Trwa ładowanie...

Rola diety w rozwoju dziecka

Avatar placeholder
28.10.2015 14:23
Rola diety w rozwoju dziecka
Rola diety w rozwoju dziecka

Dlaczego dieta jest taka ważna w rozwoju dziecka – na co warto zwrócić uwagę? Na prawidłowy rozwój dziecka w sferze ruchowej, umysłowej, emocjonalnej i społecznej wpływa wiele czynników, m.in. czynniki genetyczne, środowisko rodzinne, aktywność fizyczna. Najłatwiej jest jednak ocenić wpływ diety – do tego celu służą siatki centylowe masy ciała i wzrostu. Do harmonijnego rozwoju dziecka potrzebne są niezbędne składniki budulcowe dostarczane w odpowiedniej ilości w pożywieniu, witaminy i minerały.

spis treści

1. Jakie składniki są ważne?

Istnieją przesłanki świadczące o tym, że dobrze zbilansowany model żywienia, cechujący się odpowiednią proporcją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 (kwas dokozaheksaenowy – DHA, eikozapentaenowy – EPA), razem z odpowiednią ilością antyoksydantów, magnezu, selenu, cynku i miedzi może do pewnego stopnia zapobiec rozwojowi chorób alergicznych oraz innych schorzeń przebiegających na tle immunologicznym.

Kwasy omega-3 są niezbędnymi składnikami diety, gdyż organizm człowieka nie może ich sam wytworzyć, a pełnią wiele ważnych dla zdrowia funkcji. Szczególnie dużą ich ilość stwierdzono w komórkach nerwowych (mózg) i komórkach siatkówki (oko).

Innym schorzeniem, na którego powstanie istotny wpływ ma model żywienia już w wieku rozwojowym, jest osteoporoza. Podstawowe znaczenie w jej profilaktyce ma bowiem osiągnięcie optymalnej szczytowej masy kostnej w młodości. Jej wartość zależy od pełnego pokrycia zapotrzebowania na wapń i witaminę D, codziennej aktywności fizycznej, a także od niepalenia tytoniu.

Zobacz film: "Jak wzmocnić odporność dziecka?"

czytaj też

2. Jak konstruować dietę dziecka?

Zasady prawidłowego żywienia dziecka zapewniają mu zdrowie w obecnym wieku, są też nieodzownym warunkiem harmonijnego rozwoju. Wpływają również na kształtowanie nawyków żywieniowych. Podstawowe zasady to: dbanie o różnorodność spożywanych produktów, wystrzeganie się nadwagi i otyłości, pamiętanie o aktywności ruchowej, spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych jako głównego źródła kalorii, spożywanie codziennie co najmniej 2 dużych szklanek chudego mleka (lepiej je nawet zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem), spożywanie mięsa z umiarem, codzienne jedzenie warzyw i owoców, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zalecana ilość kwasów omega-3 zawiera 1-2 porcje ryb tygodniowo lub ok. 150-200 mg DHA na dobę dla dzieci poniżej 3 roku życia oraz ok. 250 mg na dobę powyżej 3 lat. Niezwykle ważne jest ograniczenie spożycia cukru i słodyczy do niezbędnego minimum – proponuję coś słodkiego raz w tygodniu.

Podstawowym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, sardynki, szprotki, śledzie, serwowane 1-2 razy w tygodniu. Polecam też świeżo mielone siemię lniane, ewentualnie olej lniany tłoczony na zimno. Jeśli jednak dieta nie zawiera wystarczającej ilości tych składników, należy ją uzupełnić. Na rynku dostępne są produkty, które zawierają te niezbędne składniki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze