Jakich leków nie popijać mlekiem?
Mleko, chociaż ma wiele wartości odżywczych, posiada jedną wadę – wchodzi w interakcje z lekarstwami. Popijanie nim środków farmakologicznych szkodzi więc naszemu organizmowi. Odpowiada za to m.in. kazeina, podstawowy składnik mleka.
1. Interakcje lekarstw z żywnością
Wchłanianie związków aktywnych z leków zależy od wielu czynników. Ich działanie może być hamowane przez spożywane tłuszcze, białka czy błonnik. Na środki farmakologiczne mają także wpływ polifenole, taniny, kwasy organiczne, alkaloidy oraz mineralne składniki odżywcze, np. żelazo, cynk i wapń.
Temat interakcji międzylekowej jest przez lekarzy uważany za bardzo ważny. Zdecydowanie rzadziej rozmawia się niestety o wpływie żywności na środki farmakologiczne.
To powoduje, że niczego nieświadomy konsument sięga po produkty, które negatywnie oddziałują na przyjmowane leki. W efekcie flora bakteryjna zostaje zniszczona, a lekarstwa nie przynoszą pożądanych efektów.
2. Winny wapń
Oddziaływanie produktów żywnościowych na przyjmowane leki ma swój początek w przewodzie pokarmowym. Wtedy niektóre ze składników znajdujących się w pożywieniu skutecznie hamują wchłanianie się środków farmakologicznych.
Żywnością, która wchodzi w interakcję z lekami, jest nabiał. Dostarcza on bowiem organizmowi bardzo dużą dawkę wapnia, który zaburza działanie lekarstw. W połączeniu z substancjami aktywnymi tworzy on sole rozpuszczalne w wodzie.
Mleko najbardziej wpływa na środki przyjmowane w infekcjach dróg moczowych i przy problemach z górnymi drogami oddechowymi. Dotyczy to również antybiotykoterapii. Najbardziej wrażliwe na działanie nabiału są leki z tetracyklinami, solami żelaza (przepisywanymi na anemię), kwasem etydronowym na osteoporozę czy fluorochinolonami.
Przeczytaj koniecznie
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Te choroby biorą się z powietrza. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- **Znana blogerka opowiada o przełomie w swoim życiu. Dowiedz się, co go spowodowało**
3. Działanie kazeiny
Kazeina to białko z mleka, które powstaje w wyniku działania podpuszczki podczas trawienia. Dzięki niej białko z przewodu pokarmowego łatwiej się wchłania, ponieważ spożywane pokarmy pozostają w nim dłużej.
W połączeniu z niektórymi składnikami leków, może jednak stworzyć trudno wchłanialną mieszaninę. Kazeina wiąże się z substancjami leczniczymi, utrudniając ich absorpcję.
Szczególnie niebezpieczne jest popijanie leków mlekiem pełnotłustym, które może doprowadzić do zwiększonego wchłaniania substancji leczniczej. Uważać powinniśmy, jeżeli przyjmujemy trójpierścieniowe leki antydepresyjne, na nadciśnienie czy na pasożyty.
Środków farmakologicznych nie należy łączyć również z jogurtami, kefirami i maślankami. Podczas kuracji lekowej nie musimy jednak całkowicie rezygnować z nabiału. Wystarczy zachować co najmniej dwugodzinny odstęp pomiędzy posiłkiem a przyjmowaniem leków.
4. Stosowanie tabletek powlekanych
Mlekiem nie powinno się popijać także tabletek powlekanych. Ich zadaniem jest uwalnianie substancji aktywnej dopiero w jelitach. Nabiał z kolei obniża poziom kwasowości soku żołądkowego, co może przyczynić się do rozpuszczenia osłonki już w żołądku. W efekcie tabletka nie zadziała tak, jak powinna.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.