Czy to na pewno tran?
Zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3, jego stosowanie jest zalecane w profilaktyce krzywicy, a także jako środek wspomagający prawidłowy rozwoju psychofizyczny dzieci. Jest doskonałym źródłem witamin D i A. Mogą go stosować osoby w każdym wieku. Niestety wiele produktów dostępnych na rynku, np. olej z rekina, jest błędnie branych za tran. Jak wybrać ten właściwy, żeby czerpać z niego cenne właściwości prozdrowotne?
1. Prawdziwy tran
Tran to zwyczajowa nazwa ciekłego oleju z wątroby dorsza (Gadus morrhua) lub z innych gatunków ryb dorszowatych (Gadidae). W jego składzie znajdują się kwasy tłuszczowe takie jak: olejowy, linolowy, palmitooleinowy, w tym znaczne ilości glicerydów EPA i DHA stanowiące ok. 85 proc. jego składu. Znajdziesz w nim również witaminę A (około 600-800 j.m. w 1 g) oraz D (60-80 j.m. w 1 g).
Wewnętrznie tran można stosować w postaci płynu lub kapsułek, zewnętrznie – pod postacią maści. Dostępny na rynku olej z rekina nie jest prawdziwym tranem. W przeciwieństwie do oryginalnego produktu zawiera niewielkie ilości kwasów. Słodkie syropy z dodatkiem olejów rybnych również nie są trany – zawierają duże ilości wody, zagęszczaczy, konserwantów, a także cukier.
2. Jaki preparat będzie odpowiedni?
Przede wszystkim musi to być preparat zawierający olej z wątroby dorsza z naturalną zawartością kwasów omega-3, witaminy A oraz D. Najlepszy będzie produkt znanego i zaufanego producenta, który na rynku farmaceutycznym istnieje już od wielu lat.
Przy zakupie pamiętaj, że butelka z tranem powinna być wykonana z ciemnego szkła, które chroni cenne składniki przed utlenieniem. Najlepiej, by znajdowała się w dodatkowym opakowaniu – kartoniku.
Należy również zwrócić uwagę na skład ilościowy poszczególnych składników oraz zalecenia dotyczące stosowania. Wszystkie te informacje powinny być umieszczone na etykiecie produktu. Najlepiej, aby tran dawkować w prosty sposób, np. raz dziennie. Na rynku są również dostępne preparaty przygotowane specjalnie dla dzieci. Taki tran ma przyjemny zapach i smak, który na pewno przypadnie do gustu najmłodszym.
3. Właściwości tranu
Tran – olej z wątroby dorsza zawiera niezbędne dla człowieka kwasy tłuszczowe omega-3, których organizm ludzki nie jest w stanie sam syntezować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich za pomocą zrównoważonej i zróżnicowanej diety. Tłuszcz ryb jest ich najlepszym źródłem. Kwasy chronią układ sercowo-naczyniowy, zapewniają prawidłowy rozwój płodu w łonie matki, wpływają pozytywnie na rozwój dzieci i młodzieży – zarówno fizyczny jak i psychiczny. Wspomagają rozwój mózgu.
W tranie znajdziesz witaminy A oraz D. Ta pierwsza chroni wzrok i skórę. Zapewnia piękne włosy i paznokcie. Wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i wzroku.
Witamina D wzmacnia układ kostny i mięśniowy, chroniąc tym samym przed osteoporozą, krzywicą czy osteopenią. Jej niedobór jest główną przyczyną krzywicy u dzieci, ale jest on powszechny również u dorosłych – zwłaszcza wśród mieszkańców dużych miast. Witamina D chroni układ nerwowy, zapewnia zdrowe zęby.
Wszystko to sprawia, że tran powinien być regularnie spożywany nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Maść z tranu przyspiesza gojenie się ran oraz regenerację naskórka. Obecnie są również prowadzone badania i obserwacje dotyczące pozytywnego wpływu tranu w cukrzycy typu 1 i 2, reumatoidalnym zapaleniu stawów, depresji, miażdżycy, nadciśnieniu czy nowotworach.