Glikol propylenowy w żywności nie dla kobiet w ciąży

Glikol propylenowy to związek używany jako płyn chłodzący i środek zapobiegający zamarzaniu. To jednak nie wszystkie jego zastosowania. Substancję E1520 znajdziemy także w produktach żywnościowych. Jest ona szczególnie niebezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży.

1. E1520 w żywności

Glikol propylenowy możemy znaleźć w wielu produktach – w żywności występuje on bowiem jako emulgator i konserwant. Jest także w kosmetykach i lekach. To częsty składnik e-papierosów.

I chociaż FDA (czyli Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) glikol propylenowy uznaje za bezpieczny, często słyszymy o nim negatywne opinie. Istnieją nawet zdania, że E1520 jest substancją rakotwórczą.

Zobacz film: "Kiedy rozpocząć trening czystości?"

Jedno jest pewne – glikol propylenowy jest mniej szkodliwy od glikolu etylenowego, czyli związku, który po spożyciu może spowodować śmierć. E1520 rozkłada się w ciągu 48 godzin od przyjęcia substancji. Oznacza to, że ewentualne toksyny nie gromadzą się w wątrobie oraz w nerkach. Jednak czy na pewno?

2. Skutki niepożądane

2.1. Podrażnienia skóry i reakcje alergiczne

Jednym z najczęściej występujących skutków niepożądanych po kontakcie z glikolem propylenowym jest podrażnienie skóry. Najbardziej narażone są osoby wrażliwe, zmagające się z różnego rodzaju alergiami. Reakcja znika po krótkim czasie.

2.2. Toksyczny dla nerek i wątroby

Glikol propylenowy jest częstym składnikiem leków przeciwlękowych i uspokajających. Okazuje się jednak, że po dłuższym stosowaniu tego rodzaju środków farmakologicznych, u pacjentów pojawiały się problemy z nerkami. Były one wynikiem podwyższonego poziomu kreatyniny w surowicy krwi.

Badania naukowców z University of Connecticut z 2007 roku wykazały, że glikol propylenowy jest niebezpieczny także dla osób z zaburzoną pracą wątroby.

2.3. Szkodliwy dla dzieci i kobiet w ciąży

Spożywanie produktów żywnościowych z glikolem propylenowym w składzie może przyczynić się do zaburzeń w rozwoju płodu. Wynika to z niewykształconych szlaków metabolicznych.

Uważać powinny nie tylko kobiety w ciąży, ale także najmłodsze dzieci. To właśnie one są najbardziej narażone na działanie substancji chemicznych.

123rf
123rf

2.4. Zaburzenia sercowo-naczyniowe

Glikol propylenowy wykazuje także szkodliwy wpływ na serce i układ krążeniowy. Jeden z pacjentów leczonych lekiem z jego dodatkiem doznał ataku serca po zastosowaniu czterech dawek.

2.5. Problemy z oddychaniem

Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że kontakt z tą substancją powoduje zwiększenie się komórek w drogach oddechowych oraz krwawienia z nosa. Jest więc bardzo prawdopodobne, że ekspozycja na związek spowodowałaby te same niepożądane skutki u ludzi.

2.6. Kumulacja toksyn w krwiobiegu

Spożywany w nadmiarze glikol propylenowy może kumulować się w krwiobiegu. Najwyższe stężenie toksyn w organizmie występuje u osób z chorymi nerkami lub wątrobą. W tych wypadkach organy nie są w stanie rozkładać szkodliwych substancji.

3. Jak unikać związku E1520?

Glikol propylenowy, chociaż przez wielu uważany za nieszkodliwy, powinien zwrócić naszą uwagę. Jednym ze sposobów na uniknięcie nieprzyjemnych skutków ubocznych jest czytanie etykiet kupowanych produktów.

Najwięcej emulgatorów i konserwantów znajduje się w żywności przetworzonej: gotowych sosach sałatkowych, gotowych daniach czy ciastkach. E1520 występuje również w karmie dla psów i kotów. Związek ten występuje także w kosmetykach do makijażu, balsamach, płynach do płukania ust, dezodorantach i chusteczkach nawilżających dla dzieci.

Na szczęście na rynku znajdziemy wiele zamienników dla produktów z E1520 w składzie. Uważnie czytajmy etykiety – zdrowie mamy tylko jedno.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!