Tran – ważny suplement w diecie dziecka
Chyba nie ma dziecka, które miałaby dobre wspomnienia z dzieciństwa kiedy rodzice kazali mu zjadać tran. Nie zależnie czy były to tabletki czy postać płynna na samą myśl robi się niedobrze. Musimy się zastanowić czy rzeczywiście warto się tak męczyć, czy to w ogóle jest nam potrzebne.
1. Tran czyli co?
Tran jest to ciekły tłuszcz, który otrzymuje się z wątroby ryb takich jak dorsz czy rekin lub z tkanki tłuszczowej niektórych morskich ssaków wielorybów lub fok. Co jest więc takiego wartościowego w nim? Tran zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych w skład których wchodzą najważniejsze kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy A, D i E, , które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w okresie wzrostu.
2. Bogactwo kwasów tłuszczowych
Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Z kolei witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nią chorobotwórczych drobnoustrojów. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowych zachorowań, kiedy błona śluzowa dróg oddechowych jest szczególnie narażona na kontakt z wirusami czy bakteriami.
Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 wpływają także na kształtowanie się i pracę mózgu: poprawiają jego ukrwienie i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Z tego powodu tran jest polecany przede wszystkim dzieciom, by lepiej się rozwijały i nie miały problemów z pamięcią i koncentracją. Są one również składnikiem siatkówki oka. Podejrzewa się, że dzieci, które nie jedzą ryb, mogą być bardziej podatne na wady wzroku.
3. Witaminy
Witamina A zawarta w tranie może mieć zastosowanie w licznych problemach skórnych, takich jak: atopowe zapalenie skóry (AZS), łuszczyca, trądzik oraz stany trądzikopodobne. Witamina D natomiast uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej w organizmie. Ułatwia ona przyswajanie wapnia i fosforu, a co za tym idzie – prawidłowe kształtowanie kośćca i zębów. Stosunek procentowy właśnie tych dwóch witamin jest głównym czynnikiem w procesie wapnienia kości i wzrostu.
Każda nierównowaga w ich poziomie negatywnie wpływa na stan kości u dzieci. Dlatego jest polecany dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu. Tran jest stosowany również w profilaktyce krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji i spowalnia proces niszczenia wszystkich tkanek (w tym chrzęstnej i nabłonkowej) oraz leczeniu zaburzeń uwapnienia tkanki kostnej.
Sprawdź koniecznie:
4. Dobry wybór
Wybierając tran, należy zwrócić uwagę na etykietę i stężenie kwasów EPA i DHA. Im będzie ona większa, tym lepszej jakości jest tran. Wskazówką może być również cena (choć nie zawsze). Lepszym wyborem jest tran w kapsułkach. W takiej postaci tran nie będzie się utleniał (tak jak ten w płynie). Poza tym tran w płynie trzeba przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 5-6 tygodni od otwarcia.
Dawkowanie tranu u dzieci powinien ustalić lekarz. Przyjmowanie tranu w czasie posiłków zmniejszy efekt "odbijania się” i uczucie niesmaku w ustach. Dla uzyskania efektów konieczne jest regularne przyjmowanie tranu przez okres od jesieni do wiosny. Odradza się przyjmować tran w okresie letnim. Tran zawiera bowiem witaminę D, a produkcja tej witaminy latem, pod wpływem słońca, jest dość wzmożona i może dojść do jej przedawkowania. Nie wolno również przyjmować tranu podczas antybiotykoterapii, ponieważ wspomaga bakterie czy wirusy, które wywołują chorobę (należy przyjąć go po zakończeniu kuracji antybiotykowej).
Podsumowując: o tranie nie powinni zapominać rodzice małych dzieci, maluchy rosną w bardzo szybkim tempie, a tran wspomaga przyswajanie wapnia – najważniejszego składnika kości. Tran to doskonały, naturalny suplement, dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy. Powinniśmy więc wszyscy po niego sięgać.
Artykuł powstał we współpracy z Klubem Rodzica.