Aronia - właściwości, zastosowanie i przepisy na wykorzystanie jej w kuchni
Aronia to roślina znana z dobroczynnych właściwości leczniczych i odżywczych. Chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą, a także przed chorobami oczu czy zwykłym przeziębieniem. Sok z aronii warto pić przez cały rok, aby wzmocnić swój organizm. Jakie właściwości ma aronia? Czy dzieci mogą pić sok z aronii? Czy sok z aronii może zaszkodzić? Sprawdź!
1. Aronia - bogactwo witamin i minerałów
Aronia czarnoowocowa (łac. Aronia melanocarpa) jest krzewem pochodzącym z Ameryki Północnej, który dobrze czuje się także w naszym klimacie. W Polsce aronia uprawiana jest na szeroką skalę.
Surowiec, który z niej powstaje, ma wysoką jakość i znalazł szerokie zastosowanie w farmacji i kosmetyce, głównie w produkcji kosmetyków przeciwstanierzeniowych, suplementów diety oraz środków poprawiających wzrok i wzmacniających system immunologiczny.
Aronia zbierana jest jesienią. Można ją spożywać na surowo, choć jej smak nie każdemu przypadnie do gustu. Owoce aronii zwykle przetwarzane są na sok, nalewkę lub też konfitury.
2. Aronia - właściwości lecznicze
Aronia to niezwykła roślina. Jest ceniona przede wszystkim za bogactwo witamin, takich jak:
- witamina A;
- witamina B2;
- witamina B3;
- kwas foliowy (witamina B9);
- witamina C;
- witamina E;
- witamina K.
Wiele z tych substancji wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Chronią organizm człowieka przed stresem oksydacyjnym i wzmacniają system odpornościowy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ich działanie pozwala opóźniać proces starzenia oraz stymuluje regenerację komórek.
W aronii znajduje się także wiele cennych mikroelementów, m.in.:
Dzięki bogactwu wyżej wymienionych składników owoce aronii uznawane są za naturalny środek wspomagający leczenie wielu chorób cywilizacyjnych. Pomagają m.in. w przypadku:
- miażdżycy;
- nadciśnienia;
- chorób oczu.
Zdaniem niektórych naukowców aronia może zmniejszać również ryzyko chorób nowotworowych.
3. Czy sok z aronii można podawać dzieciom?
Czy dzieci mogą pić sok z aronii? Oczywiście, jednak nie jest zalecany maluchom, które nie ukończyły 6. miesiąca życia.
Sok z aronii jest niezwykle zdrową opcją dla dzieci. Regularnie podawany zapobiega przeziębieniu i grypie w okresie jesienno - zimowym i sprawia, że zarówno dorośli jak dzieci czują się znacznie lepiej.
Cierpki smak może jednak zniechęcić dziecko. Warto w takim przypadku zmieszać go z wodą i posłodzić, np. miodem.
4. Sok z aronii - przeciwskazania
Mimo bogactwa witamin i minerałów, korzystnie wpływających na nasze zdrowie, dla niektórych aronia nie jest wskazana.
Nie powinny pić soku z aronii osoby cierpiące na:
- problemy z żołądkiem (stany zapalne, wrzody, nadkwasota);
- niskie ciśnienie tętnicze;
- zakrzepowe zapalenie żył i żylaki;
- zaparcia.
5. Aronia - przepisy
Co można zrobić z aronii? Oto kilka pomysłów!
5.1. Sok z aronii
Potrzebne składniki:
- 1 kg aronii;
- 1,5 l wody;
- 1 - 2 kg cukru (w zależności od preferencji);
- 20 g kwasku cytrynowego;
- 100 liści wiśni/30 - 40 liści czarnej porzeczki.
Sposób przygotowania:
- Owoce i liście myjemy i wsypujemy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem.
- Wsypujemy kwasek cytrynowy i cukier, dolewamy wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Sok cedzimy, wyjmujemy liście. Jeśli chcemy, aby sok był bardziej gęsty, możemy przetrzeć owoce i dodać je również do soku.
- Ponownie zagotowujemy sok i gorący przelewamy do wyparzonych butelek i słoików. Po ich zakręceniu pasteryzujemy sok przez około 15 minut. Gotowe.
5.2. Dżem z aronii i jabłek
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg aronii;
- 0,5 kg cukru;
- 0,5 kg kwaśnych jabłek;
- 100 ml wody;
- kora cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Owoce aronii obrywamy z łodyżek, myjemy i wkładamy do garnka. Dolewamy 50 ml wody, garnek stawiamy na średnim palniku i przykrywamy go. Gotujemy do momentu, aż owoce zaczną pękać (około 5 minut).
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na cząstki, następnie wkładamy je do drugiego garnka. Zalewamy resztą wody, stawiamy na średnim palniku i przykrywamy.
- Miksujemy aronię.
- Po 5 minutach gotowania jabłek powinny być już rozgotowane, jeśli nie są dostatecznie miękkie, możemy je rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków.
- Do aronii przekładamy jabłka i zasypujemy cukrem.
- Dodajemy korę cynamonu i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Ugotowany dżem przekładamy do słoiczków, zamykamy i odwracamy do góry dnem aż do wystygnięcia. Gotowe.
Smacznego!