiety na opakowaniach.

Czasem, nie przypuszczając, że dany produkt zawiera gluten, możemy nieświadomie narazić swoje dziecko na niepotrzebny ból i cierpienie. Celiakia u niemowląt nie oznacza jednak całkowitej rezygnacji z tradycyjnego odżywiania. Produkty zawierające gluten można bowiem zastąpić mąkami i kaszami: jaglaną, sojową, gryczaną, kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną.

Obecnie nie ma też problemu z zakupem żywności bezglutenowej. Istnieją specjalne sklepy oferujące produkty bezglutenowe, a niemal w każdym supermarkecie znajdziemy stoisko bądź półki z taką żywnością.

Alergia na gluten u niemowląt dotyczy 10-25 proc. wszystkich alergii pokarmowych i jest efektem zbyt wczesnego wprowadzenia do diety tego składnika. Uczulenie na gluten objawia się zmianami skórnymi.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!