Glikol propylenowy w żywności nie dla kobiet w ciąży
Glikol propylenowy to związek używany jako płyn chłodzący i środek zapobiegający zamarzaniu. To jednak nie wszystkie jego zastosowania. Substancję E1520 znajdziemy także w produktach żywnościowych. Jest ona szczególnie niebezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży.
1. E1520 w żywności
Glikol propylenowy możemy znaleźć w wielu produktach – w żywności występuje on bowiem jako emulgator i konserwant. Jest także w kosmetykach i lekach. To częsty składnik e-papierosów.
I chociaż FDA (czyli Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) glikol propylenowy uznaje za bezpieczny, często słyszymy o nim negatywne opinie. Istnieją nawet zdania, że E1520 jest substancją rakotwórczą.
Jedno jest pewne – glikol propylenowy jest mniej szkodliwy od glikolu etylenowego, czyli związku, który po spożyciu może spowodować śmierć. E1520 rozkłada się w ciągu 48 godzin od przyjęcia substancji. Oznacza to, że ewentualne toksyny nie gromadzą się w wątrobie oraz w nerkach. Jednak czy na pewno?
2. Skutki niepożądane
2.1. Podrażnienia skóry i reakcje alergiczne
Jednym z najczęściej występujących skutków niepożądanych po kontakcie z glikolem propylenowym jest podrażnienie skóry. Najbardziej narażone są osoby wrażliwe, zmagające się z różnego rodzaju alergiami. Reakcja znika po krótkim czasie.
2.2. Toksyczny dla nerek i wątroby
Glikol propylenowy jest częstym składnikiem leków przeciwlękowych i uspokajających. Okazuje się jednak, że po dłuższym stosowaniu tego rodzaju środków farmakologicznych u pacjentów pojawiały się problemy z nerkami. Były one wynikiem podwyższonego poziomu kreatyniny w surowicy krwi.
Badania naukowców z University of Connecticut z 2007 roku wykazały, że glikol propylenowy jest niebezpieczny także dla osób z zaburzoną pracą wątroby.
2.3. Szkodliwy dla dzieci i kobiet w ciąży
Spożywanie produktów żywnościowych z glikolem propylenowym w składzie może przyczynić się do zaburzeń w rozwoju płodu. Wynika to z niewykształconych szlaków metabolicznych.
Uważać powinny nie tylko kobiety w ciąży, ale także najmłodsze dzieci. To właśnie one są najbardziej narażone na działanie substancji chemicznych.
2.4. Zaburzenia sercowo-naczyniowe
Glikol propylenowy wykazuje także szkodliwy wpływ na serce i układ krążeniowy. Jeden z pacjentów leczonych lekiem z jego dodatkiem doznał ataku serca po zastosowaniu czterech dawek.
2.5. Kumulacja toksyn w krwiobiegu
Spożywany w nadmiarze glikol propylenowy może kumulować się w krwiobiegu. Najwyższe stężenie toksyn w organizmie występuje u osób z chorymi nerkami lub wątrobą. W tych wypadkach organy nie są w stanie rozkładać szkodliwych substancji.
3. Jak unikać związku E1520?
Jednym ze sposobów na uniknięcie nieprzyjemnych skutków ubocznych jest czytanie etykiet kupowanych produktów.
Najwięcej emulgatorów i konserwantów znajduje się w żywności przetworzonej: gotowych sosach sałatkowych, gotowych daniach czy ciastkach. E1520 występuje również w karmie dla psów i kotów. Związek ten znajdziemy także w kosmetykach do makijażu, balsamach, płynach do płukania ust, dezodorantach i chusteczkach nawilżających dla dzieci.