Warzywa krzyżowe zapobiegają nowotworom

Dieta może hamować rozwój raka, ale również się do niego przyczyniać. Ta nieprawidłowa, bogata przede wszystkim w cukier i tłuszcze trans, zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania aż o 50 procent. Badania dowiodły również, że nawet 70 procentom nowotworów można zapobiec, właściwie komponując menu. Dlatego tak ważne jest, aby od najmłodszych lat podawać dzieciom odpowiednie produkty.

Jedną z najsilniejszych broni antyrakowych są warzywa krzyżowe (inaczej kapustowate). Tym mianem określa się rodzinę roślin kapustnych, liściowych, rzepakowatych, a także oleistych i przyprawowych. Ich lista jest długa, a te najpopularniejsze i najzdrowsze to kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, rzepa, rzodkiewka, jarmuż, rzepak, rukiew wodna, rukola, chrzan i gorczyca. Co stanowi siłę tych warzyw? Zawierają one witaminy, minerały, błonnik, ale przede wszystkim związki zwane glukozynolanami. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczny zapach i smak. Działają przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie (chronią m.in. przez infekcjami bakterii Helicobacter pylori).

Zobacz film: "Jak twój maluszek rozwija się w brzuchu?"

W profilaktyce nowotworów najważniejszą rolę ze wszystkich glukozynolanów odgrywa glukorafanina i glukobrassycyna, a dokładnie produkty ich rozkładu, czyli sulforafan i indolo-3-karbinol. Udowodniono, że hamują wzrost i rozwój komórek nowotworowych, wspomagają naprawę DNA, a także usuwają z organizmu rakotwórcze substancje. Potwierdzono także w licznych badaniach, że przeciwdziałają przede wszystkim rakowi piersi, prostaty, pęcherza moczowego, trzustki, jelita grubego i płuc. Wspomagają także ich leczenie, poprawiając jakość i długość życia pacjenta.

Amerykański lekarz i ekspert zajmujący się wpływem żywienia na zdrowie, Joel Fuhrman, opracował przepis na zupę antynowotworową, która jedzona regularnie, może zapobiec chorobie. Składa się właśnie z warzyw krzyżowych, została wzbogacona również o rośliny strączkowe, czosnkowate, grzyby i orzechy. Jest nie tylko prozdrowotną bombą, ale również świetnie smakuje, dlatego warto na stałe wprowadzić ją do rodzinnego menu.

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa zobacz galerię
Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa 5 zdjęć

1. Przepis na zupę antynowotworową:

Ćwiartka małej kapusty, 4 liście jarmużu, pół małego brokułu (wszystkie warzywa krzyżowe blanszujemy i siekamy), 1 cebula, 1 marchew, 1 pietruszka, pół cukinii, 4 pieczarki, garść białej fasoli (może być z puszki), łyżeczka kurkumy, litr soku marchwiowego, pół szklanki orzechów nerkowca.

Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Wszystkie warzywa oprócz fasoli gotujemy w 5 litrach wody przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę, wlewamy sok marchwiowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie odlewamy kilkanaście łyżek i miksujemy z orzechami nerkowca. Powstały zagęszczacz wlewamy z powrotem do zupy i gotowe.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.