2 z 8Dzieci odporne na gluten
Wraz z wiekiem do menu dziecka wprowadzasz kolejne produkty – zupki, mięso, warzywa, owoce jak również gluten, który jest niebezpiecznym alergenem powodującym chorobę, z którą organizm będzie się zmagał już do końca życia. Wielu ekspertów zaleca wykonanie tzw. ekspozycji na gluten, czyli stopniowego wprowadzania jego małych ilości, aby mały organizm mógł się przyzwyczaić. Jeśli maluch jest karmiony piersią, proces można rozpocząć po ukończeniu czwartego miesiąca życia. Jeśli mlekiem modyfikowanym – po ukończeniu piątego. Najlepiej wprowadzać go w postaci płaskiej łyżeczki kaszki manny dodanej do zupki czy mleka. Te małe dawki glutenu mają uodpornić i być swego rodzaju szczepionką, dzięki której w przyszłości dzieciaki będą mogły go bez obaw konsumować.
Przeczytaj również: Alergia na gluten u niemowląt