Sałatka z grejpfrutem
Jarmuż to odmiana kapusty. Jest jedną z najstarszych form kapusty dzikiej, której używa się w kuchni. W starożytności była uprawiana jako roślina ozdobna i jadalna. Obecnie występuje tylko w formie uprawnej, nie znajdziemy jej dzikiej.
Składniki:
- 1 pęczek jarmużu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1 limonka,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 grejpfrut.
Przygotowanie:
Umyj zieloną sałatę. Pokrój ją w cienkie wstążki i wrzuć do przygotowanej na sałatkę miski. Skrop oliwą z oliwek, a następnie wymieszaj. Dopraw solą, a następnie dodaj sok z limonki i ocet. Grejpfruta umyj, obierz ze skóry i pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć do sałatki i wymieszaj. Włóż pod przykryciem w chłodne miejsce na 15 minut, aby doszedł smak i podawaj, najlepiej z grzankami.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 81,02 kcal |
Białka | 1,52 g |
Węglowodany | 11,62 g |
Tłuszcze | 3,07 g |
Błonnik | 3,01 g |
Komentarz:
Jarmuż jest warzywem nie tylko pożywnym, ale i niosącym wiele korzyści dla organizmu. Przede wszystkim jest źródłem przeciwutleniaczy, witamin – K i C, a także minerałów, takich jak wapń, czy żelazo. Pomaga w przeciwdziałaniu zapaleniom, a dzięki zawartości związku o nazwie sulforafan – także nowotworom. Jarmuż dość powszechnie występuje w kuchni holenderskiej, brazylijskiej i portugalskiej. W południowo-wschodniej części Afryki warzywo to przyrządzane jest z mlekiem kokosowym oraz orzechami ziemnymi, a podawane w połączeniu z ryżem, czy kaszą kukurydzianą.