Trwa ładowanie...

Aronia - właściwości, zastosowanie i przepisy na wykorzystanie jej w kuchni

 Ewa Rosiecka
23.06.2022 20:13
Aronia to skarbnica witamin i minerałów, korzystnie wpływających na zdrowie człowieka
Aronia to skarbnica witamin i minerałów, korzystnie wpływających na zdrowie człowieka (Adobe Stock)

Aronia to roślina znana z dobroczynnych właściwości leczniczych i odżywczych. Chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą, a także przed chorobami oczu czy zwykłym przeziębieniem. Sok z aronii warto pić przez cały rok, aby wzmocnić swój organizm. Jakie właściwości ma aronia? Czy dzieci mogą pić sok z aronii? Czy sok z aronii może zaszkodzić? Sprawdź!

spis treści

1. Aronia - bogactwo witamin i minerałów

Aronia czarnoowocowa (łac. Aronia melanocarpa) jest krzewem pochodzącym z Ameryki Północnej, który dobrze czuje się także w naszym klimacie. W Polsce aronia uprawiana jest na szeroką skalę.

Surowiec, który z niej powstaje, ma wysoką jakość i znalazł szerokie zastosowanie w farmacji i kosmetyce, głównie w produkcji kosmetyków przeciwstanierzeniowych, suplementów diety oraz środków poprawiających wzrok i wzmacniających system immunologiczny.

Aronia zbierana jest jesienią. Można ją spożywać na surowo, choć jej smak nie każdemu przypadnie do gustu. Owoce aronii zwykle przetwarzane są na sok, nalewkę lub też konfitury.

2. Aronia - właściwości lecznicze

Zobacz film: "Jakie umiejętności powinno posiadać dziecko, które idzie do przedszkola?"

Aronia to niezwykła roślina. Jest ceniona przede wszystkim za bogactwo witamin, takich jak:

Wiele z tych substancji wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Chronią organizm człowieka przed stresem oksydacyjnym i wzmacniają system odpornościowy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ich działanie pozwala opóźniać proces starzenia oraz stymuluje regenerację komórek.

W aronii znajduje się także wiele cennych mikroelementów, m.in.:

Dzięki bogactwu wyżej wymienionych składników owoce aronii uznawane są za naturalny środek wspomagający leczenie wielu chorób cywilizacyjnych. Pomagają m.in. w przypadku:

  • miażdżycy;
  • nadciśnienia;
  • chorób oczu.

Zdaniem niektórych naukowców aronia może zmniejszać również ryzyko chorób nowotworowych.

Sok z aronii. Właściwości, działanie, przeciwwskazania
Sok z aronii. Właściwości, działanie, przeciwwskazania

Sok z aronii to znany od lat sposób na poprawę odporności. Co więcej, lista dobroczynnych właściwości

przeczytaj artykuł

3. Czy sok z aronii można podawać dzieciom?

Czy dzieci mogą pić sok z aronii? Oczywiście, jednak nie jest zalecany maluchom, które nie ukończyły 6. miesiąca życia.

Sok z aronii jest niezwykle zdrową opcją dla dzieci. Regularnie podawany zapobiega przeziębieniu i grypie w okresie jesienno - zimowym i sprawia, że zarówno dorośli jak dzieci czują się znacznie lepiej.

Cierpki smak może jednak zniechęcić dziecko. Warto w takim przypadku zmieszać go z wodą i posłodzić, np. miodem.

4. Sok z aronii - przeciwskazania

Mimo bogactwa witamin i minerałów, korzystnie wpływających na nasze zdrowie, dla niektórych aronia nie jest wskazana.

Nie powinny pić soku z aronii osoby cierpiące na:

  • problemy z żołądkiem (stany zapalne, wrzody, nadkwasota);
  • niskie ciśnienie tętnicze;
  • zakrzepowe zapalenie żył i żylaki;
  • zaparcia.

5. Aronia - przepisy

Co można zrobić z aronii? Oto kilka pomysłów!

5.1. Sok z aronii

Potrzebne składniki:

  • 1 kg aronii;
  • 1,5 l wody;
  • 1 - 2 kg cukru (w zależności od preferencji);
  • 20 g kwasku cytrynowego;
  • 100 liści wiśni/30 - 40 liści czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce i liście myjemy i wsypujemy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem.
  2. Wsypujemy kwasek cytrynowy i cukier, dolewamy wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia.
  3. Sok cedzimy, wyjmujemy liście. Jeśli chcemy, aby sok był bardziej gęsty, możemy przetrzeć owoce i dodać je również do soku.
  4. Ponownie zagotowujemy sok i gorący przelewamy do wyparzonych butelek i słoików. Po ich zakręceniu pasteryzujemy sok przez około 15 minut. Gotowe.

5.2. Dżem z aronii i jabłek

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg aronii;
  • 0,5 kg cukru;
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek;
  • 100 ml wody;
  • kora cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce aronii obrywamy z łodyżek, myjemy i wkładamy do garnka. Dolewamy 50 ml wody, garnek stawiamy na średnim palniku i przykrywamy go. Gotujemy do momentu, aż owoce zaczną pękać (około 5 minut).
  2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na cząstki, następnie wkładamy je do drugiego garnka. Zalewamy resztą wody, stawiamy na średnim palniku i przykrywamy.
  3. Miksujemy aronię.
  4. Po 5 minutach gotowania jabłek powinny być już rozgotowane, jeśli nie są dostatecznie miękkie, możemy je rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków.
  5. Do aronii przekładamy jabłka i zasypujemy cukrem.
  6. Dodajemy korę cynamonu i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Ugotowany dżem przekładamy do słoiczków, zamykamy i odwracamy do góry dnem aż do wystygnięcia. Gotowe.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze