Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Warzywa krzyżowe zapobiegają nowotworom

Avatar placeholder
29.07.2016 10:55
Warzywa krzyżowe zapobiegają nowotworom
Warzywa krzyżowe zapobiegają nowotworom (Źródło: Shutterstock)

Dieta może hamować rozwój raka, ale również się do niego przyczyniać. Ta nieprawidłowa, bogata przede wszystkim w cukier i tłuszcze trans, zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania aż o 50 procent. Badania dowiodły również, że nawet 70 procentom nowotworów można zapobiec, właściwie komponując menu. Dlatego tak ważne jest, aby od najmłodszych lat podawać dzieciom odpowiednie produkty.

Jedną z najsilniejszych broni antyrakowych są warzywa krzyżowe (inaczej kapustowate). Tym mianem określa się rodzinę roślin kapustnych, liściowych, rzepakowatych, a także oleistych i przyprawowych. Ich lista jest długa, a te najpopularniejsze i najzdrowsze to kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, rzepa, rzodkiewka, jarmuż, rzepak, rukiew wodna, rukola, chrzan i gorczyca. Co stanowi siłę tych warzyw? Zawierają one witaminy, minerały, błonnik, ale przede wszystkim związki zwane glukozynolanami. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczny zapach i smak. Działają przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie (chronią m.in. przez infekcjami bakterii Helicobacter pylori).

W profilaktyce nowotworów najważniejszą rolę ze wszystkich glukozynolanów odgrywa glukorafanina i glukobrassycyna, a dokładnie produkty ich rozkładu, czyli sulforafan i indolo-3-karbinol. Udowodniono, że hamują wzrost i rozwój komórek nowotworowych, wspomagają naprawę DNA, a także usuwają z organizmu rakotwórcze substancje. Potwierdzono także w licznych badaniach, że przeciwdziałają przede wszystkim rakowi piersi, prostaty, pęcherza moczowego, trzustki, jelita grubego i płuc. Wspomagają także ich leczenie, poprawiając jakość i długość życia pacjenta.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Amerykański lekarz i ekspert zajmujący się wpływem żywienia na zdrowie, Joel Fuhrman, opracował przepis na zupę antynowotworową, która jedzona regularnie, może zapobiec chorobie. Składa się właśnie z warzyw krzyżowych, została wzbogacona również o rośliny strączkowe, czosnkowate, grzyby i orzechy. Jest nie tylko prozdrowotną bombą, ale również świetnie smakuje, dlatego warto na stałe wprowadzić ją do rodzinnego menu.

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa
Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa [5 zdjęć]

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik

zobacz galerię

1. Przepis na zupę antynowotworową:

Ćwiartka małej kapusty, 4 liście jarmużu, pół małego brokułu (wszystkie warzywa krzyżowe blanszujemy i siekamy), 1 cebula, 1 marchew, 1 pietruszka, pół cukinii, 4 pieczarki, garść białej fasoli (może być z puszki), łyżeczka kurkumy, litr soku marchwiowego, pół szklanki orzechów nerkowca.

Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Wszystkie warzywa oprócz fasoli gotujemy w 5 litrach wody przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę, wlewamy sok marchwiowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie odlewamy kilkanaście łyżek i miksujemy z orzechami nerkowca. Powstały zagęszczacz wlewamy z powrotem do zupy i gotowe.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze