Jak wyglądają posiłki w szkołach na świecie? Jak wypada pod tym względem Polska?
Każde państwo na świecie ma swoje własne standardy dotyczące żywienia w szkolnych stołówkach. Niektóre z nich serwują półprodukty i dania gotowe, a jeszcze inne same gotują obiady dla dzieci. Bardzo często o żywienie dzieci w szkole dbają sami rodzice, przygotowując w domach posiłki.
Ciekawostką jest, że najbardziej popularnymi składnikami obiadów na szkolnych stołówkach są ziemniaki, ryż oraz surówka z różnych gatunków kapusty. W większości sprawdzonych stołówek, soki owocowe są zastępowane mlekiem.
Prezentujemy 13 obiadów, podawanych na stołówkach szkolnych z całego świata. Jak na tym tle wypada Polska?
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące tego, jak w praktyce wygląda żywienie dzieci w szkołach
Zobacz także: Gdy otworzyła drzwi, zobaczyła 5-letniego chłopca z niemowlęciem na rękach. "Nasza mama umarła, pomożesz nam?"
Turcja
Przygotowanie posiłku w domu jest zachowaniem bardzo często spotykanym w Turcji. Chleb żytni, orzechy włoskie, winogrona, zielone jabłko, owoce granatu oraz kefir. Z pewnością taki posiłek dobrze wpływa na prace umysłu.
Korea Południowa
System planowania żywienia na stołówkach szkolnych w Koreii Południowej jest jednym z najlepszych na świecie. Dwoma największymi i podstawowymi składnikami praktycznie każdego obiadu są ryż oraz zupa. Mniejsze sekcje w posiłku zajmują zazwyczaj sałatka, owoce morza, warzywa oraz owoce. Szczuplejsze dzieci, otrzymują dodatkowo mierzoną porcję oleju rybnego.
Na kolejnej stronie znajdziecie WIDEO, które dotyczy kontrowersji związanych z reformą żywienia dzieci w szkołach
Izrael
W Izraelu obiady szkolne są dosyć zróżnicowane. Serwowane są w szkole, ale również rodzice sami zaopatrują dzieci w żywność. Zazwyczaj poisłek przygotowany w domu, składa się ze świeżych owoców, małego deseru - np. batonika muesli oraz kanapek. Dania obiadowe przygotowywane w szkole, są zazwyczaj dosyć obfite. Składają się np. z falafela, sałatki, kilku kawałków pity, jogurtu oraz deseru.
Japonia
Japońskie obiady na stołówce szkolnej są niemal identyczne, jak te w Korei Południowej. Gorąca zupa, porcja gotowanego ryżu, drób lub ryba, sałatka oraz mleko do picia, to standardowe składniki posiłku. Dzieci uczęszczające do szkoły nie mogą przynosić swojego jedzenia dopóki nie osiagną wieku licealnego.
W japońskich szkołach nie ma automatów ze słodkościami i napojami, nie ma nawet stołówek. Posiłki są serwowane w klasach na ławkach, a dzieci przed przystapieniem do jedzenia ubierają się w białe fartuszki.
Zobacz także: Tragiczna wizyta w ZOO
Wielka Brytania
Smażone ziemniaki, gotowana marchewka, owsianka, sałatka, owoce oraz belgijskie gofry z czekoladą. To często spotykane składniki obiadu na stołówce szkolnej w Wielkiej Brytanii. Wiele szkół ma jednak ograniczone budżety i nie stać ich na gotowanie posiłków dzieciom. Dlatego dosyć dużą popularnością cieszą się tam dania typu fast food. Dzieci je uwielbiają, a do tego są naprawdę tanie. Oczywiście trudno wówczas mówić o zdrowym żywieniu.
Stany Zjednoczone
Tak oto wygląda obiad na jednej ze stołówek szkolnych w stanie Utah. Brzoskwinie, gotowana kukurydza, porcja kurczaka i lokalna zupa. Obiady szkolne w USA są bardzo różne. W niektórych stanach gotowane sa obiady specjalnie dla dzieci, natomiast w większości dominują półprodukty i fast food. Dzieci zajadają się smażonymi skrzydełkami kurczaka, frytkami, a nawet pizzą.
Bardzo często rodzice dają swoim dzieciom do szkoły pudełka lunchowe. Znajdują się w nich zazwyczaj kanapki z masłem orzechowym, owoce oraz naleśniki na zimno.
Tajlandia
Posiłek w szkole w Tajlandii sposobem podania przypomina te z Koreii Południowej i Japonii. Różni się jednak zawartością składników. Na zdjęciu widzimy wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, porcję gotowanego ryżu oraz deser w postaci puddingu zawiniętego w liście bananowca.
Obiad w szkole tajlandzkiej jest zazwyczaj kilkuskładnikowy, ale dominuje w nich ryż, lokalna sałata oraz różnego rodzaju mięsa w sosach i z warzywami.
Francja
To jest przykładowy obiad w szkole w zachodniej Francji. Porcja ryby, szpinak, ziemniaki, lokalny ser oraz świeża bułka. Obiad w szkole jest traktowany jako główny posiłek dziecka, dlatego dba się o to, aby był pożywny. Czas przeznaczony na posiłek trwa od godziny do nawet dwóch. W wielu szkołach pozwala się uczniom chodzić na obiady do domu.
Finlandia
W Finlandii podchodzi się bardzo poważnie do planowania posiłków w szkolnych stołówkach. Każdy uczeń otrzymuje przekąskę rano oraz wieczorem, gdy lekcje trwają długo. Do tego serwowane są obiady. Są one w formie szwedzkiego bufetu.
Posiłki są różne każdego dnia, dlatego wybór jest bardzo szeroki. Na serwowane posiłki wpływ mają również specjalistyczne diety dzieci oraz względy religijne. Obiad na zdjęciu to klopsiki mięsne w sosie, ziemniaki, sałatka oraz musli.
Rosja
W Rosji uczniowie mogą otrzymać darmowe śniadanie od godz 9.00 do 12.00. Po godzinie 12.00 za serwowany obiad trzeba zapłacić. Często nie jest jednak jasne, który posiłek jest śniadaniem, a który już obiadem jeśli chodzi o jego składniki. Przykładem jest danie z powyższego zdjęcia. Widzimy na nim kiełbaski, dużą porcję kaszy gryczanej oraz herbatę.
Zobacz także: Urodziła przez cesarskie cięcie. To, co po urodzeniu zrobiło jej dziecko, zszokowało nawet lekarzy
Węgry
Węgrzy serwują dzieciom na stołówkach szkolnych dosyć treściwe posiłki. Podstawa to zupa oraz drugie danie. Do tego wybrane każdego dnia desery. Na zdjęciu widać przykładowy obiad składający się z rosołu, czerwonej fasoli z kurczakiem oraz orzechów na deser.
Zobacz także: Jakie skutki ma nieszczepienie dziecka? Lekarz może odmówić jego leczenia
Polska
Obiady w naszym kraju wyglądają różnie. W zależności od województwa, powiatu, a nawet władz szkoły, stosuje się inne standardy.
Wiele placówek ma mały budżet na żywienie dzieci. Oczywiście są pewne elementy wspólne - ustalane odgórnie, jak chociażby nakładanie ograniczeń na sklepiki szkolne, co do sprzedawanych produktów. Co takiego możemy zobaczyć na szkolnych talerzach w polskich szkołach?
Zazwyczaj obiad składa się z dwóch dań. Najpierw serwowana jest zupa, a po niej drugie danie. Na stołówkach w naszych szkołach królują zwykle tradycyjne dania, takie jak kotlet mielony bądź schabowy, gotowane ziemniaki, sałatka, a do picia kompot lub herbata. Popularne są też niestety automaty ze słodkościami, kupowanie drożdżówek i innych słodkich rzeczy w sklepikach szkolnych.
Co sądzicie o tych propozycjach obiadowych w stołówkach szkolnych na świecie? Jak wypada Polska na tle innych krajów, w których posiłki są serwowane w stołówkach?
Jesteśmy bardzo ciekawi waszych opinii. Wyraźcie je w komentarzach. Być może posiadacie również jakieś zdjęcia posiłków w szkołach waszych dzieci, którymi zechcecie się podzielić.
Źródła
- brightside.me