Witaminy, które najlepiej wpływają na odporność dziecka
Organizm dziecka wymaga szczególnej uwagi. Wciąż się rozwija i jest znacznie mniej odporny na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych,wirusów czy bakterii niż dorosłych. U dzieci spadek odporności występuje wyjątkowo często i może natychmiast powodować liczne infekcje. Odporność organizmu pomagają wzmocnić witaminy, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania wszystkich układów wewnętrznych organizmu.
Witaminy są w szczególności potrzebne dzieciom w sezonie jesienno – zimowym, ale profilaktycznie powinny znajdować się w ich diecie przez cały rok. To one wzmacniają układ odpornościowy, który jest barierą ochronną organizmu. Jednak zanim twój maluch osiągnie pełną dojrzałość systemu immunologicznego, powinieneś wiedzieć jakimi witaminami go wspierać.
1. Witamina A
Często zamiennie nazywana retinolem - witamina A, pobudza organizm do wytwarzania większej ilości ciał odpornościowych. Nie tylko chroni przed infekcjami (w szczególności dróg oddechowych), ale także skraca czas trwania chorób. Witamina A zabezpiecza błony śluzowe dróg oddechowych przez co skutecznie zapobiega wnikaniu zarazków do organizmu. Warto jednak pamiętać, że witamina A znacznie szybciej i skuteczniej działa razem z witaminami B i D oraz wapniem i fosforem.
Źródła witaminy A to: ryby, tran, jaja, mleko, papryka, wątróbka, marchew, szczypior, dynia, szpinak, morele, masło, ziemniaki, pomidory, szparagi, koper, zielony groszek, kapusta, brokuły.
2. Witamina B6
Witamina B6 czyli pirydoksyna wpływa na pracę układu odpornościowego ponieważ bierze udział w tworzeniu hormonów – adrenaliny i serotoniny. Jest niezbędna do produkcji przeciwciał i czerwonych ciałek krwi.
Witaminę B6 znajdziesz w takich produktach jak ziemniaki, pełnoziarnista mąka, banany, awokado, wątróbka, ryby, orzechy włoskie, szpinak, nabiał, jaja, zielony groszek, soja, kiełki pszenicy, drożdże.
3. Witamina E
Witamina E to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które pomagają pozbyć się wolnych rodników z organizmu. Ich ilość zwiększa się zwłaszcza podczas trwania infekcji czy przeziębienia. Wzmacnia również ścianki naczyń krwionośnych i zapewnia prawidłowy rozwój dziecka będącego jeszcze w łonie matki – dlatego jest polecana kobietom w ciąży
Najlepsze źródła witaminy E to nasiona słonecznika, tran, kiełki i zarodki pszenicy, orzechy laskowe, szpinak, brukselka, soja, oliwa z oliwek, kapusta, migdały, mleko, jaja, olej rzepakowy.
4. Witamina D
Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, aktywuje mechanizmy obronne organizmu. Bierze udział w rozwoju naturalnej odporności u dzieci. Witamina D ma zdolność do kształtowania zarówno tej wrodzonej jak i nabytej odporności - pobudza do działania białe ciałka krwi, wspomaga dojrzewanie limfocytów T – odpowiedzialnych za odporność organizmu.
Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem słońca, ale jej inne źródła to tran, tłuste ryby morskie, awokado, borówki, żółtka jaj, masło, wątróbka, śmietana, sery dojrzewające.
5. Witamina C
Kwas askorbinowy czyli witamina C zwiększa liczbę białych krwinek w organizmie. Działa antywirusowo i zwiększa odporność nawet w okresach wytężonego wysiłku fizycznego. Witamina C jest również silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki. Dodatkowo wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne co skutecznie utrudnia wirusom przedostanie się do organizmu.
Najlepsze źródła witaminy to czerwona i biała kapusta, kalafior, szpinak, truskawki, czarne porzeczki, czerwona i zielona papryka, cytryny, natka pietruszki,pomarańcze, pomidory, brukselka, poziomki, czerwone porzeczki.