Trwa ładowanie...

Co to są fruktooligosacharydy? Dlaczego powinny się znaleźć w diecie twojego dziecka?

 Agnieszka Gotówka
Agnieszka Gotówka 31.07.2021 17:23
Fruktoligosacharydy w mleku modyfikowanym
Fruktoligosacharydy w mleku modyfikowanym (123RF)

To węglowodany o dobrze udokumentowanym działaniu prebiotycznym. Wzmacniają odporność i poprawiają trawienie. Powinny znaleźć się nie tylko w diecie maluchów.

Wpływ prawidłowej flory jelitowej na zdrowie człowieka od lat budzi zainteresowanie naukowców. Na mikroflorę jelita grubego składają się zarówno bakterie patogenne, jak i te korzystne dla organizmu.

Tych ostatnich w przypadku ludzi zdrowych jest zdecydowanie więcej, dominują wśród nich bakterie z rodzajów Bifidobacterium i Lactobacillus (bakterie probiotyczne).

Do prebiotyków zaliczane są również fruktany, powszechnie nazywane fruktooligosacharydami (FOS). Stymulują one namnażanie się bakterii, mających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Hamują zaś rozwój patogennej mikroflory, w tym kancerogenów (czynników, które mają wpływ na rozwój choroby nowotworowej).

Zobacz film: "Warzywa i owoce idealne podczas diety"

Ulegają fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym, co obniża pH panującego w przewodzie pokarmowym środowiska. W procesie tym powstają korzystne dla organizmu kwasy organiczne: kwas mlekowy, masłowy, propionowy i octowy.

Ilona Gałązka, Robert Klewicki oraz Katarzyna Grzelak, autorzy pracy "Hydroliza fruktanów w warunkach stymulujących działanie soku żołądkowego" wskazują, że obecność fruktooligosacharydów w jelicie grubym zdecydowanie poprawia przyswajalność wapnia oraz magnezu.

Zauważono ponadto, że prebiotyk ten ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu w osoczu krwi. FOS poprawiają trawienie i zmniejszają ilość toksyn w organizmie.

Fruktooligosacharydy występują w przyrodzie, są zapasowymi cukrami roślinnymi (podobnie jak skrobia i sacharoza). Do najpowszechniej występujących fruktanów zalicza się kestozę, nystozę, fruktozylonystozę.

Związki te znaleźć można w warzywach, owocach i zbożach, takich jak: czosnek, cebula, por, cykoria, pszenica, żyto, jęczmień, banany, karczochy, liście buraka, pomidory.

Wytwarzają je również bakterie, głównie Streptococcus mutans (fizjologicznie występuje w jamie ustnej człowieka), i grzyby Aureobasidium pullulans.

Zainteresowanie fruktanami w dużym stopniu związane jest z ideą żywności funkcjonalnej. By fruktooligosacharydy wywarły prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, muszą być dostarczone w odpowiedniej dawce. Wynosi ona 8-12 g/dobę/osobę i trudno ją uzyskać przy spożywaniu produktów roślinnych, stąd potrzeba suplementowania preparatami fruktanów.

FOS jako dodatek do żywności na masową skalę wykorzystywany jest w Azji, ale potencjał tych związków dostrzeżono również w Stanach Zjednoczonych i Europie. Z fruktooligosacharydami w składzie produkuje się jogurty, napoje fermentowane, serki, mleko i masło.

Znaleźć można je również w wielu preparatach probiotycznych dla dzieci i dorosłych. Dodaje się je ponadto do produktów mlecznych dla niemowląt, które nie są karmione mlekiem matki, by przyspieszyć zasiedlanie bifidobakterii w przewodzie pokarmowym.

Probiotyki, w tym fruktooligosacharydy znacznie ograniczają chorobotwórczym drobnoustrojom zasiedlanie mikroflory jelit. Wpływa to korzystnie na organizm człowieka: zwiększa się odporność, poprawia się trawienie, cenne pierwiastki, tj. magnez, żelazo, wapń są lepiej przyswajane.

Coraz powszechniej mówi się o tym, że zdrowie zaczyna się w przewodzie pokarmowym. To mikroflora zasiedlająca jelita w dużej mierze określa nasz stan zdrowia i wpływa na samopoczucie.

Prebiotyki są ponadto niezastąpione w czasie kuracji antybiotykowej i w biegunce infekcyjnej. Podaje się je również w celu podniesienia odporności (zwłaszcza dzieciom).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze